Πώς όμως πέρασαν οι πύραυλοι από την αεράμυνα του Ισραήλ; Ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Κώστας Ιατρίδης, έδωσε απαντήσεις με την ανάλυσή του στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος.
Στο πώς εξαπέλυσε μια τόσο μεγάλη επίθεση κατά του Ισραήλ το Ιράν, με τι είδους πυραύλους και ποια θα είναι η απάντηση του Νετανιάχου τοποθετήθηκε στο OPEN ο Κώστας Ιατρίδης:
«Το Ισραήλ και η Αμερική περιμένανε. Παρά όμως τις εκτιμήσεις όλων των αναλυτών πως υπήρχε ένα πρόβλημα, ένα δίλημμα μεγάλο στο Ιράν -που βρισκόταν σε μια στρατηγική αδυναμία, μετά και τις τελευταίες κινήσεις και εξελίξεις από πλευράς του Ισραήλ- παρόλα αυτά επικράτησε η σκληροπυρηνική άποψη.
Γιατί τέτοιες αποφάσεις δεν παίρνει ο Πεζεσκιάν που είναι μετριοπαθής. Είδαμε τι είπε στην σύσκεψη του ΟΗΕ πως δεν θέλει να πέσει στην παγίδα του Ισραήλ και δεν θέλει μια κλιμάκωση του πολέμου.
Τις αποφάσεις αυτές παίρνει ο Αλί Χαμενεΐ, θρησκευτικός ηγέτης και όχι ο πρόεδρος. Επομένως, επικράτησε για λόγους γοήτρου η άποψη των σκληροπυρηνικών. Και είχαμε και μια δεύτερη επίθεση από πλευράς του Ιράν, πιο σκληρή με 180-200 βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ στην πρώτη επίθεση είχαμε 300 εξαπολύσεις, οι περισσότερες με μη επανδρωμένα, με κρουζ και λιγότερους βαλλιστικούς πυραύλους».
«Οι πύραυλοι ακολουθούν σπειροειδή τροχιά»
Πώς κατάφερε αυτή η επίθεση του Ιράν να μην αναχαιτιστεί από την αεράμυνα του Ισραήλ; Ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Κώστας Ιατρίδης, έδωσε την απάντησή του αναλύοντας:
«Το Ιράν έχει δυνατότητα τεχνολογική. Οι πύραυλοι που εξαπέλυσε είναι υπερηχητικοί και έχουν το εξής πλεονέκτημα. Δεν ακολουθούν ευθεία τροχιά. Ακολουθούν σπειροειδή τροχιά που είναι δύσκολο να καταρριφθούν για αυτό περάσαν κάποιοι πύραυλοι και έπεσαν στο Ισραήλ.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να εντοπιστούν και να χτυπηθούν από το Arrow 3, που μπορεί να χτυπήσει πυραύλους και εκτός ατμόσφαιρας, ωστόσο δεν υπάρχει το τέλειο σύστημα αεράμυνας και για αυτό πέσανε κάποιοι πύραυλοι εντός του Ισραήλ. Το ποιους στόχους χτύπησαν, δεν το ξέρουμε ακριβώς. Κάποιες φλόγες που είδαμε πως πέσανε στο έδαφος, πιθανώς να ήταν θραύσματα».
Παράλληλα επισήμανε πως δεν ήταν μόνο του το Ισραήλ στην άμυνα, αλλά συμμετείχαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
«Το Ισραήλ θα απαντήσει σκληρά, είναι μονόδρομος»
Όσον αφορά στην «επόμενη μέρα» και τη στάση του Ισραήλ, εκτίμησε:
«Το Ισραήλ θα απαντήσει σκληρά, είναι μονόδρομος. Θα χτυπήσει οπωσδήποτε εγκαταστάσεις και πυρομαχικά των Φρουρών της Επανάστασης, πιθανώς θα χτυπήσει και περιοχές που εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι γιατί αυτά τα γνωρίζει το Ισραήλ. Το εάν θα χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή όχι, αυτό μένει να το δούμε. Οι αγορές τουλάχιστον δεν προεξοφλούν πως θα χτυπήσει πυραυλικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές για να υπάρχουν προβλήματα. Ερώτημα είναι εάν σε αυτή την αντίδραση θα συμμετέχει και η Αμερική, όπως ξεκάθαρα του είπαν και ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν».