Η πανδημία έδωσε τη δυνατότητα να αναδειχθούν συμπεριφορές λαών και νοοτροπίες προσώπων. Το έκανε με τον πιο ισχυρό τρόπο το ποδόσφαιρο.
Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα και η διοίκησή του κάλεσε τον κόσμο σε φιέστα τίτλου έξω από το γήπεδο.
Στην Αγγλία η Λίβερπουλ κατέκτησε το πρωτάθλημα και η διοίκησή της δύο μήνες νωρίτερα (και μετέπειτα συνεχώς) έστελνε μηνύματα στον κόσμο της ομάδας να γιορτάσει σπίτι του.
Η διοίκηση του Ολυμπιακού αγνόησε την πανδημία και τις υγειονομικές συστάσεις, κάλεσε τον κόσμο σε συναθροίσεις και ουδείς παρενέβη, παρότι αυτό έγινε δημόσια και πολύ νωρίτερα.
Η διοίκηση της Λίβερπουλ συνεργάστηκε με την αστυνομία, τις δικαστικές αρχές και την αρμόδια υγειονομική επιτροπή για να αποτρέψει πανηγυρισμούς των οπαδών της στους δρόμους. Μάλιστα ο δήμαρχος της πόλης παρακάλεσε προσωπικά τους φίλους της Λίβερπουλ να μείνουν στα σπίτια τους.
Ο δήμαρχος Πειραιά είναι και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Με αυτή τη διπλή ιδιότητα θα μπορούσε να αποτρέψει οποιαδήποτε συγκέντρωση. Αντίθετα, την ενεθάρρυνε!
Η διοίκηση της Λίβερπουλ δήλωσε απογοητευμένη από τους οπαδούς της γιατί κάποιοι παραβίασαν τις οδηγίες, πανηγύρισαν στους δρόμους και εννέα από αυτούς συνελήφθησαν.
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού πανηγύρισαν έξω από το Καραϊσκάκη κατά χιλιάδες. Ουδείς συνελήφθη, η αστυνομία δεν παρενέβη ούτε προληπτικά και ο εισαγγελέας δεν κινητοποιήθηκε. Δυο υπουργοι αρκεστηκαν σε δημοσιογραφικού χαρακτήρα διαπιστώσεις και ο αρμόδιος λαλίστατος (κατά τ' άλλα) υφυπουργός δεν άνοιξε το στόμα του.
Ο Γερμανός προπονητής της Λίβερπουλ, απευθυνόμενος στους φίλους της ομάδας, είπε ότι όταν φύγει ο κορωνοϊός, θα γίνει ένα μεγάλο πάρτι. Τους κάλεσε να χαρούν τον τίτλο με τις οικογένειές τους.
Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης μπήκε στα αποδυτήρια, πανηγύρισε με τους παίκτες και μετά κάλεσε τους οπαδούς να χαρούν τη βραδιά βάσει προγράμματος και εκδήλωσης που ήδη είχε ετοιμαστεί με γιγαντοοθόνες έξω από το γήπεδο.
Τα πραγματικά περιστατικά μιλούν από μόνα τους. Όλα είναι ζήτημα νοοτροπίας και παιδείας.