Αγαπητή Metrosport
Απώτερος σκοπός ενός αρθρογράφου δεν είναι να προσπαθεί να δείξει ότι είναι έξυπνος, αλλά να γίνεται χρήσιμος. Κι αν είναι όντως έξυπνος, μπορεί να αναγνωρίζει και άλλους χρήσιμους αρθρογράφους, που μπορεί να είναι και πιο διαβασμένοι.
Ιδού, λοιπόν, τα πιο κομβικά αποσπάσματα ενός πολύ χρήσιμου και διδακτικού κειμένου τού σίγουρα πιο διαβασμένου από εμένα, φίλου μου, Αλέξη Σπυρόπουλου. Διαβάστε το όλοι, αλλά κυρίως δώστε βάση οι υπεύθυνοι των πέντε μεγάλων ελληνικών ομάδων. Προσωπικά, εύχομαι να το κάνουν… Ευαγγέλιο εκεί στον ΠΑΟΚ εν όψει του μεταγραφικού σχεδιασμού για τη νέα αγωνιστική περίοδο...
“Στη Βιέννη την προηγούμενη εβδομάδα, η UEFA έδωσε σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα του ποδοσφαίρου την απτή ιδέα για τη νέα πραγματικότητα, ένα εγχείρημα αναζωογόνησης, των διοργανώσεων από το 2024 και πέρα. Για εμάς εδώ στην Ελλάδα συνεπώς, εμπρός προβάλλει μια διετία, 2022-2024, θα έλεγα έξυπνης προπαρασκευής. Οποιοι αποδειχθεί πως θα είναι τότε, σε δύο καλοκαίρια από σήμερα, έτοιμοι να περπατήσουν σε εκείνο το καινούργιο μονοπάτι, αυτοί θα αποκομίσουν το μέγιστο όφελος. Οφελος στον "ατομικό" λογαριασμό. Οφελος στον "εθνικό" λογαριασμό. Η κορυφαία προτεραιότητα του λεγόμενου big-5 της χώρας στις επόμενες δύο σεζόν, δεν νοείται να είναι κάτι άλλο από αυτό.
Ηδη, με το ελάχιστο εφέτος, όχι με υπερβάσεις, η Ελλάδα αναρριχήθηκε στη 15η θέση. Δεν ήταν υπέρβαση, ούτε η διαδρομή του Ολυμπιακού ούτε του ΠΑΟΚ. Υπέρβαση θα ήταν, εάν απέκλειαν την Αταλάντα ή την Ολιμπίκ Μαρσέιγ. Επιτεύχθηκε η αναρρίχηση, με ενεργές στις διοργανώσεις τις μόλις δύο στις τέσσερις ομάδες. Αυτή η χρονιά, και με ΑΕΚ/Αρη νοκ-άουτ από τον Ιούλιο, ήταν μακράν η καλύτερη ελληνική της τελευταίας πενταετίας.
Μαζεύτηκαν 8000 πόντοι. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια οι πόντοι (ανά σεζόν) ήταν 5100, 5100, 4900, 5100. Μία χρονιά το πεντάρι έγινε οκτάρι, και μάνι-μάνι φάνηκε. Εάν στις περιόδους 2022-23 και 2023-24 μπορέσουν οι ελληνικές ομάδες να καταφέρουν "μία από το ίδιο", να κάνουν κάθε φορά οκτάρι το πεντάρι, δηλαδή όσο θα αφαιρείται η φύρα παρελθόντων ετών και θα προστίθεται ετήσιο κέρδος, η νορμάλ προοπτική είναι να μας βρει το 2024 κάπου κοντά στο top-10. Με ό,τι πολλαπλά ωφέλιμο αυτό θα συνεπάγεται.
Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που είναι οι ναυαρχίδες, έχουν την αίσια προοπτική του χρόνου να πετάξουν φύρα και να προσθέσουν κέρδος. Οι πόντοι πενταετίας του Ολυμπιακού (ανά σεζόν) είναι 5000, 8000, 10000, 10000, 8000. Σημαίνει πως πλέον απαλλάσσεται από το πεντάρι του 2017-18. Εάν φέρει πάλι ένα οκτάρι-δεκάρι, αυτομάτως προσβλέπει σε άνοδο 5-7 θέσεων, από το νούμερο 40 στο οποίο ευρίσκεται σήμερα. Η περίπτωση του ΠΑΟΚ είναι ακόμη πιο κραχτή. Οι πόντοι πενταετίας είναι 1500, 3000, 2500, 5000, 13000. Σε μία χρονιά, εφέτος, άθροισε περισσότερους πόντους (13000) απ' όσους είχε μαζέψει σε τέσσερις χρονιές μαζί (1500+3000+2500+5000=12000). Ανέβηκε μονομιάς, καμιά εικοσαριά σκαλοπάτια. Στο νούμερο 63.
Βγάζοντας από πάνω του τώρα το χιλιοπεντακοσάρι του 2017-18 (αποκλεισμός από την Εστερσουντ), και εφόσον βάλει στον λογαριασμό άλλο ένα φρέσκο δεκατριάρι σαν το εφετινό, ο ΠΑΟΚ δημιουργεί στον εαυτό του την προοπτική για ακόμη 20 σκαλοπάτια επάνω. Ανετα σε βάθος διετίας, το 2024 μπορεί να τον βρει πάνω-κάτω εκεί που είναι σήμερα ο Ολυμπιακός. Είναι λοιπόν, ή δεν είναι όλο αυτό, ο αληθινός κοινός μονόδρομος; Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Κόνφερενς Λιγκ, δεν έχει τόση σημασία. Οποιος και να παίζει, όπου και να παίζει, ένα πράγμα είναι σίγουρο και επιτακτικό. Ο εξαρχής σοβαρός σχεδιασμός του καθενός κλαμπ, η απαίτηση από τον εαυτό τους αν θέλετε, για σεζόν 50-55 (όχι 40-45) αγώνων.
Και σε αυτό, η χρονιά που κλείνει υπήρξε διδακτική για όλους. Αυτό που νομίζαμε κάποτε, πως βγάζεις μία τέτοια σεζόν με ρόστερ δύο παικτών για καθεμιά θέση στην ενδεκάδα, είναι μια πλάνη πια. Τα 50, τα 55, τα 60 ματς θέλουν περισσότερους από δύο. Στους στόπερ ας πούμε, δεν ξεκινάς για πουθενά εάν δεν έχεις ίσαμε έξι. Σημαίνει πως η ανάγκη ενίσχυσης όλων, όλων όμως, πέρα από ποιοτική είναι και ποσοτική...”
(Για τη μεταφορά)
Στέλιος Απ. Γρηγοριάδης