Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Έλληνες επιστήμονες αναφορικά με την εξέλιξη του ιού που ακούει στο όνομα Μάρμπουργκ και αποτελεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μία «βόμβα» που θα μπορούσε να σκάσει.
Πρόκειται για έναν γνωστό από χρόνια ιό, ο οποίος είναι εξαιρετικά θανατηφόρος. Το ξέσπασμα της νόσου ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ισημερινή Γουινέα της Αφρικής. Ήδη, στη χώρα καταγράφονται εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ στην Τανζανία την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν πέντε θάνατοι.
Το ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό ξεπερνά το 88%- Ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις
«Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι όμως πολύ σοβαρό για εμάς που παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», τονίζει στο iefimerida.gr o Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Θα μπορούσε η υφήλιος να αιφνιδιαστεί από μία νέα θανατηφόρο νόσο που δεν έχει θεραπεία ή εμβόλιο και το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 88%;
«Ο ιός κυκλοφορεί συνήθως στην Αφρική και εμφανίζεται κάθε ένα ή δυο χρόνια. Η δεξαμενή του είναι κάποια ζώα στα οποία δεν προκαλεί πρόβλημα και έτσι μπορεί και πολλαπλασιάζεται. Από την επαφή με τα ζώα περνά και στους ανθρώπους και προκαλεί μικρές επιδημίες. Μικρές γιατί είναι εξαιρετικά θανατηφόρος, γίνεται γρήγορα αντιληπτός και έτσι δεν προλαβαίνει να επεκταθεί. Ποτέ δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και υπόλοιποι οργανισμού παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις. Το δυστύχημα είναι ότι οι Αρχές στην Αφρική δεν έχουν τα υγειονομικά μέσα για να κάνουν ιχνηλάτηση».
Ένα κρούσμα σε Ευρώπη και ένα σε Αμερική τα τελευταία 40 χρόνια
Ο θανατηφόρος ιός, για πρώτη φορά, ανιχνεύθηκε σε ανθρώπους το 1967, στις πόλεις Μάρμπουργκ, Φρανκφούρτη και Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μεταδόθηκε από αφρικανικούς πιθήκους, ωστόσο, έκτοτε, έχει συνδεθεί και με άλλα ζώα. Κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κένυα, Νότια Αφρική, Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο στην Αγκόλα το 2005. Στην Ευρώπη, τα τελευταία 40 χρόνια, μόλις ένας άνθρωπος έχει πεθάνει από τη νόσο και ακόμη ένας στις ΗΠΑ.
Ο ιός προκαλεί αιμορραγικό πυρετό
Η μόλυνση με τον ιό προκαλεί στον άνθρωπο υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πόνους, διάρροιες, εμετούς κ.α. «Είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους ιούς που υπάρχουν. Στην ίδια κατηγορία με τον Έμπολα, αιμορραγικός πυρετός. Οι ασθενείς αιμορραγούν από διάφορα σημεία του σώματος. Πεθαίνουν οκτώ ή εννέα μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, με τους θανάτους να αποδίδονται στην ακραία απώλεια αίματος και το σοκ», εξηγεί ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Προσοχή στις επαφές, αυτή την περίοδο, με χώρες της κεντρικής Αφρικής
Όπως συνιστά ο ΠΟΥ, οι άνθρωποι στην Αφρική θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε ή να χειρίζονται «κρέας των θάμνων». Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με χοίρους στις περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα. Όσοι θάβουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν πεθάνει από τον ιό θα πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν τις σορούς.
«Η μόνη οδηγία σύσταση για τους πληθυσμούς εκτός Αφρικής είναι να αποφεύγουν αυτή την περίοδο τις επαφές με τις περιοχές της κεντρικής Αφρικής όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα. Κατά τ’ άλλα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», καταλήγει ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πηγή: iefimerida.gr