Μια νέα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, παρουσίασε ότι όσοι πίνουν καφέ, είτε με ζάχαρη είτε χωρίς, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο σε σχέση με όσους τον αποφεύγουν.
Ειδικότερα, από την έρευνα μεταξύ 171.616 συμμετεχόντων ηλικίας 37 έως 73 ετών στη Βρετανία προέκυψε ότι τα άτομα που καταναλώνουν περιορισμένες ποσότητες καφέ (από 1,5 έως 3,5 κούπες την ημέρα) και ιδίως όσοι δεν έβαζαν ζάχαρη στον καφέ τους παρουσίαζαν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 16% έως 29%.
Τα ευρήματα της έρευνας προσαρμόστηκαν ανάλογα με κοινωνικούς και κλινικούς παράγοντες, καθώς και ορισμένες συνήθειες.
Η ομάδα που πραγματοποίησε τη μελέτη έκανε ερωτήσεις για το κάπνισμα, την συχνότητα της σωματικής άσκησης, τις διατροφικές επιλογές και το επίπεδο μόρφωσης.
Ζάχαρη
Κατά μέσον όρο, όσοι δήλωσαν ότι πίνουν καφέ με ζάχαρη ανέφεραν ότι προσθέτουν 1 κουταλάκι του γλυκού.
«Εάν προσθέτετε μόνο περίπου 1 κουταλάκι ζάχαρης στον καφέ σας, τα οφέλη που πιστεύουμε ότι έχει ο καφές δεν αντισταθμίζονται εντελώς από αυτό το 1 κουταλάκι», δήλωσε στο CNN η Δ. Christina Wee, επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard.
Η ίδια βέβαια σημείωσε ότι με υψηλή ποσότητα ζάχαρης, οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ εξανεμίζονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λιγότερο ξεκάθαρα ήταν τα αποτελέσματα στα άτομα που χρησιμοποιούν γλυκαντικά.
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ έχει οφέλη για την καρδιά και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων ασθενειών.
Μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στο συκώτι, όπως δείχνει σχετική έρευνα από το 2021.
Παράλληλα, το είδος παραγωγής του καφέ έχει και διαφορετικά αποτελέσματα.
Μεταξύ του arabica και του robusta, που είναι πολύ δημοφιλείς τύποι καφέ, ο δεύτερος έχει περισσότερες φαινολικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες.
In.gr