Με την εξέταση του κ. Νίκου Καλόγρηα εκ των ιατροδικαστών που διενήργησε νεκροψία στη σορό του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου, συνεχίστηκε η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Ο κ. Καλόγρηας απαντώντας σε συνεχείς ερωτήσεις που του έθεταν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, επανέλαβε στο ακροατήριο ότι αιτία θανάτου του 33χρονου ήταν το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη «συνεπεία των κακώσεων» από την επίθεση που δέχθηκε.
Παράλληλα, τόνισε ότι το θύμα δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με το θάνατό του. Στον αντίποδα, οι συνήγοροι των έξι κατηγορουμένων, τεσσάρων αστυνομικών, ενός μεσίτη και του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάδστωνος, με τις συνεχείς ερωτήσεις τους προς τον κ. Καλόγρηα, επιχείρησαν να καταδείξουν ότι ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου προήλθε από άλλη αιτία και όχι από το ισχαιμικό επεισόδιο, που ανέφερε ο ιατροδικαστής, «συνεπεία των κακώσεων».
Μάλιστα, η μητέρα του 33χρονου Ελένη Κωστοπούλου μετά το πέρας της δίκης σχολίασε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατέρρευσαν τα επιχειρήματά τους πως ο γιος της ήταν βαριά άρρωστος και ότι έτυχε να πεθάνει στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος ή ότι έχασε τη ζωή του επειδή είχε πάρει ένα παυσίπονο πριν την επίθεση που δέχθηκε.
Η κατάθεση του ιατροδικαστή
Τώρα, στην κατάθεσή του στη δίκη ο κ. Καλόγρηας δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από τους συνηγόρους της υπεράσπισης και επισήμανε πως τα περιστατικά θανάτου, ο οποίος προκαλείται από ισχαιμικό επεισόδιο που πυροδοτήθηκε από μηχανισμό στρες, είναι λίγα πλην όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. «Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν το θάνατο, αλλά η πολλαπλότητα τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων», είπε ο μάρτυρας ιατροδικαστής.
Ν. Καλόγρηας: Ελέγχθηκε τοξικολογικά, ελέγχθηκε και η καρδιακή κατάσταση. Με ασφάλεια λέμε ότι δεν έχει κανένα άλλο λόγο που να έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Δεν είχα δει κάποια παθολογία να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα. Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί. Δεν λέω πώς προήλθαν τα τραύματα.
Υπεράσπιση: Το συμπέρασμα περί μηχανισμού στρες προκύπτει κατευθείαν από τα ευρήματα ή μέσω αποκλεισμού άλλων;
Νίκος Καλόγρηας: Δεν είναι πιθανολόγηση αλλά και δια του αποκλεισμού παθολογικών και τοξικολογικών οντοτήτων. Η γνώση ήταν εκεί… δεν υπάρχει πιθανολόγηση. Τα ευρήματα μαζί με την ιατροδικαστική γνώση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, μας οδηγούν στο συμπέρασμα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Καλόγρηας όταν -όταν έγινε προσπάθεια να εξακριβωθεί αν ένα φάρμακο που εντοπίστηκε στον οργανισμό του Ζακ Κωστόπουλου, μπορούσε να συνδέεται με το θάνατο του- είπε στην απάντησή του: «Είναι σαν να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη, θα αποδώσουμε το θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση».
Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε ακόμη στο δικαστήριο: «Δεν μπορούμε να κρίνουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδότηση του μηχανισμού στρες. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν πρόκειται για τραύματα στο κεφάλι τότε είναι πιο πιθανή η πυροδότηση του μηχανισμού, γιατί είναι ευαίσθητο σημείο του σώματος».
Παράλληλα, ανέφερε: «Όλα τα τραύματα συνετέλεσαν στο θάνατο και δεν υπάρχει τρόπος ποσοστοποίησης παρά μόνο αναφορικά με το μέρος του σώματος. Δεν θα πω εγώ ποιος προκάλεσε το τραύμα. Αυτό θα το κρίνει η ακροαματική διαδικασία».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Νοεμβρίου.
Πηγή: protothema.gr