Ο καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, ειδικός σε θέματα εμβολίων, μίλησε στο Metropolis 95.5 για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αρχικά αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κρήτη είχε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Έχει να κάνει με το ότι υπήρξε μία συμμόρφωση με τα μέτρα που πάρθηκαν από την Πολιτεία. Δεν υπάρχουν εδώ όλα αυτά που συνέβησαν στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι μειωμένη η κίνηση. Η χαλάρωση που έδειξε η υπόλοιπη Ελλάδα αποδείχθηκε τελικά επικίνδυνη».
Παραδέχθηκε ότι: «Είναι γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι ανοιχτή πύλη με τις υπόλοιπες χώρες, όλα αυτά έπαιξαν ρόλο, αλλά συμβάλλαμε και εμείς με την συμπεριφορά μας. Ήδη η Θεσσαλονίκη είναι κουρασμένη από την πίεση που έχουν δεχθεί τα νοσοκομείο και είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε φέτος διαφορετικές γιορτές, μόνο με τους δικούς μας. Έρχονται τα εμβόλια. Είναι κρίμα να χάσουμε ανθρώπους για ελάχιστους μήνες».
Για το εμβόλιο που προκρίνεται κατά του κορωνοϊού: «Μου προκαλεί απορία που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, αλλά και γιατί ένα σημαντικό ποσοστό των συμπολιτών μας αγνόησε τις προειδοποιήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία θα το κάνει εμβόλιο. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούμε θα είμαστε οι άνθρωποι της υγείας. Είμαστε τόσο ανόητοι να καταστρέψουμε την υγεία μας; Φανταστείτε να μην είχαμε εμβόλιο για την πολυεμιλίτιδα, ξέρετε τι θα είχε γίνει; Συνιστώ να κάνουμε όλοι τα εμβόλια. Δεν κινδυνεύει ένας πολύ νέος από τον κορωνοϊό, αλλά κινδυνεύουν οι πατεράδες μας.
Ο κ. Δερμιτζάκης είχε πει πολύ σωστά ότι θα πάρουμε στον οργανισμό μας μόνο το RNA και όχι τις χιλιάδες βάσεις του ιού, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Δεν πειράζει το DNA, το RNA μένει μέσα στον οργανισμό μας ελάχιστες ώρες. Δεν μπορεί να μπει στο DNA. Είναι ένας φλας μόριο, σαν μία λάμψη που εξαφανίζεται. Δεν είναι υποχρεωμένος ο καθένας να ξέρει την ιατρική, είναι ευθύνη της Πολιτείας, αλλά και δική μας να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει. Το εμβόλιο της γρίπης έχει 65% αποτελεσματικότητα και αυτό έχει 95%. Αυτός που θα το κάνει θα προστατευτεί. Θα δούμε κατά πόσον αυτοί που το έχουν κάνει δεν μεταδίδουν τον ιό».