Η ακρίβεια αποτελεί αναμφίβολα έναν μεγάλο βραχνά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά σχεδόν για όλη την Ευρώπη. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έρχεται μία «βοήθεια» που ναι μεν μπορεί να προσφέρει θεραπεία στην «ασθένεια» του πληθωρισμού, φέρνει όμως σωρεία άλλων προβλημάτων στην οικονομία.
Ο λόγος τα lockdown που τα οποία δείχνουν να επιστρέφουν στην γηραιά ήπειρο. Στην Ελλάδα επί του παρόντος τουλάχιστον δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί μία δέσμευση που θα ισχύει στο διηνεκές.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν κάποιες δυσμενείς προβλέψεις των επιστημόνων, τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης θα είναι ένα lockdown.
Την περασμένη Παρασκευή οι τιμές στο πετρέλαιο σημείωσαν εντυπωσιακή πτώση πάνω από 3% με αποτέλεσμα η τιμή του Brent που πριν από 30 ημέρες ήταν μία ανάσα από τα 86 δολάρια το βαρέλι, βρέθηκε στα επίπεδα των 78,5 δολαρίων το βαρέλι.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) «βλέπει» αποκλιμάκωση στις τιμές του «μαύρου χρυσού». Στο μηνιαίο report της για το πετρέλαιο, εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ενισχύεται λόγω της ισχυρής κατανάλωσης βενζίνης και της αύξησης των διεθνών ταξιδιών καθώς περισσότερες χώρες ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους.
Ωστόσο, το νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη, η ασθενέστερη βιομηχανική δραστηριότητα και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν, τελικά, σε περιορισμό της ζήτησης, η οποία αναμένεται ότι σε ημερήσια βάση θα φθάσει φέτος τα 5,5 εκατ. βαρέλια και θα υποχωρήσει στα 3,4 εκατ. το 2022.
Ταυτόχρονα οι προμήθειες στις αγορές θα αυξηθούν, λόγω της ανόδου της παραγωγής στις ΗΠΑ, με εκτίμηση ότι σε διεθνές επίπεδο η ημερήσια παραγωγή για τον Νοέμβριο θα διαμορφωθεί στα 1,5 εκατ. βαρέλια, με τις ΗΠΑ να συμβάλουν κατά 400.000 βαρέλια, Σ. Αραβία και Ρωσία με 330.000 βαρέλια εκάστη, βάσει όσων έχει συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ.
Την ίδια στιγμή πάντως η εικόνα στην τιμή του φυσικού αερίου δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό και παραμένουν σε επίπεδα εξαιρετικά υψηλά, επιβαρύνοντας σημαντικά το ενεργειακό κόστος.
Την περασμένη εβδομάδα, η είδηση για την διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης του Nordstream 2 από τις γερμανικές αρχές, ήταν ικανή να οδηγήσει σχεδόν αυτόματα την τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα στα 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από τα 220 ευρώ που βρισκόταν προηγουμένως. Εν συνεχεία βέβαια υποχώρησε και επέστρεψε για προ της είδησης επίπεδα, αλλά παραμένει σε ιστορικά υψηλά και σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Οι χώρες του Νότου έχουν την ακριβότερη τιμή ενέργειας, σε αντίθεση με την Γερμανία έχει μια από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Και αυτό διότι το ενεργειακό της μείγμα είναι διαφορετικό και ως εκ τούτου μπορεί να αντέξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Νότο.
Πηγή: newsit.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook