Αν και η πανδημία έχει καταβαραθρώσει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο και έχει οδηγήσει εκατομμύρια εργαζομένους στην ανεργία, ο παγκόσμιος πλούτος έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ.
Από την αρχή του έτους, ο συνολικός πλούτος των νοικοκυριών έχει αυξηθεί 1 τρισ. δολ., ή 0,25%, αγγίζοντας συνολικά τα 400 τρισ. δολ. για πρώτη φορά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στην ταχεία ανάκαμψη των χρηματιστηρίων από τα χαμηλά του Μαρτίου, αφού οι κυβερνήσεις διοχέτευσαν δισεκατομμύρια στις οικονομίες τους για να αποτρέψουν την κατάρρευση με την εξάπλωση της πανδημίας.
Μπορεί ο παγκόσμιος πλούτος των νοικοκυριών να έχει αλλάξει ελάχιστα το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει τις ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των κερδισμένων και των χαμένων.
Ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,25% από τις αρχές της χρονιάς έως τα τέλη του Ιουνίου, αλλά ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα μειώθηκε ελαφρώς, κατά 0,4%, στα 76.984 δολ.
Η αστάθεια που χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά έρχεται σε αντίθεση με τον αυξητικό ρυθμό που παρουσίασε ο παγκόσμιος πλούτος πέρυσι. Συγκεκριμένα, το 2019 ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 36,3 τρισ. δολ. λόγω της αλματώδους ανάπτυξης των χρηματιστηριακών αγορών.
Οι διακυμάνσεις του παγκόσμιου πλούτου συσχετίζονται με τις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ σύμφωνα με την Goldman Sachs πάνω από τις μισές μετοχές ανήκουν στη μερίδα των πλουσιότερων επιχειρηματιών του πλανήτη. Γι' αυτό και πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο έχουν επωφεληθεί από την πανδημία.
Νωρίτερα φέτος, η ετήσια έκθεση της UBS για τους πολυεκατομμυριούχους του κόσμου υπολόγισε πως ο πλούτος τους αυξήθηκε πάνω από 2 τρισ. δολ., συνολικά στα 10,2 τρισ. δολ., μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου.
Μάλιστα, οι περιουσίες των πολύ πλουσίων αυξήθηκαν κατά 27,5% μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκρό των 8,9 τρισ. δολ. στα τέλη του 2017. Επίσης, αυξήθηκε και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων από 2.158 το 2017 σε 2.189.
Η Credit Suisse, από την πλευρά της, συμφωνεί μεν πως πολλοί δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι (όπως ο Bezos της Amazon ή ο Musk της Tesla), ωστόσο εκτιμά πως ο πλούτος τους συγκρατήθηκε μετά την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων. Σύμφωνα με την ίδια τράπεζα, ο αριθμός των εξαιρετικά πλουσίων -με περιουσία άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων- μειώθηκε κατά 120 το 2020.
Βέβαια, αυτοί που υπέφεραν περισσότερο δεν είναι άλλοι από αυτούς που βρίσκονται στον πάτο της πυραμίδας του πλούτου. Νέοι, γυναίκες και μειονότητες έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα της οικονομικής ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας.
Στις ΗΠΑ, οι Αφροαμερικανοί δέχτηκαν διπλό χτύπημα αφού οι περισσότεροι θάνατοι και οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από αυτή την ομάδα. Την ίδια στιγμή, το 7,5% των λευκών εργαζομένων έχασαν τις δουλειές τους μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου, σε σύγκριση με το 11,5% των Αφροαμερικανών και το 12,3% των ισπανικής καταγωγής.
Η έκθεση διαπίστωσε, ακόμη, ότι οι γυναίκες υπέφεραν επίσης δυσανάλογα, "εν μέρει λόγω της μεγάλης συμμετοχής τους σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, προσωπικές υπηρεσίες και λιανικό εμπόριο, που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία". Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο ΟΟΣΑ, διεθνώς, 7,5% των ανδρών και 9,5% των γυναικών έχασαν τις δουλειές τους.
"Δεδομένου ότι όσοι χάνουν τις δουλειές τους είναι περισσότερο πιθανό να μειώσουν την περιουσία τους ή να αναλάβουν μεγαλύτερο χρέος, οι γυναίκες, οι νέοι και οι λιγότερο μορφωμένοι ήταν αυτοί που γνώρισαν τη μεγαλύτερη μείωση του πλούτου τους", πρόσθεσε η Credit Suisse.