Σε επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, μετά τη NAVTEX που εξέδωσε χθες η Τουρκία, με την οποία αναγγέλλει ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis θα διενεργήσει εργασίες σε περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με το protothema.gr περισσότερα από 17 τουρκικά σκάφη επιφανείας έχουν εγκαταλείψει ήδη από χθες, Τρίτη 21 Ιουλίου, τη ναυτική βάση του Ακσάζ, η οποία βρίσκεται 13χλμ. ανατολικά της Μαρμαρίδας στην επαρχία Μούγλων, με πορεία νότια και δυτικά με στόχο, ορισμένα από αυτά, να αποτελέσουν συνοδευτικά πλοία για το κατά την πορεία του προς τη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα. Μάλιστα, κάποια από τα παραπάνω, μεταξύ των οποίων φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι και πετρελαιοφόρα, επιχείρησαν χθες να προχωρήσουν σε «αποκλεισμό» του Καστελόριζου, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίστοιχη ελληνική κινητοποίηση.
Παράλληλα, 10 ακόμη τουρκικά πολεμικά εμφανίζονταν να κινούνταν ανοιχτά της Μυτιλήνης και της Σάμου, κάτι που αξιολογήθηκε ανάλογα από την ελληνική πλευρά, με το Πεντάγωνο να προχωρεί στην ενίσχυση των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων και στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.
Όσον συνέβαιναν αυτά, στις 14:23 το μεσημέρι ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη, στα 12.500 πόδια, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» στην περιοχή. Το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών στις 14:56 προχώρησε και σε νέα υπερπτήση πάνω από τη Μεγίστη, στις 29.000 πόδια. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές έως το μεσημέρι, είχαν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο κύριος όγκος του ελληνικού στόλου, που βρίσκεται εκτός Ναυστάθμου, είτε κινείται, είτε έχει ήδη τοποθετηθεί για την κάλυψη μίας τεράστιας θαλάσσιας περιοχής που ξεκινάει από τα Βόρεια Δωδεκάνησα και τελειώνει νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης προς την περιοχή της τουρκικής NAVTEX. Σημειώνεται, πως η ελληνική πλευρά είχε ήδη εδώ και αρκετό καιρό αξιόπιστες πληροφορίες για τη συγκέντρωση στο λιμάνι του Ακσάζ τουλάχιστον 22 πλοίων επιφανείας, τα οποία βρίσκονταν δεμένα σε σειρά. Δίπλα σε αυτά, οι εκτιμήσεις ήθελαν να δραστηριοποιούνται και υποβρύχια, τα οποία, πριν από περίπου 10 ημέρες, είχαν κινηθεί μαζικά νότια της Ρόδου. Όσον αφορά το Oruc Reis, βρίσκεται αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, έτοιμο να αποπλεύσει για το σημείο που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα.