Η Τουρκία προσπαθεί να εκβιάσει την Ελλάδα να μετρήσει τα αντανακλαστικά της σύμωνα με όσα είπε ο διεθνολόγος, ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (ΕΚΕΟ) και διδάσκων του ΕΚΠΑ, Νίκος Παούνης, στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» τονίζοντας ότι η παρέμβαση της Γερμανίας είναι κάτι το ενθαρρυντικό.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για το σημείο που βρισκόμαστε και την ενδεχόμενη ανησυχία: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εδώ και δύο χρόνια συζητάνε για το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας όπου έχει επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Η Τουρκία το εντάσσει στην οθωμανική περίοδο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε και το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Ως Ελλάδα δεν είχαμε φροντίσει να οριοθετήσουμε τη ζώνη της θάλασσας και τρέχαμε για να φτάσουμε εκ των υστέρων. Η Ελλάδα οριοθέτησε ΑΟΖ με την Ιταλία και ήταν κοντά σε συμφωνία και με την Αίγυπτο. Αυτό ώθησε την Τουρκία να αντιδράσει και να εμποδίσει μια τέτοια συμφωνία και με απειλές να αναγκάσει την Ελλάδα να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Κρίσιμη η ημέρα η αυριανή όπου θα αποπλεύσει το σεισμογραφικό σκάφος. Μετά θα πάνε τα γεωτρύπανα για να βγάλουν το πιθανό απόθεμα εάν υπάρχει. Τα πλοία της Τουρκίας, που είναι περίπου στα 30, βγήκαν για να αποτρέψουν κάποια αντίδραση – εμπόδιση από ελληνικής πλευράς σε αυτό το σκάφος».
Πρόσθεσε: «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κατοχύρωση της υφαλοκρηπίδας. Θεωρούν ότι είναι επέκταση της τουρκικής ακτής. Επιχειρεί με μια καινοφανή θεωρία και την έξοδο του πολεμικού στόλου να επιβάλλει τις δικές της θέσεις. Η υφαλοκρηπίδα θα έπρεπε να είναι κατοχυρωμένη από εμάς. Δεν έχει κατοχυρωθεί σε εμάς ακόμη όμως. Η Ελλάδα εφόσον μπουν θα πρέπει να αντιδράσει, να ενημερώσει τη Διεθνή κοινότητα και να ζητήσει τη λήψη μέτρων. Από το Μάρτιο και μετά όπου δέχθηκε ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο. Εκεί έπρεπε να ζητήσουμε την επιβολή κυρώσεων. Προφανώς η Ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι και για αυτό έχει πάρει αυξημένα μέτρα».
Για το ρόλο της διεθνούς κοινότητας: «Ανέκαθεν οι ΗΠΑ έδειχναν έναν παρεμβατικό αλλά επί ίσοις όροις. Δεν ήξεραν ποιος είναι ο επιτιθέμενος. Επιχειρούσαν να κατευνάσουν τις δύο πλευρές και κάποιες φορές αυτό λειτουργούσε εις βάρος της Ελλάδας. Τώρα είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο και ο Τραμπ θεωρεί σημαντικό σύμμαχο την Τουρκία και ίσως να προβεί σε κάποιες παραινέσεις. Υπάρχει μια παρέμβαση από την Γερμανία και αυτό είναι θετικό καθώς φαίνεται ότι η ΕΕ μπορεί να ασκήσει και εξωτερική πολιτική. Ενθαρρυντικό σημείο η παρέμβαση της Γερμανίας, λοιπόν. Εκτιμώ ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκβιάσει την Ελλάδα να μετρήσει τα αντανακλαστικά της. Μπαίνουμε σε μια κρίσιμη περίοδο. Προμηνύεται ένα εξάμηνο με πολλά μικρά επεισόδια».