Ο κινεζικός κατασκευαστικός κολοσσός Evergrande έχει δηλώσει αδυναμία να αποπληρώσει δάνεια ύψους 305 δισ. δολαρίων, δημιουργώντας φόβους για επικείμενο κραχ που θα δημιουργήσει συνθήκες ντόμινο τόσο στη Κίνα, όσο και στη παγκόσμια οικονομία.
Οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη παρέμβει και επιχειρούν ελέγξουν την κατάσταση, διαμηνύοντας μάλιστα στους επενδυτές ότι από την επόμενη εβδομάδα η εταιρεία δεν θα έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειακών δόσεων. Βέβαια, η Evergrande είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κατασκευαστικό τομέα και η διάσωση της είναι μονόδρομος αφού είναι «πολύ μεγάλη για να αποτύχει».
Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο η Evergrande
Η Evergrande συσσώρευε διαρκώς χρέος μέσω δανείων και κατ’ επέκταση διογκώθηκε ταχύτατα και ισχυροποιήθηκε στην αγορά, δίχως αυτό να αποτελεί πρόβλημα έως τώρα. Επί της ουσίας η εταιρείας δανειζόταν χρήμα, κατασκεύαζε κτήρια και τα πωλούσε με χαμηλό περιθώριο χρέους ώστε να χρηματοδοτήσει το χρέος της.
Ωστόσο, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές το 2020 εφάρμοσαν μία νέα πολιτική ώστε να μειωθούν τα συστημικά ρίσκα, μέσω της μείωσης των δανείων και της έκθεσης των μεγάλων εταιρειών. Έκτοτε, η Evergrande επιχείρησε να ακολουθήσει τη παραπάνω κρατική πολιτική αλλά δεν τα κατάφερε. Πλέον, η εταιρεία δεν μπορεί να πληρώσει τους προμηθευτές, να ολοκληρώσει τις κατασκευές ή να παράγει εισόδημα και βρίσκεται προ του χείλους του γκρεμού.
Τα ρίσκα
Ήδη, οι μετοχές της Evergrande έχουν χάσει το 90% της αξίας τους τούς τελευταίους 14 μήνες. Από τη μεριά του ο οίκος αξιολόγησης Fitch κάνει λόγο για υψηλό πιστωτικό ρίσκο εάν η Evergrande χρεοκοπήσει. Η JP Morgan μιλάει για μεγάλη έκθεση της τράπεζας Misheng στο χρέος της εταιρείας ενώ συνολικά 128 τράπεζες και 121 μη τραπεζικά ιδρύματα είναι εκτεθειμένα, πιθανολογώντας ότι μία πιθανή χρεοκοπία μπορεί να λάβει και δυναμική ντόμινο. Ακόμη και εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις ντόμινο το πλήγμα θα είναι μεγάλο αφού η εταιρεία απασχολεί 200,000 άτομα μόνιμο προσωπικό και προσλαμβάνει 3.8 εκατομμύρια εργαζομένους κάθε χρόνο για τα κατασκευαστικά της έργα.
Οι αντιδράσεις στην Κίνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναφορές στον Κινεζικό τύπο είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Μόνο οι Global Times του ΚΚΚ έχουν δημοσιεύσει μία άποψη η οποία θεωρεί ότι η κρίση της Evergrande δεν συνιστά συστημικό ρίσκο και δεν θα αλλάξουν οι κανόνες για τον στεγαστικό τομέα, κατηγορώντας παράλληλα τα δυτικά ΜΜΕ και επενδυτές ότι χρησιμοποιούν την κρίση για να χτυπήσουν την κινεζική οικονομία.
Στην Κίνα ήδη έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εταιρείας ιδιοκτήτες σπιτιών, μικροεπενδυτές και εργαζόμενοι ώστε να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που έχει περιέλθει η εταιρεία ενώ αρκετοί από αυτούς εισέβαλλαν και στην είσοδο των κεντρικών γραφείων.
Πηγή: Documento