Είναι από τα περίεργα και όμως είναι αληθινό. Η Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο μάλιστα έφερε την υπογραφή του διοικητή τράπεζας της Ελλάδας Ξενοφώντα Ζολώτα. Η αξία του πάντως δεν ήταν αυτή που φαντάζεστε, αλλά σχεδόν... μηδαμινή.
Ήταν σαν σήμερα, το 1944, όταν κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα. Η Ελλάδα βρισκόταν σε οικονομική κατάρρευση, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του υπερπληθωρισμού. Η δραχμή είχε απαξιωθεί, είχε φτάσει στο έσχατο σημείο και στο πλαίσιο αυτό τυπώθηκαν χαρτονομίσματα (υποτιθέμενης) αξίας 100 δισεκατομμυρίων.
Στη συνέχεια τυπώθηκαν και άλλα, των 2 δισεκατομμυρίων, των 5, των 25 ακόμα και των 200.
Για να καταλάβετε όμως την πραγματική τους αξία, δεν σημαίνει πως όποιος είχε ένα τέτοιο χαρτονόμισμα ήταν πάμπλουτος. Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική του αξία δεν θα ξεπερνούσε σήμερα τα... 10 λεπτά του ευρώ!
Το χαρτονόμισμα του δισεκατομμυρίου μετά από λίγες μέρες αποσύρθηκε από την αγορά. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, έγιναν δύο μεταρρυθμίσεις στο νόμισμα της Ελλάδας, ώστε να αποκτήσει η χώρα ένα σταθερό νόμισμα.
Η πρώτη μεταρρύθμιση έγινε τον Νοέμβριο του 1944 και η ισοτιμία της υποτιμημένης δραχμής ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για κάθε 1 νέα δραχμή.
Η δεύτερη μεταρρύθμιση σημειώθηκε μία δεκαετία αργότερα, το 1954, όταν η δραχμή αντικαταστάθηκε ξανά με μία νεότερη, με αναλογία 1.000 δραχμές προς 1 νέα.