Το εξαιρετικά απεχθές φαινόμενο εντάθηκε την περίοδο της πανδημίας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Ο εκβιασμός αυτός δύσκολα καταγγέλλεται γιατί τα θύματα όχι μόνο δεν μπορούν να τον αποδείξουν, αλλά μπορεί και να βρεθούν εκτεθειμένα ακόμα και σε κατηγορίες για πορνεία!
«Αν δεν έκανα σεξ μαζί του, θα με έδιωχνε από το διαμέρισμα. Είμαι μόνη μητέρα, δεν είχα επιλογή. Δεν ήθελα να βρεθώ στον δρόμο». Η καταγγελία της γυναίκας για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που ενοικιάζει αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Εθνικής Συμμαχίας για Δίκαιη Στέγη (NFHA) των ΗΠΑ. Είναι μία από τις πολλές μαρτυρίες που συνέλεξε η οργάνωση και δείχνει πώς η πανδημία του κορονοϊού οξύνει εκμετάλλευση και καταχρήσεις που ήδη ταλάνιζαν τις κοινωνίες. Ο φόβος της νόσου, η ανέχεια και η ανασφάλεια που επιτάθηκαν με το lockdown καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτες σε εκβιασμούς κάποιες ομάδες.
Σύμφωνα με έρευνα της NFHA, η οποία συσπειρώνει περισσότερες από 100 οργανώσεις που μάχονται για προσβάσιμη στέγη χωρίς διακρίσεις, στο διάστημα της πανδημίας παρατηρήθηκε αύξηση 13% σε καταγγελίες για κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης και σχετικών εκβιασμών ιδιοκτητών ακινήτων προς τους ενοικιαστές τους.
«Οι άνθρωποι που πραγματικά απειλούνται με έξωση, ιδίως σε μια κρίση ή πανδημία, μερικές φορές έρχονται αντιμέτωποι με απίστευτα διλήμματα και επιλογές», έλεγε στο Ιδρυμα Τόμπσον Ρόιτερς ο Μόργκαν Ουίλιαμς, σύμβουλος στο NFHA. «Τα όρνια του στεγαστικού τομέα… εκμεταλλεύονται αυτή την ευάλωτη θέση τους».
Σε όλο τον κόσμο
Το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά αμερικανικό, παρατηρείται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, στο διάστημα της πανδημίας έχει σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση αγγελιών που προσφέρουν μια στέγη με αντάλλαγμα σεξ. Και μπορεί αρκετές από αυτές τις χώρες να έχουν λάβει κάποια μέτρα, όπως μερική απαλλαγή από ενοίκιο, προσωρινό πάγωμα των τιμών εκμίσθωσης και μερική απαγόρευση εξώσεων για μικρό διάστημα, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν αρκούν για να προστατέψουν τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Δεν υπάρχουν σαφείς αριθμοί που να δείχνουν την έκταση του φαινομένου. Πόσο μάλλον, όπως εξηγεί ο Ουίλσον, αφού σπάνια καταγγέλλονται επίσημα αυτά τα εγκλήματα. Δύσκολα αποδεικνύονται, τα θύματα έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλα ζωτικά προβλήματα, όπως ακραία φτώχεια και πείνα, λόγω νομικών κενών μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη και κατηγορίες για πορνεία, ενώ κάποια από αυτά μπορεί να είναι θύματα διακίνησης, πρώην κρατούμενες, παράτυπες μετανάστριες ή μέλη μειονοτήτων που «δεν εμπιστεύονται το επίσημο σύστημα για να καταγγείλουν τον εκβιασμό τους γιατί έχουν αρνητικές εμπειρίες από αυτό».
Πάντως έρευνα που έκανε το 2018 η βρετανική οργάνωση για τη στέγη Shelter England αποκάλυψε πως 250.000 γυναίκες στη χώρα την τελευταία πενταετία είχαν να αντιμετωπίσουν προτάσεις για σεξ έναντι ενοικίου. Οπως τονίζει η Βέρα Χόμπχαους, Βρετανίδα νομικός που ασχολείται με το «sextortion», το φαινόμενο της κατάχρησης εξουσίας και εκβιασμού για σεξουαλικά οφέλη, είναι βέβαιο πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καθώς γυναίκες αλλά και άντρες ευάλωτων ομάδων είναι σε απόγνωση γιατί πρέπει να «μείνουν σπίτι» λόγω καραντίνας και πρέπει να έχουν μια στέγη και μετά από αυτήν, με τη χαλάρωση των μέτρων. «Οι οικονομικές δυσκολίες που γνωρίζουν πολλοί στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Cοvid-19 συνεπάγονται πως όλο και περισσότερα άτομα θα αναγκαστούν να αποδεχτούν τέτοιες συναλλαγές ως τη μόνη εναλλακτική λύση για να μη μείνουν άστεγοι στη χειρότερη συγκυρία».
πηγή: efsyn.gr