Η εταιρεία όπου οι υπάλληλοι αποφασίζουν τους μισθούς τους
Διαβάστε σχετικά
- Σοκ στην παγκόσμια αγορά: Αποσύρεται κολοσσός της κινητής τηλεφωνίας
- ΒΟΜΒΑ: Εταιρεία κινητής τηλεφωνίας απολύει χιλιάδες εργαζόμενους
Τι ψάχνεις;
Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων, ο Arien Umansky αποφάσισε να πει όχι για άλλη μία φορά, όταν του προτάθηκε μία αύξηση ύψους 7% στις απολαβές του. Ο λόγος; Δεν ένιωθε πως μπορούσε να δικαιολογήσει το «φούσκωμα» του μισθού του στους συναδέλφους του.
«Ένιωθα κάπως ανασφαλείς και εκτεθειμένος, γνωρίζοντας πως θα έπαιρνα περίπου τα ίδια ή ακόμη και περισσότερα χρήματα από άτομα που θεωρούσα πως είχαν καλύτερη επίδοση από εμένα», εξηγεί στο BBC.
Στην 10Pines, την αργεντίνικη εταιρεία στην οποία απασχολείται ο Umansky, οι μισθοί όλων των υπαλλήλων, με μόνη εξαίρεση τους νεοσύλλεκτους, αποφασίζονται από το ίδιο το εργατικό δυναμικό, σε συναντήσεις που γίνονται τρεις φορές τον χρόνο. Πρόκειται για ένα ιδιόρρυθμο μοντέλο, αρμοστό για μία ιδιαίτερη, αλλά και παράλληλα επιτυχημένη εταιρεία. Η 10Pines ιδρύθηκε το 2010 και από τότε γράφει software για πελάτες όπως τα Starbucks και το Burger King, κατασκευάζοντας εφαρμογές και πλατφόρμες e-commerce, μεταξύ άλλων. Στο τέλος της χρονιάς, το 50% των συνολικών εσόδων διαμοιράζονται στους εργαζόμενους.
Η εταιρεία δεν έχει CEO, αλλά έχει συνιδρυτή, τον Jorge Silva, ο οποίος λέει πως «από την στιγμή που δεν υπάρχουν αφεντικά για να αποφασίσουν τις τιμές, δίνουμε την δύναμη στους ανθρώπους». Δεν παραλείπει, επίσης, να ρίξει ένα «καρφί» στην εντελώς διαφορετική εταιρική κουλτούρα στις ΗΠΑ, που, στα μάτια του πάντα, δημιουργεί μεγάλες ανισότητες.
Προφανώς, η 10Pines αποσκοπεί το ακριβώς αντίθετο, μία «επίπεδη ιεραρχία», ριζωμένη στην διαφάνεια ανάμεσα στους εργαζόμενους. Μετά από μία δοκιμαστική περίοδο τριών μηνών, ένας νέος υπάλληλος παίρνει μέρος στα μηνιαία, ανοιχτά εταιρικά συμβούλια, όπου τα θέματα συζήτησης αφορούν σημαντικές εταιρικές αποφάσεις, την εξέταση πιθανών πελατών, τα κόστη και φυσικά, τους μισθούς.
Πως προέκυψε, λοιπόν, αυτή η παράξενη διοικητική δομή, την οποία η ίδια η εταιρεία ονομάζει «Σοσιοκρατία»; Ο Silva λέει πως η έμπνευση ήρθε από τον βραζιλιάνο επιχειρηματία Ricardo Semler, ο οποίος εφάρμοσε ένα παρόμοιο σύστημα στην βραζιλιάνικη εταιρεία Semco, εκτοξεύοντας τα έσοδα της μέσα σε δύο δεκαετίες, από 4 εκατομμύρια δολάρια το 1982 σε 212 εκατομμύρια το 2003. Έπειτα, ο Semler έγραψε για την φιλοσοφία του σε ένα ευπώλητο βιβλίο με τίτλο «Maverick», βάζοντας την βάση για την προσέγγιση της 10Pines.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα και ειδικό στα θέματα του εργασιακού περιβάλλοντος, Ben Whitter, ο αριθμός των «προοδευτικών και διαφανών» εταιρειών αυξάνονται. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως η αποκάλυψη των μισθών όλων των υπαλλήλων μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ωστόσο, μπορεί η «Σοσιοκρατία» να δουλεύει όταν υπάρχει μία ομάδα 80 ανθρώπων, αλλά η αποτελεσματική εφαρμογή της λογικά θα είναι πολύ πιο δύσκολη αν αυτός ο αριθμός, για παράδειγμα, διπλασιαστεί.
Για τον Σίλβα, το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται σε μία μικρή λεπτομέρεια.
«Το σημαντικότερο πράγμα είναι να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο δίκαιο και στο ίσο. Δεν είμαστε όλοι ίσοι, αλλά προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Newmoney.gr
Ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα τελεταία νέα, απευθείας στο email σας