Τη νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας ήρθαν, για να επισφραγίσουν οι υπογραφές για την προμήθεια των 18 πολεμικών αεροσκαφών τύπου "Rafale".
Με τις κινήσεις-αιχμή, που ολοκληρώθηκαν μέσα σε χρόνο-ρεκόρ και σχεδόν πέντε μήνες από τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Θεσσαλονίκη για την περαιτέρω ενίσχυση και των τριών Σωμάτων, η χώρα μας "θωρακίζει" το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, απογειώνοντας, παράλληλα, την αποτρεπτική ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Ελλάδα γίνεται, την ίδια στιγμή, η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αποκτά το υπερσύγχρονο γαλλικό μαχητικό.
Οι συμβάσεις που υπέγραψαν Αθήνα και Παρίσι, ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνουν την αγορά 18 αεροσκαφών. Από αυτά, τα έξι θα είναι καινούρια και τα δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Παράλληλα, στη συμφωνία περιλαμβάνεται η προμήθεια ανταλλακτικών και η τεχνική υποστήριξη για ένα διάστημα πέντε ετών, καθώς και ο οπλισμός των "Rafale". Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούλιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.
Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, δώδεκα στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023. Τα "Rafale" είναι το πρώτο βήμα για αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ως "το πλέον σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα" των τελευταίων δεκαετιών. Και τη σημασία της πρώτης αυτής κίνησης για την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας ανέδειξε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.
"Αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής, σύμφωνα με το οποίο η άμυνα μας είναι ένας "δίδυμος” πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής", τόνισε, στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα, αλλά, αντίθετα, ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. "Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο.
Στη "mare nostrum”, όπως την αποκαλεί εύστοχα ο πρόεδρος Μακρόν, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της Ε.Ε. Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών", σημείωσε.
Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις
Στην κυβέρνηση χαρακτηρίζουν "ορόσημο" για τη διμερή αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών. "Θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι, καθώς ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν και από τις δύο πλευρές. Με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών "Rafale” η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί.
Τα ειδικά χαρακτηριστικά των "Rafale” με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής", τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με το βλέμμα πλέον να εστιάζει στις επόμενες κινήσεις για την ενίσχυση των τριών Σωμάτων. Τη στρατηγική της κυβέρνησης έχει αποτυπώσει ήδη ο πρωθυπουργός. Έτσι, μετά τη συμφωνία για τα Rafale, στο προσκήνιο θα έρθει η αναβάθμιση των F16, ενώ θα προχωρήσουν οι ενέργειες για την απόκτηση νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Για το Πολεμικό Ναυτικό, θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, αλλά και η δρομολόγηση ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου.
"Προχωράμε και σε σημαντική ενίσχυση του στρατού ξηράς. Συνολικά, μιλάμε για ένα πολύ φιλόδοξο μεγάλο πρόγραμμα 105 διαφορετικών πρωτοβουλιών, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δρομολογείται ακόμα η ενίσχυση του δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με πρόσληψη ακόμα 15.000 νέων επαγγελματιών στελεχών", τόνισε, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.