Κραυγάζει πλέον το κυβερνητικό πρόβλημα στο ζήτημα της αθλητικής ηγεσίας. Οι δύο πηγές εξουσίας δημιουργούν παρατεταμένες στρεβλώσεις.
Με πρωθυπουργική εντολή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επανειλημμένα υποκαταστήσει τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Η αλήθεια είναι ότι το έκανε σε περιόδους κρίσης και – αν μη τι άλλο – πέτυχε την εκτόνωση.
Ο κ. Γεραπετρίτης είναι ευφυής άνθρωπος. Προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς και απολαμβάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό σε κυβερνητικό επίπεδο έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ ότι θα περίμενε κανείς.
Εφτασε στο σημείο να κάνει τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους ποδοσφαιρικών ομάδων για τις αναδιαρθρώσεις των πρωταθλημάτων και μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, στην κηδεία του Σάββα Θεοδωρίδη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν. Ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε ό,τι μπορούσε για να πετύχει ανάλογο ραντεβού, αλλά αγνοήθηκε.
Μάλιστα ο υφυπουργός Αθλητισμού σε μία εναγώνια προσπάθειά του να δείξει ότι συμμετέχει στο παιχνίδι, την ίδια ακριβώς μέρα και λίγο μετά τη συνάντηση Τσέφεριν – Γεραπετρίτη, έστειλε επιστολή σε FIFA και UEFA, ρωτώντας πότε θα έρθει (επιτέλους) η περίφημη ολιστική μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αυτές οι κινήσεις αντιπερισπασμού δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην αθλητική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν για το ίδιο αντικείμενο δύο τόσο διαφορετικές πηγές εξουσίας, οι οποίες συχνά συγκρούονται μεταξύ τους. Η φιλοσοφία Γεραπετρίτη είναι τελείως διαφορετική από την πολιτική αντίληψη Αυγενάκη. Σε τέτοιο σημείο που οι παρεμβάσεις του υπουργού Επικρατείας, παρότι έχουν την πλήρη πρωθυπουργική κάλυψη, μοιάζουν αντιθεσμικές.
Το πρόβλημα θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οσο το αφήνει και διαιωνίζεται, δεν θα καταφέρει αυτό που με τόση επιμονή εξαγγέλλει: Τη λελογισμένη διαδικασία εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, με πλήρη σεβασμό στο αυτοδιοίκητο.
Είναι αλήθεια ότι δεν του δόθηκε ευκαιρία κυβερνητικού ανασχηματισμού, παρά μόνο αναδιάρθρωσης. Συμπλήρωσε απλώς κάποια κενά. Οπότε ήταν δύσκολο να αποπέμψει έναν και μοναδικό υφυπουργό, τον κ. Αυγενάκη. Θα χαλούσε και τη δική του εικόνα ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι πολιτικά κατανοητό. Όμως οι συνθήκες στο ποδόσφαιρο και γενικά στον ελληνικό αθλητισμό, πλέον δοκιμάζουν τα όριά τους.