Μία δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech προσφέρει προστασία στα δύο τρίτα έναντι του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα πρώτα ευρήματα από το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσα σε λίγες μέρες, δείχνουν ότι η πρώτη δόση μείωσε τον κίνδυνο συμπτωματικής λοίμωξης μεταξύ των ασθενών κατά 65% σε νεότερους ενήλικες και 64% στους πολίτες άνω των 80 ετών .
Τα νέα αυτά δεδομένα, έδειξαν ότι με τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfize η προστασία να αυξάνεται μεταξύ 79% και 84%, ανάλογα με την ηλικία, ενώ τα στοιχεία αναφέρουν πως το ίδιο συμβαίνει και με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ενώ τα αποτελέσματα είναι σε χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που βρέθηκαν στις κλινικές δοκιμές της Pfizer, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον χαιρετίζει τα πρώτα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου, ως σημαντική ώθηση στις προσπάθειές της να ανοσοποιήσει τον πληθυσμό. Η επιτυχημένη μαζική διάθεση εμβολίων είναι το κλειδί για τις ελπίδες της κυβέρνησης να ανοίξει ξανά την οικονομία μετά από μήνες επώδυνων περιοριστικών μέτρων.
Περισσότεροι από 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει μέχρι στιγμής τις πρώτες δόσεις τους είτε του εμβολίου Pfizer, είτε του εμβολίου Oxford – AstraZeneca, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις αρχές της εβδομάδας.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει σχεδόν 15 εκατομμύρια άτομα έως τις 15 Φεβρουαρίου, εστιάζοντας στις πιο ευάλωτες ομάδες και τους φροντιστές τους. Μετά από αυτό, η ομάδα του θα εξετάσει πότε και πώς θα τερματίσει το lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ τον τελευταίο μήνα, προκαλώντας «έμφραγμα» στην ήδη ταλαιπωρημένη από τα περιοριστικά μέτρα οικονομία.
Σύμφωνα με τους κυβερνώντες, από τις 8 Μαρτίου, τα σχολεία θα μπορεί να επαναλειτουργήσουν. Όμως, ενώ η διάθεση εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πιο προηγμένες στον κόσμο, η μεγάλη αμφιβολία έγκειται στον αν οι δόσεις θα είναι αποτελεσματικές ενάντια σε νέα στελέχη του κορωνοϊού.
Παρόλη την ανησυχία, ο Τζόνσον έσπευσε να διαβεβαιώσει το κοινό, ότι τα εμβόλια είναι επαρκή και μπορούν να καλύψουν και την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, η οποία σύμφωνα με μελέτες έχει συμβάλει στην διάδοση του ιού και κατά συνέπεια στον αυξημένο αριθμό των θανάτων. Ωστόσο, μερίδα επιστημόνων ανησυχούν ότι το στέλεχος είναι πολύ πιο διαδεδομένο στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα μπορούσε να εκτροχιάσει το σχέδιο άρσης των περιορισμών.