Δύο πράγματα είναι δεδομένα στον σύγχρονο τρόπο ζωής: 1. Μας λείπουν τα ταξίδια. 2. Μας λείπει ο ύπνος. Και εντάξει, για το πρώτο εγώ δεν παίρνω όρκο, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι ο ύπνος μοιάζει πολλές φορές - στη συνείδησή μας, «εχθρός». Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να κοιμηθούμε, είναι ότι έχουμε μάθει μόνο να κουραζόμαστε πολύ και – δυστυχώς, να ξεκουραζόμαστε ελάχιστα. Μην μας πουν και τεμπέληδες ή αναβλητικούς. Κρίμα.
Ευτυχώς, τα πράγματα αλλάζουν – εξελίσσονται θα έλεγε κανείς, και ειδικά σε ό,τι αφορά στα ταξίδια και στον τουρισμό, συνεχώς αναδύονται νέες τάσεις που ενώ αρχικά ακούγονται περίπλοκες, είναι απλούστατες. Μία εξ αυτών, είναι ο «υπνοτουρισμός» ή «sleep tourism». Και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι την έννοια των διακοπών.
Τι είναι ο «υπνοτουρισμός»;
Απλά, λιτά και κατανοητά: Ο «υπνοτουρισμός» είναι η νέα τάση στον τουρισμό που θέλει να προσφέρει στους ταξιδιώτες ό,τι τους λείπει, δηλαδή ύπνο. Βασικά, καλό ύπνο. Κάν’ το εικόνα: Φτάνεις στο ξενοδοχείο μετά από μια κουραστική πτήση και αντί να σε υποδεχτεί ο ξενοδοχοϋπάλληλος, σε υποδέχεται ο προσωπικός σου «μπάτλερ ύπνου». Σου παρουσιάζει τις επιλογές από μαξιλάρια, σεντόνια και σε προσκαλεί σε μία συνεδρία διαλογισμού ύπνου. Μπαίνεις στο δωμάτιό σου και βλέπεις έναν χώρο εξοπλισμένο με ένα έξυπνο κρεβάτι που λειτουργεί με ΑΙ, γυαλιά που εμποδίζουν το μπλε φωτός και κουβέρτες που δεν έχεις δει ποτέ ξανά.
Ναι, οι διακοπές είναι διαφορετικές στο μυαλό μας (δραστηριότητες, αξιοθέατα, μουσεία και πάει λέγοντας), αλλά ο «τουρισμός ύπνου» προσφέρει διακοπές με μοναδικό σκοπό τον καλό και ποιοτικό ύπνο. Κι αυτή η τάση, αξίζει περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Μερικά στοιχεία
Ο «υπνοτουρισμός» δεν εμφανίστηκε τυχαία στη ζωή μας. Αντιθέτως, αποτελεί ένδειξη ότι όντως οι άνθρωποι σήμερα στερούμαστε τον ύπνο. Ενδεικτικά, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το 35% των ανθρώπων παγκοσμίως αισθάνονται ότι δεν κοιμούνται αρκετά. Στην Αυστραλία, περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων δεν επιτυγχάνουν να κοιμούνται τις 7-9 ώρες κάθε νύχτα. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ανεπαρκής ύπνος δεν κάνει καλό στην υγεία μας. Συνδέεται με μακροχρόνια προβλήματα όπως η κακή ψυχική υγεία, οι καρδιακές παθήσεις, καθώς και οι μεταβολικές ασθένειες.
Ξενοδοχεία που προωθούν τον «υπνοτουρισμό»
Καλά τα λόγια, αλλά το δούμε και στην πράξη. Υπάρχουν ξενοδοχεία που μπορούν όντως να σου προσφέρουν καλό και ποιοτικό ύπνο; Ναι, υπάρχουν. Το BLESS Hotel Madrid, στη Μαδρίτη, ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται στο λαμπερό Golden Mile της πρωτεύουσας της Ισπανίας, βασίζεται στην επιστήμη για να βελτιώσει τον ύπνο των επισκεπτών του.
Σύμφωνα με το Euronews, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο προσφέρει μια καινοτόμο εμπειρία ευεξίας σε επιλεγμένα δωμάτια και με επιλεγμένα στρώματα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι επιστημονικά εγγυημένη για την αναγέννηση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Το ξενοδοχείο Zedwell, στο Λονδίνο, είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Είναι το πρώτο ξενοδοχείο του Ηνωμένου Βασιλείου με επίκεντρο τον ύπνο και υπόσχεται στους επισκέπτες του έναν βαθύ ύπνο, χωρίς άγχος και χωρίς φασαρία.
Έχει τρομερή ηχομόνωση, δεν έχει παράθυρα (μη φρικάρεις, γίνεται μόνο και μόνο για να μην διακόπτεται ο ύπνος από το φως της ημέρας). Έχει ζεστά φώτα διαφορετικών, καταπραϋντικών χρωμάτων που λειτουργούν έτσι ώστε να ωθούν απαλά τον εγκέφαλο των επισκεπτών να χαλαρώσει, ενώ τα αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών τους ενθαρρύνουν να ηρεμήσουν.
πηγή: jenny