Παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας σημειώθηκαν αυτόν τον μήνα, ένα δυσοίωνο σημάδι για την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα ενόψει του φαινομένου «Ελ Νίνιο», το οποίο ενδέχεται να καταστήσει το 2023 το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.
Για τον Ιούνιο οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες είναι, μέχρι στιγμής, σχεδόν ένα βαθμό Κελσίου υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές που έχουν καταγραφεί από το 1979. Ειδικοί στον τομέα επισημαίνουν πως αυτές οι θερμοκρασίες ακολουθούν το μοτίβο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα μπορούσαν να κάνουν το 2023 το πιο ζεστό έτος στην Ιστορία, ξεπερνώντας το 2016.
Την υπερθέρμανση, που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, αναμένεται να εντείνει το «Ελ Νίνιο», ένα φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο τμήματα του Ειρηνικού Ωκεανού θερμαίνονται, προκαλώντας αύξηση 0,1 έως 0,2 βαθμών Κελσίου στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία.
Σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας επιβεβαίωσε την παρουσία του «Ελ Νίνιο», προβλέποντας παράλληλα και τη σταθερή κλιμάκωσή του μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.
«Η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία διαμορφώνεται σε επίπεδα-ρεκόρ και είναι σχεδόν βέβαιον ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, ειδικός στον τομέα της κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Κατά το τρέχον έτος έχουν ήδη σημειωθεί έντονα κύματα καύσωνα, με θερμοκρασίες-ρεκόρ να σημειώνονται από το Πουέρτο Ρίκο μέχρι τη Σιβηρία, ενώ η υπερβολική ζέστη φαίνεται πως επηρέασε και τις τεράστιες πυρκαγιές του Καναδά που κάλυψαν με τοξικό καπνό τον ουρανό της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πλέον πασιφανείς και δεν θα υποχωρήσουν έως ότου υπάρξει ριζική μείωση των εκπομπών ρύπων. «Χωρίς αυστηρότερες περικοπές των εκπομπών, οι αλλαγές που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή», δήλωσε η Νάταλι Μάχοβαλντ, ατμοσφαιρική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. «Η φετινή χρονιά και τα ακραία φαινόμενα που έχουμε μέχρι στιγμής παρατηρήσει αποτελούν προειδοποίηση».
Πηγή: Kathimerini.gr