Καλό είναι ορισμένες ειδήσεις να τις «διαβάζουμε» και λίγο πιο βαθιά. Πριν από δύο μέρες, το CIES Football Observatory (διεθνές παρατηρητήριο του ποδοσφαίρου) δημοσίευσε την καθιερωμένη μηνιαία έρευνά για τον Νοέμβριο και σε αυτή εστίασε στα Πρωταθλήματα που χρησιμοποιούν πολλούς ξένους και γερασμένους ποδοσφαιριστές. Χρησιμοποιούν.
Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι το δεύτερο σε αριθμό ξένων παικτών (64,3% από το σύνολο των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Λίγκα) ανάμεσα στα 48 πρωταθλήματα που εξετάστηκαν που παγκοσμίως, με πρώτο το κυπριακό (70,8%), ενώ είναι και τέταρτο στον μέσο όρο ηλικίας των παικτών του (27,82 έτη).
Μεταξύ των συλλόγων που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις σε αυτές τις δύο κατηγορίες βλέπει κανείς και ελληνικούς συλλόγους (Παναθηναϊκός, Αρης, Λαμία, ΟΦΗ). Δεν βλέπει όμως τον ΠΑΟΚ που αποτελεί εξαίρεση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Και το καταφέρνει αυτό λόγω της πιο μεγάλης επένδυσης που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, αυτή των Ακαδημιών του. Σε ένα ποδόσφαιρο που ψάχνει κανείς να βρει τους Έλληνες πρωταγωνιστές με το… κιάλι, ο ΠΑΟΚ διαθέτει το δίδυμο, Κωνσταντέλια-Κουλιεράκη στην πρώτη γραμμή, πολύ ενεργό τον Τσιγγάρα και τον Τζίμα να έρχεται ορμητικά από πίσω. Και δεν αναφέρομαι και σε άλλα νέα παιδιά που περιμένουν αν έρθει η σειρά τους.
Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που έχουν τα ηνία των συλλόγων να καταλαβαίνουν κάποιες ιδιαιτερότητες του ποδοσφαίρου. Και μία από αυτές είναι ότι πρέπει να έχουν γηγενείς παίκτες και κυρίως παίκτες βγαλμένους από τα σπλάχνα τους. Παίκτες που θα κουβαλούν το DNA του συλλόγου. Δεν είναι τυχαίο ότι στον Παναθηναϊκό ο πιο κομβικός παίκτης είναι ο Ιωαννίδης, στον Ολυμπιακό ο Φορτούνης και στην ΑΕΚ, ίσως, ο Μάνταλος. Ο ΠΑΟΚ έχει αντιληφθεί την αξία της παρουσίας Ελλήνων παικτών εδώ και καιρό και φροντίζει να τους… παράγει ο ίδιος με υψηλές προδιαγραφές.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook