Η Ελλάδα προσπαθεί με κάθε μέσο να αναβαθμίσει τα στρατιωτικά σώματά της. Στο πλαίσιο αυτό, η άμυνα και η ασφάλεια αποτέλεσαν κυρίαρχα ζητήματα στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας, Σελέστ Γουάλαντερ, στην Ελλάδα.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα θέματα στρατιωτικής συνεργασίας συζητήθηκαν εκτενώς, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα εξοπλιστικά.
Το ελληνικό ενδιαφέρον για αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις, με τον κ. Μπλίνκεν να εκφράζει την ικανοποίηση του για την επιλογή της Αθήνας να εντάξει στο οπλοστάσιο της το αμερικανικό μαχητικό.
«Τα δύο μέρη υπογράμμισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού όπως τα F-35» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.
Η διατύπωση αυτή έρχεται λίγες μέρες πριν την επίσημη αμερικανική απάντηση στο αίτημα της Αθήνας για 20 + 20 F-35, η οποία αναμένεται την 1η Απριλίου. Παράλληλα, εξετάζονται διεξοδικά οι προτάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin αναφορικά με τα προγράμματα Ασφάλειας Προμηθειών και Πληροφοριών (SSI) τα οποία συνοδεύουν την αμερικανική πρόταση για τα F-35.
Η άποψη που φαίνεται να επικρατεί, είναι τα προγράμματα αυτά να συμπεριληφθούν ως «optional» στη σύμβαση που θα υπογράψουν οι δύο κυβερνήσεις και να αποφασιστεί στη συνέχεια ποια από αυτά θα εκτελεστούν και από ποιον. Κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα παίξει η επιλογή της βάσης που θα αποτελεί τη «φωλιά» των ελληνικών F-35, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.
Νέες στρατιωτικές υποδομές
Στις συνομιλίες του κ. Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, τέθηκε και το ζήτημα της βελτίωσης των στρατιωτικών υποδομών σε τοποθεσίες αμερικανικού, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος. Υλοποιώντας τις αποφάσεις της 108ης συνεδρίασης της Μεικτής Επιτροπής, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσει η κατασκευή νέων υποδομών και η βελτίωση των υφιστάμενων στον Ναύσταθμο της Κρήτης αλλά και στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας, η οποία φιλοξενεί τα αμερικανικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 που είναι επιφορτισμένα με την κατόπτευση της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Τόσο ο κ. Μπλίνκεν όσο και η κα. Γουάλαντερ, υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική αξία της Αλεξανδρούπολης, η οποία αναδεικνύεται σε κόμβο για τον ανεφοδιασμό και τη μετακίνηση αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων προς την ανατολική Ευρώπη ενώ τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας στη Θράκη αλλά και σε άλλες τοποθεσίες όπως το Στεφανοβίκειο, η Λάρισα και η Κρήτη.
Πιέσεις για αποστολή οπλισμού
Στις επαφές Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων ασκήθηκαν εκ νέου πιέσεις για την παραχώρηση όπλων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας μετέφερε στην Αθήνα τη πρόθεση της Ουάσιγκτον για αποστολή αρμάτων, αντιαεροπορικών όπλων ακόμη και μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο, ζητώντας μάλιστα από την ελληνική πλευρά να διερευνήσει τα περιθώρια νέας μεταφοράς εξοπλισμών στην Ουκρανία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα δεν εξετάζει, προς το παρόν, την παραχώρηση άλλων μέσων ή οπλισμού, ωστόσο, δεν θα απέκλειε μια συνολική συμφωνία με τη Γερμανία για την παραχώρηση μικρού αριθμού αρμάτων μάχης Leo 1A5 υπό την προϋπόθεση ότι το Βερολίνο θα παραχωρούσε στην Ελλάδα κινητήρες, κάνες και άλλα συστήματα που απαιτούνται για την επαναφορά του ανενεργού αρματικού δυναμικού της χώρας.
Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, στη σύνοδο για την Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου στη Σουηδία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να ασκήσει πιέσεις και στη Γερμανία ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις.
Πηγή: cnn.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook