Στο «ψυγείο», αν όχι στην «κατάψυξη», έχει μπει η αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς καθώς, οι όποιοι σχεδιασμοί από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ πάνε πίσω για ένα – δύο χρόνια, αφού μετά την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε το Δήμο Καλαμαριάς και τίναξε στον αέρα το διαγωνισμό για την παραχώρηση, στο «έργο» αυτό μένουν να παιχτούν κι άλλες πράξεις.
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2022, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την ακύρωση του διαγωνισμού παραχώρησης της Μαρίνας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αριθμ. 567/2022 απόφασης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ) που δικαίωνε το Δήμο Καλαμαριάς, ο οποίος είχε προσφύγει κατά του Ταμείου, αφού έκρινε ότι θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί της προκήρυξης διαγωνισμού, το Π.Δ. για το νέο σχεδιασμό της μαρίνας και η ΚΥΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
Ο διαγωνισμός που είχε φτάσει στο στάδιο της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, αποτελεί παρελθόν και το ζήτημα είναι, εάν και πότε το ΤΑΙΠΕΔ θα επανέλθει με την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, με όρους προσαρμοσμένους στις αδιαπραγμάτευτες απαιτήσεις που έχει θέσει ο Δήμος και αφορούν χρήσεις γης και ποσοστά δόμησης.
Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr o Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, το ΤΑΙΠΕΔ θα αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πριν εκκινήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς .
«Θεωρώ ότι ένας νέος διαγωνισμός, θα λαμβάνει πολύ περισσότερο υπόψη τις θέσεις του Δήμου, αλλά οπωσδήποτε το όλο σχέδιο αξιοποίησης της Μαρίνας, πάει πίσω ένα ή και δύο χρόνια», είπε ο κ. Δαρδαμανέλης.
Προσφυγή και κατά της ΣΜΠΕ
Αλλά και η κύρωση της ΣΜΠΕ με την έκδοση Π.Δ. , δε θα βάλει τέλος στις δικαστικές αντιπαραθέσεις γύρω από την παραχώρηση της Μαρίνας, αφού ο Δήμος Καλαμαριάς προτίθεται να την προσβάλλει, πάλι στο ΣτΕ, προκειμένου να επιτύχει τις αλλαγές που επιδιώκει σε ό,τι αφορά τις πολεοδομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που συνδέονται με την αξιοποίηση της Μαρίνας και, τις περιβαλλοντικές αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις που αυτές θα έχουν.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος- διοίκηση και αντιπολιτευόμενες παρατάξεις- δεν ήθελαν αφ’ ενός την κατασκευή κατοικιών και ξενοδοχείου στο χερσαίο τμήμα της Μαρίνας ( «όχι σε μία ακόμη γειτονιά») και, αφ’ ετέρου, ζητούσαν τη μείωση του συντελεστή δόμησης στο 0,1, που συνεπάγεται ότι η συνολική δόμηση, μαζί με τα υφιστάμενα κτίσματα, δεν θα ξεπερνάει τις 7.500 τ.μ.
Το εάν θα υπάρξει τελικά νέος διαγωνισμός, δεν είναι και τόσο σίγουρο, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, διότι προηγούμενα θα πρέπει από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ να διερευνηθεί, αν με τους όρους που θέτει ο Δήμος, είναι πιθανή η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Βεβαίως, υπάρχει και το παλαιό αίτημα της Καλαμαριάς, για παραχώρηση της Μαρίνας στο Δήμο και την αξιοποίησή της από το Δήμο, αίτημα που δεν είναι καθόλου εύκολο να ικανοποιηθεί επειδή η ικανοποίησή του, οπωσδήποτε θα εγείρει διεκδικήσεις , από τοπικές κοινωνίες και αυτοδιοικητικούς φορείς, σχετικά με την αξιοποίηση και άλλων ακινήτων που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Πέραν αυτού, ο Δήμος, θα πρέπει σε μία τέτοια περίπτωση να εξασφαλίσει σημαντικά ποσά για την αξιοποίηση της Μαρίνας, της οποίας η κατάσταση είναι σοβαρά υποβαθμισμένη.
Πηγή: grtimes.gr