Την ικανοποίηση του για την απόδοση των μέτρων στη χώρα μας για την πανδημία του κορωνοϊού εκφράζει ο διοικητής του Ινστιτούτου Παστέρ Ανδρέας Μεντής.
Ο Ανδρέας Μεντής, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε πως ο καλός καιρός και η άνοδος της θερμοκρασίας θα βοηθήσουν να «πάρουν ανάσα» οι επιστήμονες και να ψάξουν ακόμη καλύτερες θεραπείες, με την ελπίδα πως θα Φθινόπωρο μπορεί να έχει βρεθεί και το εμβόλιο!
300-500 δείγματα καθημερινά για έλεγχο covid 19
Το Ινστιτούτο Παστέρ, όπως αναφέρει ο κ. Μεντής δέχεται καθημερινά από 300 και πάνω από 500 δείγματα για έλεγχο covid 19 και τα αποτελέσματα δίνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Υπάρχει πίεση αλλά μέχρι στιγμής καταφέρνουμε να εξυπηρετήσουμε όλες τις ανάγκες των δειγμάτων που έρχονται είτε από νοσοκομεία είτε από κρουαζιερόπλοια που έχουν πρόβλημα ή δομές φιλοξενίας μεταναστών», τονίζει.
Τα γρήγορα τεστ δεν έχουν την αξιοπιστία των μοριακών
Ο κ. Μεντής ερωτηθείς για την αξιοπιστία των γρήγορων τεστ υπογραμμίζει ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πια από αυτά θα είναι αξιόπιστα και ποια όχι». Προσθέτει ότι «τα μοριακά τεστ συστήνονται από τον ΠΟΥ για την διάγνωση covid 19.
Τα γρήγορα έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι τα αποτελέσματα τους μπορεί να είναι πολύ σύντομα από τη στιγμή που λαμβάνεται το δείγμα , όμως δεν έχουν την αξιοπιστία που έχουν τα μοριακά που γίνονται όχι μόνο στο Παστέρ αλλά και σε άλλα εργαστήρια αναφοράς. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλα τα γρήγορα τεστ τα οποία κυκλοφορούν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν. Ο χρόνος θα δείξει ότι ορισμένα από αυτά προφανώς θα είναι αξιόπιστα, ενώ άλλα όχι.
Από την άλλη βέβαια τα μοριακά τεστ έχουν το πρόβλημα ότι χρειάζονται αρκετή ώρα μέχρι να ολοκληρωθούν . Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ένα μοριακό τεστ το οποίο είναι ταχύ και ενδεχομένως αυτό να είναι χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις».
Τεστ αντισωμάτων
Ενδεχομένως συνεχίζει ο κ. Μεντής «ένα αξιόπιστο γρήγορο τεστ το οποίο να ελέγχει αντισώματα να ήταν χρήσιμο για να δούμε ποια είναι η διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Αν γίνει σε μεγάλο αριθμό πολιτών θα μπορέσουμε να δούμε πόσοι έχουν αντισώματα, ήρθαν δηλαδή κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό.
Η πληροφορία αυτή θα είναι πολύτιμη ειδικά αν γίνει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού για να μπορέσουν οι υγειονομικές υπηρεσίες να καθορίσουν τη στρατηγική έναντι του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα».
Περισσότερα τεστ στον πληθυσμό
Ο κ. Μεντής σχολιάζει και το θέμα των μαζικών τεστ για κορωνοϊό. που συζητείται ευρέως. «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στον πληθυσμό για να μπορέσουμε πρώτον να δούμε αυτούς που έχουν τον ιό, μερικές φορές χωρίς να το γνωρίζουν και δεύτερον να δούμε συνολικά ποια είναι η διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Ενδεχομένως προσθέτει θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν ανήκουν σε ομάδες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι οποίες πρέπει να ελέγχονται. Ίσως θα πρέπει να ελέγχονται και τα πιο ήπια περιστατικά του κορωνοϊού, τα οποία μάλιστα ενδεχομένως να χρειάζονται θεραπεία, κάτι που δεν γίνεται σήμερα».
Ελπιδοφόρα μηνύματα
Σε ερώτηση που βρισκόμαστε μετά από τρεις μήνες «μάχης» με τον νέο κορωνοϊό ο κ. Μεντής απαντά ότι έχουν γίνει πολλά βήματα κυρίως στον τομέα της διάγνωσης, αλλά και δειλά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και στη θεραπεία. «Όμως γνωρίζουμε όλοι μία επιδημία μπορεί να σταματήσει μόνο αν υπάρξει εμβόλιο και εκεί υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα ότι τουλάχιστον από το φθινόπωρο ίσως και αργότερα να έχουμε τα πρώτα εμβόλια διαθέσιμα. Ας ελπίσουμε να γίνει διότι τότε πραγματικά θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκέφθηκε τα Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ και εκτός από το διευθυντή Ανδρέα Μεντή μίλησε και με τους μικροβιολόγους που εργάζονται στο εργαστήριο βιοασφαλείας επιπέδου 3 του Ινστιτούτου στο οποίο εξετάζονται τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, SARS-CoV-19 . Κατέγραψε επίσης με το φωτογραφικό και τηλεοπτικό φακό τη διαδικασία εξέτασης των φιαλιδίων με υλικό των ύποπτων κρουσμάτων που ελήφθησαν σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό και τα οποία εξετάζονται για τη θετικότητά τους στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Παστέρ.