Μία εμβληματική φυσιογνωμία, ένας άνθρωπος που ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1974 και... «έφυγε» στις 31 Μαΐου του 1981, με τον ίδιο να αφήνει την τελευταία του πνοή στον πάγκο του Δικεφάλου στην αναμέτρηση με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.
Ο Γκιούλα Λόραντ δεν άντεξε. Στο 17ο λεπτό της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με τους Πειραιώτες προσπάθησε να μιλήσει στους συνεργάτες του, οι ίδιοι ως που να καταλάβουν τι ήθελε να τους πει ο προπονητής της ομάδας, γύρισαν και τον είδαν χωρίς τις αισθήσεις του. Η προσπάθεια των ανθρώπων του ΠΑΟΚ και του γιατρού της ομάδας για να τον κρατήσουν στη ζωή ξεκίνησε με τις πρώτες βοήθειες στο γήπεδο και στα αποδυτήρια της Τούμπας, έπειτα συνεχίστηκε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ από τους γιατρούς, αλλά ο Γκιούλα Λόραντ δεν άντεξε και «έφυγε» πριν 31 χρόνια στις 31 Μαΐου.
Ποιος ήταν ο Γκιούλα Λόραντ
Όπως αναφέρει το paokfc.gr, ο Γκιούλα Λόραντ γεννήθηκε στην Ουγγαρία στις 6 Φεβρουαρίου του 1923. Μεσοαμυντικός, μέλος της θρυλικής Εθνικής Ουγγαρίας της δεκαετίας του ’50, προπονητής μετέπειτα – καθότι αυτομόλησε στη Γερμανία – της Καϊζερσλάουτερν, της Ντούισμπουργκ, , της Κολωνίας, των Κίκερς Οφενμπαχ (με βοηθό τον Οτο Ρεχάγκελ), της Αϊντραχτ, της Μπάγερν Μονάχου και της Σάλκε, έκλεισε την καριέρα και τη ζωή του στην Τούμπα. Συνολικά κάθισε σε 89 αγώνες στον πάγκο του ΠΑΟΚ και είναι τέταρτος στη λίστα πίσω από τον Λες Σάνον, Άγγελο Αναστασιάδη και τον Ράζβαν Λουτσέσκου .Ασυμβίβαστος ο Λόραντ τον Ιανουάριο του 1949, προσπάθησε να μιμηθεί τον Κουμπάλα, που πέρασε τα σύνορα και μέσω Αυστρίας βρέθηκε στην Ιταλία, αλλά συνελήφθη στα σύνορα με την Αυστρία, στην καρότσα ενός φορτηγού.
Τους επόμενους δέκα μήνες της ζωής του τους πέρασε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, φυλακισμένος από τη νέα κομμουνιστική κυβέρνηση.Στο στρατόπεδο ο Λόραντ είχε σχεδιάσει να ηγηθεί μιας ομάδας αποστατών που θα έδινε σειρά αγώνων στη Δυτική Ευρώπη. Η ιστορία του ενέπνευσε τον σπουδαίο Αμερικανό σκηνοθέτη John Houston να δημιουργήσει την ταινία «Victory» («Η απόδραση των 11») στην οποία πρωταγωνιστούν ο Michael Cane, o Sylvester Stallone, o Pele και πολλοί άλλοι.Ο Λόραντ εν τέλει αφέθηκε ελεύθερος από το στρατόπεδο συγκέντρωσης μετά από παρέμβαση του προπονητή της Εθνικής Ουγγαρίας, Γκούσταβ Σέμπες.Ενας από τους λόγους που επέλεξε την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ ήταν η συμβουλή του γιατρού του. Για να αντιμετωπίσει μια δερματική ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε χρόνια, έπρεπε να ζήσει σε μια χώρα με πιο θερμό κλίμα, με ήλιο και φως.
Ο Γκιούλα Λόραντ είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ τον Δεκέμβριο του 1974 και μάλιστα το ντεμπούτο του ήταν με νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό (15/12/1974) με 2-0 στην Τούμπα.Με τον Λόραντ στον πάγκο ο ΠΑΟΚ τερμάτισε πρώτος την σεζόν ´75-’76 πανηγυρίζοντας το πρώτο του πρωτάθλημα, το οποίο ουσιαστικά κατέκτησε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, την οποία νίκησε με 1-0 χάρη στο γκολ του Γκουερίνο.
«Εμείς τρέχαμε όλη τη χρονιά με λαστιχένια παπούτσια», δήλωσε αμέσως μετά ο Ούγγρος προπονητής θέλοντας να καταδείξει τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ για να πετύχει τον μεγάλο άθλο.Εκείνη την αγωνιστική περίοδο πάντως, φαινόταν ήδη ότι σε αγωνιστικό επίπεδο ο ΠΑΟΚ ανοίγει τα φτερά του, καθώς η ιστορία έγραψε μεταξύ άλλων, ότι ήταν με τον Λόραντ προπονητή ο ΠΑΟΚ επικράτησε 1-0 της Μπαρτσελόνα στην Τούμπα, σε ένα από τα πρώτα κοινά ματς του Γιόχαν Κρόιφ με συμπαίκτη τον Γιόχαν Νέσκενς στους Μπλαουγκράνα.
Το καλοκαίρι του ’76, ωστόσο, επέλεξε να φύγει, καθότι ο Γιώργος Παντελάκης δεν μπορούσε να καλύψει τις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις του, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το επεισόδιο στο γήπεδο της Ριζούπολης λίγους μήνες νωρίτερα, με παράγοντες της ομάδας που ήθελαν να κάτσουν στον πάγκο και τον Μαγυάρο κόουτς να θέλει να τους στείλει στην εξέδρα. Επεισόδιο που προφανώς δεν ξεχάστηκε, παρά τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις που υπήρξαν.Επέστρεψε στον ΠΑΟΚ στο τέλος Απριλίου του 1980 για την δεύτερη θητεία του στην ομάδα που έμελλε να τελειώσει με τόσο μοιραίο τρόπο.