Διαβάσαμε - στο έγκριτο metrospor.gr
– την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του μνημειώδους στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου. Ανάμεσα στις ουσιώδεις αναφορές του, ξεχωρίσαμε μία για τον Χρήστο Τερζανίδη, τον παλαιό μαχητή εκφραστή της ψυχής του ΠΑΟΚ. Αναφορά προς γνώση και συμμόρφωση των νέων οι οποίοι θα ήθελαν, αλλά δεν μπορούν, να καταστούν τέτοιοι!
Πρόκειται για μια θαυμαστή και μοναδική περίπτωση για το μεγαλείο της απύθμενης ψυχής του “iron man” του ΠΑΟΚ. Μιας συγκλονιστικής μορφής, ενός μοναδικού αστέρα του εκλαμπρότατου “γαλαξία” στην ιστορία του “δικέφαλου”.
Διαβάζοντας λοιπόν, τα – ως είθισται βαθυστόχαστα κι εμβριθή αληθειών - λεγόμενα του ξεχωριστού Έλληνα στρατηγού, ανατρέξαμε στην ιστορία της ζωής του Χρήστου Τερζανιδη. Μάς την είχε – τιμώντας μας- αποκαλύψει. Την αποτυπώσαμε στο χαρτί. Για να φιλοξενηθεί, πριν μερικά χρόνια, στη σειρά «Success stories» της «Μ»…
Κι εκεί γράφαμε:
«…Στην καριέρα του Χρήστου Τερζανίδη ταιριάζει η ατάκα του Τζον Κένεντι: «Όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν»! Από το 1966 μέχρι το 1976 έπαιζε με κομμένο μηνίσκο! Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι γιατροί στην Γερμανία και στην Σκωτία. Έσκιζαν τα πτυχία τους. Πως κι από πού αντλούσε δυνάμεις αυτή η … ψυχάρα; Κι έπαιζε μεγάλη μπάλα…
Άργησε πάντως, να γίνει η σωστή διάγνωση. Αυτή είναι η αλήθεια. Η πρώτη υποψία είχε καταγραφεί από τον γιατρό της ΑΕΚ Βασίλη Χατζηγιάννη, μετέπειτα πρόεδρο της ΕΠΟ. Τότε άρχισε θεραπεία. Ο Χρήστος Τερζανίδης είχε επιλεγεί για την «Ένωση» από τον, εκ των πατριαρχών της, Κώστα Νταϊσπάγγο. Οι μεταγραφές όμως, απαγορεύθηκαν από την κυβέρνηση της δικτατορίας λόγω της υπόθεσης του Γιώργου Κούδα. Έμεινε στον ΠΑΟΚ.
Ο Γκιούλα Λόραντ έφερε Γερμανό έξπερτ στις κακώσεις των γονάτων. Εξέτασε τον ΧρήστοΤερζανίδη. Πρότεινε εγχείρηση. Με μακρά περίοδο αποθεραπείας. Πήγε στη Γερμανία αλλά τελικά, δεν εγχειρίστηκε. Δεν ήθελε, να μείνει ημέρα εκτός ενεργού δράσης. Τότε, έχασε το … βόλεμα στην Πυροσβεστική. Η κατά παράδοση της εποχής επαγγελματικής αποκατάστασης για τους σταρ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν ήθελε, να χάσει τις προπονήσεις με τον Γιένε Τσάκναντι. «Όποιος δεν προπονείται δεν παίζει», έλεγε ο ουγγρικής καταγωγής, Γερμανός προπονητής. Κι ας δάκρυζαν από τον πόνο τα εσώψυχα του στις ασκήσεις (με τα πολλά λυγίσματα των γονάτων) για το θρυλικό «μαν του μαν» του Γιένε Τσάκναντι.
Το 1976 ο γιατρός του ΠΑΟΚ, (ΣΣ: Αείμνηστος σήμερα…) καθηγητής Παναγιώτης Γιγής – κορυφαία προσωπικότητα - έκανε μεταπτυχιακό στο Εδιμβούργο. Κάλεσε τον Χρήστο Τερζανίδη, ο οποίος τού είχε τυφλή εμπιστοσύνη. Ο γιατροί εκεί δεν πίστευαν στα μάτια τους. Έσκισαν τα πτυχία τους. Όσοι (στην Ελλάδα) δεν το έκαναν τότε, τα έσκιζαν μετά. Έδωσαν – μετά βίας – δύο χρόνια ζωής στα γήπεδα. Ο ΠΑΟΚ του γύρισε την πλάτη. Ο Παναθηναϊκός του άνοιξε την αγκαλιά. Έτσι συνέχισε για μία ακόμη 6ετία να μεσουρανεί στο ποδοσφαιρικό στερέωμα του τόπου …
Ουκ ολίγοι επιφανείς οφείλουν το μεγαλείο της ζωής τους στις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Ανάμεσα τους κι ο Χρήστος Τερζανίδης ! Νίκησε τη φύση...
Σήμερα συνταξιούχος του ΙΚΑ και μόνον. Χωρίς αντιπαροχή από την θαυμαστή καριέρα του. Δεν ήταν τυχερός εκτός γηπέδων. Μετά την αναποδιά στην Πυροσβεστική, είχε και στο Λιμενικό. Κατέθεσε εκεί πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Ήταν ήδη έγγαμος. Α, σε αυτό ήταν τυχερός.
«Γέννημα θρέμμα» ΠΑΟΚ, η (με κεφαλαίο κάπα) Κυρία Ερατώ – γνωρίστηκαν πριν καν πάει στην Τούμπα – αποτέλεσε κι αποτελεί το μυστικό κάθε επιτυχίας του Χρήστου Τερζανίδη. Τότε όμως, στα Σώματα Ασφαλείας εντασσόταν άγαμοι μέχρι τα 32 τους. Πάει και το Λιμενικό…»!
Αυτά γράφαμε τότε, στις Success Stories της “Μ”. Τώρα; Γράφουμε απλά, θυμίζοντας και τονίζοντας τι έλεγαν σοφοί των Ρωμαίων : «Η ψυχή είναι ένας θεός, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο στο σώμα του ανθρώπου…»! Ένα τέτοιο σώμα και μια τέτοια ψυχή… θεός, είναι του μεγάλου, εκ των μέγιστων του ΠΑΟΚ, του Χρήστου Τερζανίδη.