Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει με το κεντρικό κτίριο του αθλητικού κέντρου της Μίκρας καθώς η διοίκηση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, σε συνεργασία με την ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, προσανατολίζεται στη μετατροπή του σε «σπίτι» του βόλεϊ κι ενώ ο κλειστός αγωνιστικός χώρος χρησιμοποιείται και από την ΕΚΑΣΘ.
Πληροφορίες της «Μ» αναφέρουν ότι ήδη έχουν απομακρυνθεί οι μπασκέτες στο κεντρικό κτίριο (Μίκρα 1) γεγονός το οποίο προκάλεσε την ενόχληση της ηγεσίας της ΕΚΑΣΘ. Μέχρι στιγμής αυτή δεν έχει κοινοποιηθεί, διατυπώθηκε ωστόσο με επιστολή που ήδη έχει σταλεί στην Ελληνική Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας και μάλιστα ζητά την άμεση παρέμβασή της υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο κλειστό γήπεδο χρησιμοποιείται από τα τμήματα υποδομής σωματείων τα οποία εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή όπως επίσης και για τη διεξαγωγή τελικών φάσεων των αναπτυξιακών Πρωταθλημάτων.
Επίσης, ένας λόγος μη κοινοποίησης του ζητήματος είναι η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της διοίκησης των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων και της αντίστοιχης της ΕΚΑΣΘ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας όπου – μεταξύ άλλων – αναμένεται να συζητηθεί επιμέρους το θέμα και ουσιαστικά να ανακοινωθούν επισήμως οι αποφάσεις.
Κατά τις ίδιες πηγές, το ζήτημα προέκυψε από τη στιγμή που η ανδρική και γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ηρακλή και η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ έθεσαν το ζήτημα της στέγασής τους αλλά και χρησιμοποίησης του γηπέδου το οποίο ούτως ή άλλως χρησιμοποιείται από την ανδρική και γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Άρη. Το θέμα έφτασε στην ομοσπονδία πετοσφαίρισης και ακολούθησαν οι συζητήσεις με τη διοίκηση των ΕΑΚ όπου προτάθηκε η λύση μετατροπής του Μίκρα 1 σε «σπίτι» του βόλεϊ όπως αντιστοίχως υπάρχει για τη γυμναστική και την πάλη.
Δηλαδή, όλα τα παραπάνω τμήματα να χρησιμοποιούν ως έδρα το ίδιο κλειστό γήπεδο. Η διοίκηση των ΕΑΚ είδε με καλό μάτι την πρόταση της ομοσπονδίας πετοσφαίρισης και η διαφαινόμενη απόφαση περί μετατροπής του Μίκρα 1 έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΕΚΑΣΘ.
Η άποψη της ΕΑΚ είναι ότι το συγκεκριμένο γήπεδο χρησιμοποιείται ελάχιστα από ομάδες οι οποίες αγωνίζονται σε διοργανώσεις της ΕΚΑΣΘ και κυρίως ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο. Σημειώνεται επίσης ότι εντός του χρόνου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, θα «ξεκλειδώσει» ένα ακόμη αθλητικό κτίριο (Μίκρα 4) το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί τα τμήματα υποδομής μπάσκετ και γενικώς να χρησιμοποιείται από την ΕΚΑΣΘ.
Τονίζεται ακόμη ότι στο πλάνο των ΕΑΚ είναι η άμεση διενέργεια βελτιωτικών ενεργειών του κλειστού της Νεάπολης – για τη διεξαγωγή τελικών φάσεων των αναπτυξιακών Πρωταθλημάτων – ενώ τέθηκε και το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του Αλεξανδρείου.
Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΑΣΘ ισχυρίζεται ότι στα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε επικινδύνως το πλάνο ωρών παραχώρησης του κλειστού γηπέδου (Μίκρα 1) στις ομάδες μπάσκετ τόσο για προπονήσεις όσο και για αγώνες παρότι συνολικά διεξάγονται ετησίως 4.800 παιχνίδια! Εκτιμούν ότι η αφαίρεση του δικαιώματος χρήσης του Μίκρα 1 θα μεγεθύνει το ούτως ή άλλως υπαρκτό γηπεδικό πρόβλημα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και πέραν τούτου, δεν βάζουν στην ίδια ζυγαριά τη συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση με την αντίστοιχη στο κλειστό της Νεάπολης.
Για την ακρίβεια η τελευταία επιδέχεται πολλών βελτιωτικών ενεργειών, είναι μικρότερης χωρητικότητας και στην ΕΚΑΣΘ δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι το σύνολο των πράξεων που έχουν προαναγγελθεί θα γίνουν στο πρέπον διάστημα. Γι’ αυτό εκτιμούν ότι θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα σε περίπτωση μετατροπής του Μίκρα 1 σε… σπίτι του βόλεϊ.
Πλέον όλα θα κριθούν στη συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Photo credits: eakth.gr