Σε μια σημαντική κίνηση προχωράει η ισπανική κυβέρνηση καθώς, καταργεί τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από τον Ιούλιο για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις τιμών λόγω ξηρασίας και μειωμένης παραγωγής.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να καταργήσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της σημαντικής μείωσης της παραγωγής εξαιτίας της έντονης ξηρασίας, όπως δήλωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στο AFP. Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα επαναφέρει τον μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από τον Ιούλιο, εντάσσοντάς το μόνιμα στην κατηγορία των ειδών πρώτης ανάγκης, εξήγησε το υπουργείο.
«Αυτό είναι εξαιρετική είδηση για όλους τους Ισπανούς», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3. Εκτός από την «ανακούφιση του πορτοφολιού των Ισπανών», συνέχισε, η κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο θα υποστηρίξει τον τομέα της ελαιοπαραγωγής και θα ενθαρρύνει την κατανάλωση αυτού του σημαντικού για τη χώρα προϊόντος.
Το μέτρο αυτό, που θα εγκριθεί την Τρίτη, 25 Ιουνίου, στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, θα επιτρέψει στο ελαιόλαδο να επωφεληθεί από τον υπερμειωμένο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών.
“Εκτοξεύτηκαν” οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία
Η Ισπανία, που παράγει σχεδόν το 50% του παγκόσμιου ελαιολάδου, είναι, μαζί με την Ελλάδα, μία από τις πρώτες χώρες σε κατανάλωση αυτού του προϊόντος, με περίπου 14 λίτρα ανά κάτοικο ετησίως, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (COI).
Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε κατακόρυφα: τον περασμένο μήνα ήταν 63% υψηλότερη από ό,τι τον Μάιο του 2023 και τρεις φορές ακριβότερη από τον Ιανουάριο του 2021. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στη μείωση της παραγωγής στην Ισπανία κατά τις περιόδους 2022-2023 και 2023-2024, λόγω ακραίων καυσώνων και ξηρασίας, που επηρέασαν κυρίως την Ανδαλουσία, την κύρια περιφέρεια παραγωγής ελαιολάδου.
Ως αποτέλεσμα, η ισπανική παραγωγή το 2022-2023 έφτασε τους 660.000 τόνους, έναντι 1,48 εκατ. τόνων το 2021-2022. Το 2023-2024 δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 850.000 τόνους, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.