Η παραπομπή του Ολυμπιακού και του μεγαλομετόχου του Βαγγέλη Μαρινάκη (και συνολικά 12 φυσικών προσώπων που περιλαμβάνονται στο βούλευμα των 28 του ελληνικού ποδοσφαίρου) στην ολομέλεια της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΠΟ έσκασε σαν βόμβα χθες και η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.
Ποια όμως είναι η στάση του ΠΑΟΚ, πως μπορεί να κινηθεί νομικά και τι «όπλα» μπορεί να αξιοποιήσει; Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, αυτή την χρονική στιγμή ο επίσημος ΠΑΟΚ δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει, να καταθέσει κάποιο υπόμνημα για την υπόθεση. Αυτό ισχύει σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας. Όμως, ο επίσημος ΠΑΟΚ έχει υποχρέωση να παρακολουθεί στενά την υπόθεση και να παρέμβει δυναμικά εφόσον χρειαστεί.
Από την στιγμή που έχει έννομο συμφέρον, μπορεί και πρέπει να παρακολουθεί την υπόθεση σε όλο της το φάσμα, ακόμη κι αν δεν μπορέσει νομικά να παρέμβει. Γιατί το αναφέρουμε; Πολύ απλά διότι μετά την χθεσινή είδηση – βόμβα, είναι βέβαιο πως θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις στους δικαστές που συμμετέχουν στην επιτροπή δεοντολογίας, πιέσεις που θα έχουν ως βασικό στόχο να απαλλάξουν τον Ολυμπιακό, τον Μαρινάκη και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.
Ο ΠΑΟΚ έχει υποχρέωση, παρακολουθώντας την υπόθεση, να προχωρήσει σε κάθε είδους καταγγελία σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως ασκούνται έντονες παρασκηνιακές πιέσεις στους δικαστές για να μην κάνουν την δουλειά τους απρόσκοπτα.
Θυμίζουμε πως η συγκεκριμένη εισήγηση για παραπομπή σε δίκη του Ολυμπιακού και του μεγαλομετόχου του (μεταξύ των άλλων), από την ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ Παναγιώτας Σπανού, δείχνει πως υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί που θέλουν να ακολουθήσουν την νόμιμη οδό.
Η Πολιτεία, η ίδια η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους δικαστικούς λειτουργούς για να αποφασίσουν με βάσει τα στοιχεία που έχουν και όχι με βάσει τις όποιες πιέσεις (είναι δεδομένο) πως θα ασκηθούν από την στιγμή που έγινε γνωστή η παραπομπή του Μαρινάκη και του Ολυμπιακού σε δίκη, στην ολομέλεια της επιτροπής δεοντολογίας. Η οποία, θυμίζουμε, πως θα πάρει την απόφασή της (καταδικαστική ή αθωωτική) σε μυστική συνεδρίαση, χωρίς την παρουσία τρίτων.