Μια λεπτή γραμμή χωρίζει τη φυσιολογική από την υπερβολική-
Το αλκοόλ, καλώς η κακώς, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μας συντροφεύει σε εξόδους, γιορτές, στιγμές χαράς, αλλά και λύπης. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις περιστάσεις αλλά και τα συναισθήματα, υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή που χωρίζει την φυσιολογική από την υπερβολική κατανάλωσή του. Το μέτρο είναι εύκολο να χαθεί και η κατανάλωση αλκοόλ να ξεφύγει από τον έλεγχο, φτάνοντας σε υπερβολικό βαθμό.
Υπάρχουν, όμως, «σημάδια» ότι κάποιος κινδυνεύει περισσότερο να έρθει αντιμέτωπος με προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ;
Η Kasey Creswell, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon συνεργάστηκε με τις Yvonne Terry-McElrath και Megan Patrick από το Πανεπιστήμιο του Michigan σε μια νέα μελέτη, που αποκάλυψε τον παράγοντα που «μαρτυρά» την προβληματική κατανάλωση αλκοόλ.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Drug and Alcohol Dependence, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ στην εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή όταν είναι μόνοι έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αλκοολικής διαταραχής σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής τους. Μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός φάνηκε να απειλεί ιδιαίτερα τις γυναίκες.
«Οι περισσότεροι νέοι πίνουν συνήθως με παρέα σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, μια σημαντική μειοψηφία ατόμων καταναλώνουν αλκοόλ όταν είναι μόνοι. Αυτό αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για μελλοντική αλκοολική διαταραχή», δήλωσε η δρ. Creswell. «Ακόμη και αφού λάβουμε υπόψη γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπερβολική και η συχνή κατανάλωση, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το φύλο, διαπιστώνουμε έναν ακόμη ισχυρό παράγοντα: Το να είσαι νέος και να πίνεις μόνος σηματοδοτεί προβλήματα με το αλκοόλ στην ενήλικη ζωή», συνέχισε.
Πρόκειται για μία μάστιγα παγκόσμιας κλίμακας, που συμβάλλει σε 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Η επιστημονική κοινότητα κάνει την προσπάθειά της, με τους γιατρούς να εξετάζουν συχνά τη σχέση νέων και αλκοόλ. Ωστόσο, πολλές φορές οι ερωτήσεις περιορίζονται στη συχνότητα και την ποσότητα που καταναλώνεται, ωστόσο το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο οι νέοι καταναλώνουν αλκοόλ δεν αξιοποιείται ως δείκτης πρόβλεψης για μελλοντική κατάχρηση. Σύμφωνα με την δρ. Creswell, όμως, είναι καθοριστικός παράγοντας
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα του Monitoring the Future, μιας συνεχιζόμενης επιδημιολογικής μελέτης για τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ από Αμερικανούς νέους. Περίπου 4.500 νέοι 18 ετών, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αλκοόλ και το εάν έπιναν μόνοι. Παρακολουθήθηκαν, στη συνέχεια, για 17 χρόνια, δίνοντας εκ νέου πληροφορίες για τη χρήση αλκοόλ και την κατανάλωση κατά μόνας στη νεαρή ενήλικη ζωή (23-24 ετών) και αναφέροντας συμπτώματα αλκοολικής διαταραχής στην ενήλικη ζωή (35 ετών).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπιναν μόνοι στην εφηβική και νεαρή ενήλικη ζωή τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα αλκοολικής διαταραχής στη μετέπειτα ζωή, συγκριτικά με όσους, ως νέοι, συνήθιζαν να πίνουν μόνο σε κοινωνικές περιστάσεις με παρέα.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και μια σειρά από καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπερβολική και η συχνή κατανάλωση. Ανακάλυψαν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτωναλκοολικής διαταραχής στην ηλικία των 35 ετών ήταν 35% υψηλότερες για εκείνους που έπιναν μόνοι ως έφηβοι και 60% υψηλότερες για εκείνους που έπιναν μόνοι ως νεαροί ενήλικες. Τον υψηλότερο κίνδυνο φάνηκε ότι αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που συνήθιζαν να πίνουν μόνες σε νεαρή ηλικία.
Σημειώνεται ότι περίπου το 25% των εφήβων και το 40% των νεαρών ενηλίκων ανέφεραν ότι πίνουν μόνοι τους. Παλαιότερη έρευνα της Creswell είχε δείξει ότι αυτό συμβαίνει σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων.
Η κακή ψυχική κατάσταση αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ συσχετίζεται σταθερά με την ανάπτυξη προβλημάτων, όπως ο αλκοολισμός.
Η Creswell σημείωσε ότι η πανδημία συνέβαλε στο φαινόμενο αυτό: «Η πανδημία ενίσχυσε το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη, επομένως είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με αύξηση των νεαρών, κυρίως, ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αλκοόλ».
Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης αυτών των ομάδων, ιδιαίτερα των γυναικών, σχετικά με τους κινδύνους της μοναχικής κατανάλωσης αλκοόλ για την πρόληψη της ανάπτυξης αλκοολικής διαταραχής στο μέλλον.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook