Επιστημονική
έρευνα από το Πανεπιστήμιο Bond της
Αυστραλίας που δημοσιεύθηκε στο BMJ
Nutrition ανακάλυψε ότι οι χορτοφάγοι με
προτίμηση στα επεξεργασμένα τρόφιμα
είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη
συγκριτικά με εκείνους που προτιμούν
τα φρέσκα προϊόντα στη διατροφή τους.
Η Megan Lee,
ερευνήτρια στον τομέα της διατροφικής
ψυχιατρικής, αναφέρει ότι τα ευρήματα
ήταν σημαντικά, δεδομένης της αύξησης
της δημοφιλίας του vegan και vegeterian τρόπου
ζωής και της επικράτησης των συσκευασμένων
τροφίμων που στοχεύουν αυτές τις αγορές
και τονίζει ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα
έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ραφιναρισμένα
φυτικά έλαια και δημητριακά, αλάτι και
ζάχαρη.
«Υπάρχει μια
γενική αντίληψη που θέλει τη χορτοφαγική
διατροφή να είναι δεδομένα υγιεινή,
αλλά όπως και με κάθε άλλο τύπο διατροφής
αυτό έγκειται στο τι τρώμε. Οι vegan και
οι vegeterian δεν είναι σίγουρο πως τρώνε
πιο υγιεινά επειδή επιλέγουν προϊόντα
πλήρως επεξεργασμένα και ραφιναρισμένα.
Μπορεί να καταναλώνουν ακούσια υψηλά
επίπεδα επεξεργασμένων φυτικών τροφίμων,
στοιχείο που αποτελεί γνωστό παράγοντα
κινδύνου για αυξημένη κατάθλιψη»,
σημειώνει η Δρ. Lee.
Για τη μελέτη,
οι ερευνητές εξέτασαν την ποιότητα της
διατροφής και την ψυχική υγεία 219 vegan
και vegeterian ατόμων στην Αυστραλία. Οι
συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν
ερωτηματολόγια βασισμένα σε αναγνωρισμένες
μετρήσεις της ποιότητας διατροφής και
της κατάθλιψης.
Βρέθηκε,
λοιπόν, πως όσοι ακολουθούσαν διατροφή
πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά,
ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και
δημητριακά ολικής άλεσης είχαν χαμηλότερο
κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με τους
συμμετέχοντες που ακολουθούσαν διατροφή
χαμηλής ποιότητας.
Η ειδικός
ανέφερε ότι η προστατευτική επίδραση
της φυτικής διατροφής υψηλής ποιότητας
πιθανότατα οφείλεται στην παρουσία
σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών,
προβιοτικών και αντιοξειδωτικών που
έχει αποδειχθεί πως μειώνουν τα συμπτώματα
κατάθλιψης. Τόνισε, ωστόσο, ότι η έρευνα
υπέδειξε πως η μετάβαση στη φυτική
διατροφή υψηλής ποιότητας δεν αποτελούσε
«θεραπεία» για όσους βίωναν ήδη κατάθλιψη.
«Φαίνεται
πως έχει περισσότερο έναν προστατευτικό
ρόλο. Η έρευνά μας δεν βρήκε ότι η φυτική
διατροφή είναι θεραπευτική ή διορθωτική
για όσους έχουν ήδη κατάθλιψη», σημειώνει
η Δρ. Lee.
Οι vegan και οι
vegeterian είναι ούτως ή άλλως πιο ευάλωτοι
στην κατάθλιψη από τον γενικό πληθυσμό,
με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι
αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στην
άποψη των ατόμων αυτών για τη ζωή και
ότι σε γενικές γραμμές είναι μια νεότερη
κοόρτη που είναι ήδη πιο ευάλωτοι στα
προβλήματα ψυχικής υγείας.
«Πιστεύουμε
ότι αυτή η ευαλωτότητα μπορεί να προκύπτει
από τη μεγαλύτερη ανησυχία αυτής της
ομάδας ανθρώπων για εξωτερικά ζητήματα,
όπως η προστασία των ζώων ή του
περιβάλλοντος, αλλά και ενός πιθανού
κοινωνικού αποκλεισμού λόγω της
διατροφικής τους επιλογής», καταλήγει
η ειδικός.
Πηγή:
ygeiamou.gr