Συνέχεια στην ανοιχτή διαμάχη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που για πολλοστή φορά επιχείρησε να κάνει το μαύρο-άσπρο σχετικά με τις ευθύνες του Μαξίμου στο σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου, χωρίς να κατονομάζει τον εκδότη, επέκρινε «όλα αυτά που επιδιώκουν ορισμένοι κύκλοι να επικρατήσουν στην επικαιρότητα και στην πολιτική ζωή της χώρας» υποστηρίζοντας πως κάποιοι προσπαθούν «να καταστήσουν μονοθεματικό θέμα στην ελληνική κοινωνία το ζήτημα των παρακολουθήσεων είτε μέσω των κακόβουλων λογισμικών, παντελώς παράνομα, είτε τις περίπτωσης της νόμιμης επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη».
Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση για «διαδόσεις» και «χαρτοπόλεμο αποκαλύψεων» που δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και τα μυαλά ανθρώπων. Εξέφρασε μάλιστα τον προβληματισμό της κυβέρνησης για την ένταση και τον επιχειρούμενο διχασμό από την πλευρά της αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για συνωμοσιολογία και χειρισμούς με στόχο να διακοπεί το πολύ σημαντικό, το κοσμογονικό όπως το χαρακτήρισε, έργο των τριών χρόνων της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, έκρινε ως τοποθέτηση «μεγάλης σαφήνειας» τον ισχυρισμό «δεν γνώριζα» του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί να μην μείνει καμία σκιά, μέσα από θεσμικό τρόπο, και πως έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Ωστόσο, δεν απάντησε αν η κυβέρνηση θα καταργήσει την τροπολογία της, που στερούσε το δικαίωμα όποιος παρακολουθείται να ενημερώνεται σχετικά.
Και παρότι η «γαλάζια» πλειοψηφία της αρμόδιας εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής άφησε εκτός τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της υπόθεσης, όπως τον ανιψιό του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε σήμερα ότι η Δικαιοσύνη «προφανώς» θα καλέσει όλα τα πρόσωπα που με τον α' ή β' τρόπο φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, «όταν κρίνει ότι πρέπει να πάρει εξηγήσεις», στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας. Σε ερώτηση για το μπαράζ δημοσιευμάτων για το φλέγον θέμα με τα τελευταία αυτά των Financial Times και του Bloomberg, ο κ. Οικονόμου απάντησε, μεταξύ άλλων, πως «δεν είναι τιμή για τη χώρα να δημιουργείται αυτή η ατμόσφαιρα και να συντηρείται αυτό το θέμα στην επικαιρότητα».
Το νέο δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει πως όσο περισσότερο καθυστερεί η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις τόσο περισσότερο φαίνεται ότι έχει κάτι να κρύψει. Στο κείμενο παρατίθεται ένα χρονικό του πολύκροτου σκανδάλου από το 2019 μέχρι σήμερα και τα «καρφιά» της εισηγήτριας της Επιτροπής Pega του Eυρωκοινοβουλίου σχετικά με το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν πραγματοποιούν ενεργητική έρευνα για τους ενόχους.
Ο πολιτικός συντάκτης, Τόνι Μπάρμπερ, θυμίζει την παραπομπή των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ντόρας Μπακογιάννη το 1994 και τονίζει ότι ο γιος του πρώτου στο επίκεντρο παρόμοιου σκανδάλου, ενώ o χρόνος θα δείξει αν θα παραπεμφθεί μέσω της δικαστικής οδού στο μέλλον.
Ακόμα, περιγράφει πως επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα βγήκε από την καταστροφική περίοδο των μνημονίων και επί Ν.Δ. από την «ενισχυμένη εποπτεία» για να προσθέσει πως «δυστυχώς, το σκάνδαλο των υποκλοπών υποδηλώνει πως δεν είναι όλα ρόδινα στην πολιτική και στη διακυβέρνηση της Ελλάδας μετά την κρίση».