Ο καθηγητής αθλητικού δικαίου Γρηγόρης Ιωαννίδης μίλησε στην εκπομπή «Δίκη στο Open» για την υπόθεση των χειραγωγημένων αγώνων και τη διαδικασία που ακολουθείται στα δικαστήρια.
Αρχικά, ο κ. Ιωαννίδης ρωτήθηκε αν αισθάνεται ότι δεν τρέχει η πειθαρχική διαδικασία στην Ελλάδα: «Έτσι ακριβώς είναι, δεν τρέχει η πειθαρχική διαδικασία. Από αυτά που μαθαίνω κι εγώ δεν βλέπω να έχει ξεκινήσει κάποια πειθαρχική διαδικασία. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό διότι όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, συνήθως υπάρχει ταυτόχρονη έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας με αυτήν της ποινικής. Δηλαδή μπορεί να υπάρξει μία άψογη συνεργασία μεταξύ της πειθαρχικής και της ποινικής διαδικασίας, να ανταλλαχτούν στοιχεία, πληροφορίες κλπ. ούτως ώστε να μπορέσει να τελειώσει και πιο γρήγορα και άμεσα η πειθαρχική διαδικασία».
Αν μπορεί η FIFA να μας πάρει την υπόθεση και αν προβλέπεται σε κάποιον κανονισμό της: «Ναι βεβαίως, εμπεριέχεται στον νέο πειθαρχικό κώδικα της FIFA ο οποίος μπήκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2023. Βέβαια η κύρια και πάγια πολιτική της FIFA είναι να μην επεμβαίνει σε εθνικά θέματα και ζητήματα. Όμως, επειδή υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα από όλον τον κόσμο, και ο κ. Λαγαρίας έδωσε μία λίστα με χώρες στις οποίες έχει εξετάσεις φακέλους η FIFA, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει αναγκαστεί να δημιουργήσει έναν πειθαρχικό κώδικα ο οποίος της δίνει τη δικονομική και ουσιαστική δυνατότητα να επεμβαίνει στα εσωτερικά μιας ομοσπονδίας και να αναλαμβάνει την πειθαρχική διαδικασία».
Αν θα πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα στις ποινές: «Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι. Και η φύση των ποινών που μπορεί να εφαρμοστούν έχουν διάφορες πτυχές, δηλαδή μπορεί να είναι πειθαρχικές, διοικητικές, αστικές και ποινικές. Αλλά στις πειθαρχικές ποινές, και ακολουθούμε πάντοτε την νομολογία του CAS, βλέπουμε μπορεί να υπάρξει μικρότερη ποινή που μπορεί να είναι ένα μικρό πρόστιμο και μπορεί να φτάσει μέχρι τον ισόβιο αποκλεισμό. Πάντοτε εφαρμόζεται η αναλογικότητα και όταν υπάρχει μία εξέλιξη διαδικασίας στο δικαστήριο της Λωζάνης, το CAS, στο κλείσιμο πάντοτε οι δικηγόροι αναφέρονται στην αρχή της αναλογικότητας. Είναι πολύ σημαντικό».
Ποιος είναι ο βαθμός απόδειξης ενός χειραγωγημένου αγώνα μέσω μιας έκθεσης της Sportradar: «Ο βαθμός απόδειξης είναι λίγο πιο κάτω από του ποινικού βαθμού απόδειξης, που είναι πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας, και λίγο πιο πάνω από τον νόμο των πιθανοτήτων ο οποίος εφαρμόζεται στο αστικό δίκαιο. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, π.χ. συνήθως κοιτάζουμε τους αλγόριθμους και μαθηματικές πράξεις, κοιτάζουμε καταθέσεις μαρτύρων και παραδοχές, υπάρχουν ειδικοί μάρτυρες που αναλύουν στοιχηματικές κινήσεις σε συνδυασμό με την εξέλιξη αγώνων μέσα στο γήπεδο, συνομιλίες οι οποίες έχουν καταγραφεί από κοριό, ακόμα και συνομιλίες που είναι σε γλώσσα με κωδικό, βίντεο, στοιχεία. Επίσης κοιτάζουμε αναφορές συντασσόμενες από διαιτητές για συγκεκριμένους αγώνες και πάντοτε κοιτάζουμε τον ξαφνικό πλουτισμό ομάδων και παραγόντων».
Θα μπορούσε να είναι απόδειξη για χειραγωγημένο παιχνίδι όσα βλέπουμε στο γήπεδο σε συνδυασμό με μια έκθεση της Sportradar και αρκετό για πειθαρχική καταδίκη: «Είναι ένα ξεκίνημα. Όμως για πειθαρχική καταδίκη μόνο αυτό που αναφέρετε, όχι. Θα πρέπει να υπάρξει κάτι παραπάνω. Αλλά εξαρτάται και ποια είναι η κατηγορία. Χωρίς να ξέρω ποια είναι η κατηγορία δεν μπορώ να πω ποιο είναι το στοιχείο που θα την αποδείξει».
Κλείνοντας, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε: «Πρέπει να υπάρξει αυστηρότητα αλλά πρέπει να εμπεριέχεται στους κανονισμούς. Και συμφωνώ ότι αυτά που περιέγραψε ο κ. Λαγαρίας στον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ αποτελούν δικονομικές κουτοπονηριές και έχουν γίνει φυσικά για να μπορέσουν να πέσουν οι κατηγορούμενοι πιο ελαφρά. Σε κάθε περίπτωση η FIFA τα γνωρίζει όλα αυτά γι αυτό και έχει διαμορφώσει έτσι τον πειθαρχικό της κώδικα ούτως ώστε όταν φτάσει στο απροχώρητο το θέμα, να μπορεί να κάνει παρέμβαση. Γιατί η δικονομική τελειότητα του κανονιστικού πλαισίου της FIFA έγκειται στο γεγονός από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η πειθαρχική διαδικασία θα βγάλει απόφαση το δικαστικό της όργανο που σημαίνει ότι πρώτο ρόλο παίζουν οι κανόνες της FIFA και επικουρικό ρόλο παίζουν οι κανόνες της ΕΠΟ και το εθνικό δίκαιο».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook