Ο ενεργειακός πόλεμος ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία αναδεικνύει ως μεγάλη νικήτρια την Ουάσιγκτον. Η Γηραιά Ήπειρος αναγκάζεται να πληρώνει «χρυσάφι» το υγροποιημένο αέριο (LNG) που προέρχεται από τις ΗΠΑ και ξεφορτώνεται στα ευρωπαϊκά λιμάνια, για να καλύψει τα ενεργειακά κενά που άφησαν οι ρωσικές περικοπές στις εξαγωγές φυσικού αερίου.
Υπό τον κίνδυνο ενός ενεργειακού μπλακ άουτ και ενόσω η Μόσχα περιόριζε ή διέκοπτε κατά περιπτώσεις τη ροή του αερίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση επέλεξε να προσφύγει στη λύση του LNG. Επρόκειτο για μια λύση που θα είχε βραχύβιο χαρακτήρα και θα αποσκοπούσε στη διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Πρόκειται για προσωρινή λύση τουλάχιστον στα χαρτιά, που όμως όσο δεν προκύπτει ανακωχή στον ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία, αποκτά πιο μόνιμο χαρακτήρα… Εξέλιξη που προφανώς «βολεύει» τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι άκρως ευνοημένες από την αναγκαστική μεταστροφή της Ευρώπης προς το υγροποιημένο αέριο.
Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Politico είναι αποκαλυπτικά. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που φορτώνεται στα δεξαμενόπλοια στα λιμάνια των ΗΠΑ κοστίζει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Ουάσιγκτον είναι παραγωγός φθηνού φυσικού αερίου που πουλάει σε πολύ υψηλή τιμή το LΝG στην Ευρώπη, ενώ κερδισμένες από αυτή τη «συνθήκη» είναι και οι εταιρείες που μεταπωλούν αυτά τα φορτία LNG στην χονδρική αγορά της Ευρώπης, καθώς καρπώνονται μεγάλο κέρδος.
Τα μεγάλη κέρδη που αποκομίζουν οι ΗΠΑ από το υγροποιημένο αέριο που πωλούν στην Ευρώπη είναι γεγονός καταγεγραμμένο εδώ και καιρό, που απλώς πιστοποιείται και από την έρευνα του Politico. Γι’ αυτό, άλλωστε, η πρόταση των 15 χωρών της ΕΕ (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) για επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και όχι μόνο στο ρωσικό, έχει στο πυρήνα της την αποκατάσταση της λογικής… Αυτή επιτάσσει ότι το πλαφόν πρέπει να είναι γενικευμένο και να μην επιτρέπει τη στρέβλωση που εδώ και μήνες παρατηρείται με το αμερικανικό LNG, το οποίο η Ευρώπη «χρυσοπληρώνει».
Η πρόταση για επιβολή γενικού πλαφόν, όμως, δεν φαίνεται προς προχωράει, καθώς η Κομισιόν τη θέτει εκτός ατζέντας διαβούλευσης, έχοντας υποκύψει τελικώς στα «θέλω» της Γερμανίας. Το Βερολίνο απέρριπτε εξ’ αρχής το γενικό πλαφόν, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να ωθήσει τις προμηθευτές να στείλουν φορτία φυσικού αερίου αλλού.
Η πρόταση της Κομισιόν
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου να διαμορφωθεί στα 275 ΕΥΡΩ/MWH, επισημαίνοντας ότι η Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων (TTF), που είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σημείο αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου.
Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν θα πληρούνται δύο προϋποθέσεις:
- Πρώτον, όταν η τιμή διακανονισμού παραγώγου στο TTF υπερβαίνει τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες.
- Δεύτερον, όταν οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός δύο εβδομάδων.