Οι άνθρωποι που δεν φορούν προφυλακτικά κατά τη διάρκεια του σεξ, παρά τα σχετικά αιτήματα των ερωτικών τους συντρόφων, μπορούν να καταδικαστούν για σεξουαλική επίθεση, αποφάνθηκε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά, δημιουργώντας ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο σχετικά με το ζήτημα της συναίνεσης.
Η απόφαση αφορά την υπόθεση ενός Καναδού που κατηγορείται ότι δεν φόρεσε προφυλακτικό παρά την επιθυμία της συντρόφου του, σύμφωνα με την Washington Post. Δικηγόροι και υπέρμαχοι των δικαιωμάτων χαιρέτισαν την απόφαση ως "σημαντική" και "θεμελιώδη για το δικαίωμα στη σεξουαλική αυτονομία".
Η γυναίκα που προχώρησε στην καταγγελία, το όνομα της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί για λόγους προστασίας, λέει ότι γνώρισε τον Ross McKenzie Kirkpatrick, από τη Βρετανική Κολομβία, στο διαδίκτυο το 2017. Οι δυο τους συναντήθηκαν τον Μάρτιο του ίδιου έτους για περίπου δύο ώρες πριν αποφασίσουν να κάνουν σεξ. Σύμφωνα με την κατάθεση της γυναίκας, είπε στον κατηγορούμενο ότι επιμένει να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικά και εκείνος συμφώνησε.
Συναντήθηκαν ξανά στο σπίτι του και έκαναν σεξ δύο φορές, την πρώτη φορά με προφυλακτικό, όπως είπε η ίδια στο δικαστήριο το 2018. Τη δεύτερη φορά, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η καταγγέλλουσα δεν γνώριζε ότι ο Kirkpatrick δεν φορούσε προφυλακτικό επειδή η σεξουαλική πράξη έγινε στο σκοτάδι.
Ο Kirkpatrick ισχυρίστηκε ότι την ρώτησε "αισθάνεσαι καλύτερα από την τελευταία φορά;", αναφερόμενος στην απουσία προφυλακτικού, αλλά η καταγγέλλουσα νόμιζε ότι αναφερόταν στη σεξουαλική στάση. Κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση και αθωώθηκε το 2018, αφού ο δικαστής δήλωσε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η γυναίκα δεν είχε συναινέσει στη φυσική πράξη της σεξουαλικής επαφής, ανεξάρτητα από τη χρήση προφυλακτικού.
Αλλά το Εφετείο της Βρετανικής Κολομβίας διέταξε νέα δίκη, κρίνοντας ότι ο πρώτος δικαστής έκανε λάθος που απέρριψε την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Ο Kirkpatrick άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά.
Ο Kirkpatrick ζήτησε από τον δικαστή να εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σε μια υπόθεση του 2014 για τον καθορισμό του ορισμού της συναίνεσης. Η υπόθεση του 2014, R v. Hutchinson, αφορούσε μια γυναίκα η οποία συναίνεσε να κάνει σεξ με τον φίλο της, Craig Jaret Hutchinson, μόνο εάν αυτός φορούσε προφυλακτικό. Ο Hutchinson τρύπησε το προφυλακτικό και άφησε έγκυο τη γυναίκα. Καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση και η καταδίκη του επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο με την πλειοψηφία των δικαστών να υποστηρίζει ότι η δολιοφθορά στο προφυλακτικό συνιστά απάτη.
Ο Kirkpatrick υποστήριξε ότι, σε αντίθεση με τον Hutchinson, δεν υπήρχαν στοιχεία απάτης στην περίπτωσή του.
Όμως, μιλώντας εκ μέρους της πλειοψηφίας των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, η δικαστής Sheilah L. Martin δήλωσε ότι όταν η χρήση προφυλακτικού αποτελεί προϋπόθεση για τη σεξουαλική επαφή, "δεν υπάρχει συμφωνία για τη φυσική πράξη της συνουσίας χωρίς προφυλακτικό". Το προφυλακτικό γίνεται μέρος της "εν λόγω σεξουαλικής δραστηριότητας" και θα πρέπει να θεωρείται ξεχωριστό και εξίσου σταθμισμένο με τη συνήθη σεξουαλική συναίνεση.
"Δεδομένου ότι μόνο το ναι σημαίνει ναι και το όχι σημαίνει όχι, δεν μπορεί να σημαίνει ότι το "όχι, όχι χωρίς προφυλακτικό" σημαίνει "ναι, χωρίς προφυλακτικό"", σημείωσε η Martin.
Η Pam Hrick, εκτελεστική διευθύντρια του Women's Legal Education and Action Fund, δήλωσε ότι η απόφαση "είναι μια σημαντική δήλωση ότι οι σεξουαλικοί σύντροφοι πρέπει να σέβονται την απόφαση ενός ατόμου να επιμένει στη χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ".
Και πρόσθεσε: "Αυτό είναι θεμελιώδες για το δικαίωμα στη σεξουαλική αυτονομία και την ισότητα".
Το δικαστήριο έκρινε ότι η υπόθεση του Hutchinson δεν ισχύει για τον Kirkpatrick, αλλά εξακολουθεί να ισχύει σε περιπτώσεις που αφορούν σαμποτάζ και απάτη σε προφυλακτικά.
Τον Μάιο, μια γυναίκα στη Γερμανία κρίθηκε ένοχη για σεξουαλική επίθεση επειδή άνοιξε τρύπες στα προφυλακτικά του συντρόφου της.
Στη Βρετανία, η πρακτική αυτή, γνωστή ως "stealthing", θεωρείται βιασμός, αλλά έχει υπάρξει μόνο μία επιτυχής δίωξη, το 2019, σύμφωνα με το BBC. Νόμος της Καλιφόρνιας που ψηφίστηκε το 2021 κατέστησε το stealthing αστικό αδίκημα, επιτρέποντας στα θύματα να μηνύουν τους δράστες στο δικαστήριο.
news247.gr