Οι κολοσσοί της τεχνολογίας σπεύδουν να αποκτήσουν βάση και στη χώρα μας.
Μετά τη Microsoft και την Amazon, και η Google προχωράει στην ανάπτυξη υποδομών και περιφερειακού κόμβου παροχής υπηρεσιών cloud στην Ελλάδα. Επίσημη ανακοίνωση έχει προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη από την πρόεδρο της Google Cloud International, Αντερ Φοξ-μάρτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα πλέον θα είναι μία από τις λιγοστές χώρες παγκοσμίως εκτός της Βορείου Αμερικής στην οποία θα έχουν τοπική παρουσία με υποδομές οι τρεις μεγαλύτερες πολυεθνικές παροχής υπηρεσιών cloud. Συνεκτιμώντας και την παρουσία στην Ελλάδα εκτεταμένων υποδομών cloud και άλλων ομίλων, όπως της Lamda Helix που εξαγοράστηκε από την Digital Realty, καθίσταται σαφές πως η χώρα αποκτά πλέον την τεχνολογική υποδομή, τις υπηρεσίες και κυρίως τις ταχύτητες και την υποστήριξη που χρειάζεται όχι μόνον για να επιταχύνουν ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, αλλά και για να υποστηρίξει ολόκληρη την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Google θα αναπτύξει υποδομές ενός data center στην Ελλάδα σε μια επένδυση που, αν και ο προϋπολογισμός της δεν αποκαλύπτεται, εκτιμάται πως προσμετράται σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Μιλώντας στην «Κ» τον Ιούλιο ο πρόεδρος της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Ματ Μπρίτιν, είχε εξηγήσει τη στόχευση του ομίλου για την ελληνική αγορά: «Συνεχίζουμε να είμαστε σταθερά δίπλα στην Ελλάδα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τις στηρίζουμε όσο μπορούμε. Μέσα από τα εργαλεία, τις υπηρεσίες, τις επενδύσεις και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα επιδιώκουμε να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη και καλύτερη και να συμβάλουμε στην πορεία της χώρας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Λίγους μήνες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας, ο Ματ Μπρίτιν είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε και συζήτησαν την προοπτική της αύξησης των επενδύσεων της Google στην Ελλάδα, που τώρα πλέον υλοποιείται, αλλά και την ευρύτερη αξιοποίηση εργαλείων που ήδη διαθέτει η πολυεθνική στην Ελλάδα για προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νέα μονάδα της Google Cloud International εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου θα δώσει έμφαση και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εν τω μεταξύ, έως το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση στα τρία data centers της Microsoft καθώς προχωράει η αδειοδότηση, ενώ έχουν ήδη αποκτηθεί οι εκτάσεις που απαιτούνται, όπως ανέφερε προ μερικών ημερών μιλώντας στην «Κ» ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας. Tο σύμπλεγμα των data centers στην Ελλάδα είναι το πρώτο που θα κατασκευάσει η Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και η εγγύτητά της σε σημαντικές αναδυόμενες αγορές αλλά και μια σειρά από άλλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως το ανθρώπινο δυναμικό της, κατέστησαν τη χώρα προορισμό για αυτήν την επένδυση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Microsoft Ελλάδος.
Στα τέλη του 2021 αποβιβάστηκε στην Ελλάδα και η Amazon Web Services. Αποφάσισε να προχωρήσει στην εγκατάσταση τοπικής ζώνης, μιας εκ των συνολικά 11 που σχεδιάζει να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αξία της επένδυσης της Amazon Web Services στην Ελλάδα αναμένεται να αγγίξει τα 200 εκατομμύρια, αναφέρουν πηγές σε άμεση επαφή με τη διαδικασία. Οι τοπικές ζώνες μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών.
Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι τοπικές ζώνες επιταχύνουν τις αποκρίσεις στο επίπεδο των ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου, διευκολύνοντας ουσιαστικά δραστηριότητες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η παραγωγή πολυμέσων, η ζωντανή ροή βίντεο, το gaming υψηλών απαιτήσεων, οι προσομοιώσεις, τα περιβάλλοντα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η μηχανική μάθηση.
Πηγή: moneyreview.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news. Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook