Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μετρά ήδη 1156 κρούσματα και 39 θύματα. Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων για το περιορισμό του ιού αλλά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και τα έσοδα τους είναι μηδενικά. Φυσικά, ζητείται μια «βοήθεια».
Η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βοηθήσει, όπως υποστήριξε ο Θεόδωρος Καράογλου μιλώντας στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή του Δημήτρη Κανελλάκη, με ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί άμεσα. Επιπλέον, τόνισε ότι προέχει η δημόσια υγεία και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες των ειδικών.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τη διαχείριση στο θέμα του κορωνοϊού: «Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Είναι φανερό ότι υπάρχουν προβλήματα και πιστεύω ότι τον Απρίλιο θα έχουμε θέματα με τον κορωνοϊό. Είμαστε σε καλό δρόμο. Θλίβομαι και εγώ και όλοι οι συνάνθρωποι για τα θέματα. Κατανοώ ότι η Κυβέρνηση και η εφαρμογή των μέτρων κατά γράμμα από τους Έλληνες πολίτες απέδωσαν καρπούς. Από την άλλη, ο κ. Τσιόδρας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Βλέπει αισιόδοξα το θέμα και θεωρεί ότι εάν συνεχίσουμε το δρόμο με πειθαρχία, εφαρμογή των μέτρων και προσοχή θα τη βγάλουμε όσο πιο καλά γίνεται. Πιστεύω και εγώ ότι όσο προχωράμε σε πιο θερμό καιρό και παράλληλα ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών θα έχουμε θετικά μηνύματα».
Για τους πολίτες που έκαναν βόλτα μόλις βγήκε ο ήλιος: «Εάν οι άνθρωποι που βγήκαν το έκαναν με τη λογική του περιπάτου, το δέχομαι, διαφορετικά είναι ανεύθυνο. Εάν ακολουθήσουμε με πειθαρχία τις οδηγίες των ειδικών και τους κανόνες τότε τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».
Για την πιθανή έξοδο του Πάσχα: «Να είμαστε ρεαλιστές. Δεν θα έχει τελειώσει η ιστορία αυτή μέχρι το Πάσχα. Το Πάσχα είναι συνυφασμένο με την έξοδο στα χωριά. Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι δεν θα γίνει αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχουμε τέτοιο Πάσχα. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το Πάσχα όπως πάντα. Προφανώς θα μας λείψουν η εκκλησία και οι άνθρωποι μας αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε τα μέτρα για να ξεπεραστεί».
Για το οικονομικό σκέλος: «Είναι αλήθεια. Στο δίλημμα δημόσια υγεία ή οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε έγκαιρα ότι προηγείται η δημόσια υγεία. Έτσι, πάρθηκαν κάποια μέτρα που χαρακτηρίστηκαν υπερβολικά. Το υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία και το πρόβλημα με τον κορωνοϊό οδήγησε στη λήψη κάποιων μέτρων. Προηγείται η υγεία και οποιαδήποτε απώλεια ανθρώπου είναι αναντικατάστατη. Εφόσον, τελειώσει η κρίση αυτή, γιατί θα τελειώσει είμαστε σίγουροι, θα πρέπει να βγούμε όρθιοι και δυνατοί. Ήδη ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα που δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους το πλήγμα αυτό. Αναμφισβήτητα, είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα, έτσι λοιπόν θα ανακοινωθεί από τους Υπουργούς ένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του. Να μην ανησυχεί κανείς. Ας επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να είναι σίγουροι όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι θα είμαστε όρθιοι.».
Για το εάν μπορούμε να έχουμε την αντιμετώπιση που θέλουμε από την Ε.Ε. «Θα μπορέσουμε και θα τα καταφέρουμε. Εδώ μπαίνει και το ζήτημα που έθεσε ο Μακρόν. Δηλαδή Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη. Είμαι βέβαιος ότι ακόμη και όσοι αντιδρούν, θα καταλάβουν ότι πρέπει να δείξουν την απαιτούμενη αλληλεγγύη. Θα βρεθεί μια λύση. Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος. Οι Βόρειοι εταίροι μας πιστεύουν ότι οι Νότιοι δεν κάνουν αυτό που πρέπει αλλά πιστεύω ότι θα βρεθεί μια λύση που θα τους ικανοποιεί και εκείνους εν μέρει. Δηλαδή θα υπάρξει ευρωομόλογο αλλά όχι απεριόριστο. Πιστεύω θα υπάρξει στη μέση ένας κοινός δρόμος».
Για τη σκέψη για διαγραφή χρέους: «Είναι ανεύθυνο να μιλάμε τέτοια ώρα και να βάζουμε τέτοια ζητήματα. Είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης».
Για το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν «βάζουν πλάτες»: «Προφανώς θα μπορούσαν να έχουν δείξει μεγαλύτερο κοινωνικό πρόσωπο αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι μηχανισμοί που έχουν σκοπό το κέρδος. Θέλω να βεβαιώσω όλους ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τη σχέση τραπεζικού συστήματος με τους πολίτες και εάν χρειαστεί για να παρέμβει για να προασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών θα το κάνει».