Ολες οι ομάδες έχουν τα δυνατά και τα αδύνατα τους σημεία. Στην περίπτωση του
Αρητο δυνατό του σημείο, το μεγάλο του όπλο αν προτιμάτε, είναι η έδρα. Το “Κλεάνθης Βικελίδης”, που στην προ
κορωνοϊούεποχή, προτού… κλείσουν οι πόρτες για τον κόσμο, ήταν στην πρώτη “4άδα” με τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου.
Δεν το λέμε εμείς, οι αριθμοί το λένε.
Κι αυτό βέβαια δεν είναι κάτι το οποίο ισχύει φέτος, ανέκαθεν οι Κιτρινόμαυροι στηριζόταν στην έδρα τους, αυτή ήταν η μεγάλη τους δύναμη. Η φετινή σεζόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στον… κανόνα. Πόσες σημαντικές βραδιές έζησε; Ακόμα και… θαύμα άγγιξε να κάνει στο “Κλεάνθης Βικελίδης”.
Τουναντίον, μακριά από αυτό ο Αρης έχασε πολύ από τη δυναμική του. Κάτι που αποτυπώνουν και οι αριθμοί. Μόλις δύο νίκες εκτός έδρας κι αυτές σε διάστημα εννέα μηνών!
Το προχθεσινό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ήταν το τελευταίο στην έδρα του Αρη για φέτος. Ήττα, αλλά το “άλλοθι” των πρωτόγνωρων συνθηκών κάτω από τις οποίες αγωνίζεται τον τελευταίο μήνα η ομάδα μετριάζει κάπως τον “πόνο”. Οπως και να ‘χει, η συγκομιδή στο σύνολο των εντός έδρας αγώνων του Αρη στη φετινή σεζόν είναι αυτή που έδωσε στην ομάδα το ένα από τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια και για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη διάκρισή της στο Europa League.
Οι 26 από τους 41 βαθμούς
Ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό ήταν ο 23ος φετινός για τον Αρη στο “Κλεάνθης Βικελίδης” σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε. Ο απολογισμός είναι 10 νίκες, 5 ισοπαλίες και 8 ήττες με συγκομιδή τερμάτων 38-29, συμπεριλαμβανομένων των αγώνων με τη Μόλντε και την ΑΕΚ στο Κύπελλο τα οποία κρίθηκαν στην παράταση.
Απομονώνοντας το Πρωτάθλημα της Super League 1, μαζί με τα playoff, ο Αρης στην έδρα του κέρδισε παραπάνω από τους μισούς βαθμούς (26 από τους 41). Την ίδια στιγμή που πέρυσι είχε συγκεντρώνει στο σύνολο 49 βαθμούς εκ των οποίων τους 29 εντός έδρας, έχοντας 9 νίκες, δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες, με απολογισμό τερμάτων 29-12.
Γίνεται αντιληπτό δηλαδή ότι πέρυσι ναι μεν ο Αρης είχε καλύτερη συγκομιδή βαθμών στην έδρα του, σε μικρότερο βέβαια αριθμό αγώνων, αλλά φέτος ήταν περισσότερο παραγωγικός πετυχαίνοντας στατιστικά 1,72 γκολ ανά 90άλεπτο, ενώ κράτησε “καθαρή” την εστία του σε πέντε.
Καλύτερος στα ντέρμπι, γκέλες εκτός προγράμματος
Συγκρίνοντας τις δύο σεζόν είναι επίσης ξεκάθαρο ότι φέτος ο Αρης αξιοποίησε καλύτερα τη δυναμική της έδρας του στα λεγόμενα “μεγάλα παιχνίδια”. Στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος έκανε… πάρτι κόντρα στον Παναθηναϊκό (4-0), πέτυχε τέσσερα γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ (4-2) όντως ήταν η ομάδα που κατάφερε, με εμφατικό μάλιστα τρόπο, να του “σπάσει” το αήττητο. Εχασε από Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Στα ντέρμπι δηλαδή απέσπασε έξι βαθμούς, ενώ πέρυσι τέσσερις. Κέρδισε μόνο την Ένωση και πήρε ισοπαλία από τον Παναθηναϊκό.
Βέβαια φέτος έκανε περισσότερες γκέλες εκτός προγράμματος. Ισοπαλία στην πρεμιέρα με τον ΟΦΗ (1-1), ισοπαλία με τη Λαμία, βαριά ήττα από τη Λάρισα (2-3) αν και προηγήθηκε 2-0 και ήττα 1-2 από τον Ατρόμητο στην τελευταία αγωνιστική. Με λίγα λόγια, οκτώ χαμένοι βαθμοί. Πέρυσι οι μοναδικές γκέλες εκτός προγράμματος έγιναν από τον Παναιτωλικό (1-2), Ατρόμητο (0-2) και Πανιώνιο (1-1).
Στιγμές απόλυτης έντασης
Πολλές φορές η δυναμική της έδρας παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός αγώνα, πόσω δε μάλλον όταν σε αυτόν κρίνονται οι στόχοι της σεζόν. Ο Αρης φέτος έζησε στο “Κλεάνθης Βικελίδης” δύο βραδιές γεμάτες συγκινήσεις στις οποίες άγγιξε το… θαύμα. Αν δεν ήταν τόσο αφελής και επιπόλαιος, ίσως το πετύχαινε.
Πρώτο χαμένο θαύμα στο ματς με την Μόλντε, στις 15 Αυγούστου του 2019. Ο Αρης επανήλθε από το 3-0, οδήγησε το ματς με τους Νορβηγούς στην παράταση, αλλά ένα λάθος της στιγμής ήταν αρκετό για να χαθεί το όνειρο της πρόκρισης κι μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Europa League
. H δεύτερη και πιο πρόσφατη χαμένη μεγάλη ευκαιρία, αυτή με την ΑΕΚ. Ο Αρης μέχρι το 95’ με το 2-0 κρατούσε στα χέρια του το εισιτήριο της πρόκρισης στον τελικό του Κυπέλλου. Το έχασε όμως έχασε στο τελευταίο λεπτό, όταν ο Ολιβέιρα λόγω αφέλειας και κάκιστης αντίδρασης στην άμυνα των Κιτρινόμαυρων, σκόραρε και έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί χάθηκε και η πρόκριση- ευκαιρία για τον σύλλογο να διεκδικήσει ένα τρόπαιο μετά από 50 χρόνια.
Τον πλήγωσαν τα playoff
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην ομάδα για το μίνι Πρωτάθλημα των playoff, είναι αλήθεια ότι “τσαλάκωσαν” τη γενικότερα εικόνα της. Ο Αρης… ξέμεινε με 12-13 ποδοσφαιριστές για έξι αγώνες, οπότε λίγο η έλλειψη βαθμολογικού κινήτρου, λίγο ότι οι όσοι έμειναν έφτασαν στα όριά τους, έφεραν αρνητικά αποτελέσματα και βαριές ήττες. Η τελευταία από τον Παναθηναϊκό μάλιστα σήμανε μία αρνητική εντός έδρας επίδοση για τον Αρη.
Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία του στο Πρωτάθλημα Α' Εθνικής/Super League, που χάνει τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια στην έδρα του μέσα στην ίδια σεζόν. Και μάλιστα μέσα σε διάστημα 18 ημερών. Το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ για τον Αρη είναι 5 σερί ήττες αλλά αυτές έγιναν σε δύο σεζόν, οι τρεις για την περίοδο 1960-1961 και οι άλλες δύο την περίοδο 1961-1962.