Γευστικά και τραγανά… ενίοτε θορυβώδη στο μάσημά τους, τα καρότα είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, με αποκορύφωμα το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ποιος μπορεί άλλωστε να αντισταθεί σε μια ζεστή καροτόσουπα ή μια σαλάτα λάχανο- καρότο, ακόμα και σε ένα carrot cake;
Τα καρότα εκτός από τη νοστιμιά τους, αποτελούν και υγιεινά σνακ, καθώς έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Α, Κ και Ε, ενώ παράλληλα δεν έχουν πολλές θερμίδες (ένα καρότο έχει 25 θερμίδες).
Πώς ακριβώς όμως μας βοηθούν τα καρότα να είμαστε υγιείς; Ανακαλύψτε παρακάτω.
Βελτιώνουν την όραση
Πώς μπορούν τα καρότα να θωρακίσουν την όρασή μας; Ιδιαίτερα ευεργετική για τα μάτια μας είναι η βιταμίνη Α που περιέχουν, η έλλειψη της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο σοβαρή ασθένεια, όμως μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση ή δυσκολία στην όραση στα αρχικά στάδια.
Όσον αφορά μάλιστα τα παιδιά, η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης, που όμως μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, η όραση των περισσότερων ανθρώπων είναι απίθανο να βελτιωθεί από την κατανάλωση καρότων, εκτός εάν έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Α.
Ακόμα δύο άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα καρότα, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, προλαμβάνουν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Βοηθούν την πέψη
Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι και το καρότο, διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου. Με μόλις ένα μεσαίο καρότο, έχετε εξασφαλίσει το 5-7.6% της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, ενώ 1 φλυτζάνι περιέχει 3.58 γραμμάρια φυτικών ινών.
Επιπλέον, τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνα του 2014 που αφορούσε σε 893 άτομα.
Τα ευρήματα μιας μελέτης του επόμενου έτος υποδηλώνουν ότι όσοι διατηρούσαν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερε φυτικές ίνες.
Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση
Οι θαυματουργές φυτικές ίνες, πέρα από τις παραπάνω ιδιότητες, είναι ο καλύτερος σύμμαχος στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μαζί με το κάλιο. Για τη ρύθμιση της πίεσης είναι γνωστό ότι όχι μόνο θα πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη του νατρίου αλλά και να προσθέσουμε στη διατροφή μας περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν κάλιο, όπως τα καρότα.
Το κάλιο συμβάλλει στη διάταση των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε μάλιστα με στοιχεία, μια επισκόπηση ερευνών από το 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που προσλαμβάνουν από τη διατροφή τους υψηλή ποσότητα φυτικών ινών, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερες φυτικές ίνες.
Τέλος, όταν καταναλώνουμε άφθονες φυτικές ίνες, μειώνουμε τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας ή αλλιώς της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.