Λιβύους πιλότους μαχητικών, τους οποίους θα στέλνει στο Αιγαίο, θα εκπαιδεύσει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής συμφωνίας που υπογράφηκε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar συναντήθηκε με τον Abdul Hamid Dbeibeh, πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη, ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία για την έκθεση SAHA EXPO Defense & Aerospace.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο, η Τουρκία θα συμβάλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της Λιβυκής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η εκπαίδευση των Λιβύων πιλότων μπορεί να θεωρηθεί ως το επόμενο βήμα αφού η Τουρκία πούλησε πρόσφατα το Hürkuş (Free Bird), ένα διπλό διθέσιο, χαμηλών πτερύγων, μονοκινητήριο αεροσκάφος στροβιλοκινητήρα που αναπτύχθηκε από την Turkish Aerospace Industries (TAI) στη Λιβύη.
Στο παρελθόν, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει εκπαιδεύσει στο παρελθόν πιλότους από την Αλβανία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τη Βοσνία.
Βέβαια, η Λιβύη και η Τουρκία, στην πραγματικότητα, είναι δύο χώρες με πολύ διαφορετικά μαχητικά αεροσκάφη.
Ενώ η Τουρκία έχει αμερικανικής κατασκευής F-16 και F-4, η Λιβύη διαθέτει ρωσικά αεροσκάφη Mig και Su και δύο γαλλικά αεροσκάφη Mirage.
Συνεπώς, η συμφωνία με τη Λιβύη έχει περισσότερο πολιτικό νόημα παρά επιχειρησιακή αξία.
Τούρκος αξιωματικός, απαντώντας στο ερώτημα εάν τουρκικά και λιβυκά αεροσκάφη μπορούν να συνεργαστούν στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει ότι η Λιβύη δεν είναι σε θέση να περιπολεί την ανατολική Μεσόγειο, ότι η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και ότι απαιτεί πολύπλοκο σχεδιασμό και εμπειρία.
Προτείνει δε ότι οι Τούρκοι και οι Λίβυοι πιλότοι είναι πιο πιθανό να διεξάγουν κοινές πτήσεις εκπαίδευσης και περιπολίας στον τουρκικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο.
Είναι κοινό μυστικό ότι, εκτός από την υποστήριξη της λιβυκής κυβέρνησης, η οποία είναι ιδεολογικά κοντά του, ο Erdogan είπε επανειλημμένα ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης είναι σημαντικοί για το συμφέρον της Τουρκίας για τη χώρα.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου το 2020, ο Erdogan αποκάλυψε το σχέδιό του για τα αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης.
«Στοχεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών εξερεύνησης και γεώτρησης για να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους στο λιβυκό έδαφος», είπε.
Η Τουρκία και η κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν τον Νοέμβριο του 2020 ένα σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας μαζί με μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης.
Η θαλάσσια συμφωνία, η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία μεσογειακή χώρα, φιλοδοξεί να καθορίσει την υφαλοκρηπίδα Τουρκίας-Λιβύης και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), ενώ η συμφωνία για την ασφάλεια επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να αναπτύξει τα στρατεύματά της στη Λιβύη.