Επιστήμονες από την Ιαπωνία έχουν ήδη δοκιμάσει εργαστηριακά το εν λόγω φιλόδοξο εμβόλιο σε ποντίκια και πιθήκους και η παραγωγή του σχεδιάζεται για το 2023, όπως δήλωσε ο ερευνητής Michinori Kohara στην εφημερίδα Japan Times. Η έρευνα πραγματοποιείται στο Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Τόκιο.
«Έχω εργαστεί πάνω σε διάφορες τεχνολογίες εμβολίων, όπως του αδενοϊού και του mRNA, αλλά το εμβόλιο που αξιοποιεί τον φορέα του ιού είναι το πιο ισχυρό και με τις λιγότερες παρενέργειες, ενώ μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό αντισώματα και ανοσία για μια ζωή», δηλώνει ο Michinori Kohara.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέχρι τώρα για το συγκεκριμένο εμβόλιο αναπτύσσουν μια δόση που περιλαμβάνει την ακίδα πρωτεϊνής του Covid-19, η οποία παραμένει ενεργή για τον οργανισμό για περισσότερους από 20 μήνες, «επίδοση» που δεν ισχύει για κανένα άλλο εμβόλιο. Δύο δόσεις μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων αυξάνουν, επίσης τα αντισώματα.
Οι κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τη συμμετοχή 200 περίπου εθελοντών. Αν οι δοκιμές είναι επιτυχημένες, η τελική φάση θα ξεκινήσει αμέσως μετά, με τη μαζική παραγωγή να σχεδιάζεται το νωρίτερο το 2024. Οι δοκιμές θα γίνουν από τη ιαπωνέζικη φαρμακευτική εταιρεία Nobelpharma Co.
Παράλληλα, και σε διάφορα άλλα μέρη του πλανήτη οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν νέα εμβόλια. Στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ο καθηγητής Jonathan Heeney ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκίνησαν δοκιμές ενός νέου εμβολίου που φιλοδοξεί να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι του Covid-19 και των παραλλαγών του.
Η Ρωσία αναπτύσσει επίσης το «Convasel», από το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022.