Αρθρογραφεί ο Θάνος Μπούζας
Οι διακοπές που πραγματοποιούνται σε κάθε πρωτάθλημα και φυσικά στο Ελληνικό, είναι αρκετές κάθε χρόνο. Κύριος λόγος οι αγώνες των Εθνικών ομάδων. Εδώ και πολλές δεκαετίες, όσο κι αν αυτό μοιάζει υπερβολικό, οι προπονητές ανάλογα με την σκέψη και την αγωνιστική λογική τους, έχουν απόψεις που πολλές φορές είναι μόνιμες. Η λέξη «μόνιμη» προσδιορίζει μια ποδοσφαιρική συνθήκη που διαφέρει ανάλογα με την προπονητική προσωπικότητα. Στον ΠΑΟΚ για παράδειγμα, όσοι προπονητές θυμόμαστε , δεν επιθυμούσαν τις διακοπές στο πρωτάθλημα. Το ίδιο και ο Λουτσέσκου. Θεωρητικά όταν το πρόγραμμα που έχεις, σταματήσει, η ομάδα μειώσει τις προπονήσεις, χάσει παίκτες που πάνε σε Εθνικές και βγει εκτός συνηθισμένης καθημερινής λειτουργίας , κινδυνεύει να απωλέσει τον ρυθμό της. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την απώλεια βαθμών και μακρόχρονα των στόχων.
Η παραπάνω άποψη στηρίζεται σε αποτελέσματα που για μας τις περισσότερες φορές επαληθεύονται όσο αφορά τουλάχιστον τον Δικέφαλο. Οι συγκεκριμένες δυο εβδομάδες ωστόσο είναι διαφορετικές. Τα δεδομένα μας οδηγούν σε συμπέρασμα που είναι αντίθετο με τη συνήθη άποψη των περισσοτέρων. Ο Δικέφαλος έχει ορισμένες διαφοροποιήσεις κυρίως όσο αφορά την ετοιμότητα των ποδοσφαιριστών και τη δυνατότητά τους να αποδώσουν, κατά μέσο όρο, καλύτερα από τους αντιπάλους. Προσωπική μας άποψη είναι ότι στα τελευταία παιχνίδια παρατηρήθηκε μια πτώση, μια αδυναμία για συνεχή καλή απόδοση και ένας σημαντικός κίνδυνος για απώλειες. Δεν θα επεκταθούμε πολύ.
Ο Δικέφαλος έπαιξε στο παρελθόν αγώνες που αποδίδοντας για 40-60 λεπτά πολύ καλό ποδόσφαιρο «καθάριζε» τα αποτελέσματα. Όμως αυτό δεν συνέβη σε εύκολα παιχνίδια που η ομάδα γλύτωσε από μια σημαντική ζημιά. Με την Αμπερντίν στην Τούμπα έφερε 2-2 και γλύτωσε μια ήττα που θα έθαβε όλες του τις προηγούμενες προσπάθειες. Στην Ελλάδα κέρδισε 2-1 των Παναιτωλικό με 15 λεπτά μπάλα μετά το 0-1 στο πρώτο ημίχρονο. Τα παραπάνω δεν αποτελούν απλές ποδοσφαιρικές ενδείξεις αλλά μήνυμα προς τον προπονητή και την διοίκηση.
Ο Λουτσέσκου δεν έχει καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσει Ευρωπαϊκή και Ελληνική οργάνωση όπως θα ήθελε. Δε λέμε ότι φέρει την ευθύνη. Απλούστατα αρκετοί καινούργιοι αλλά και παλιοί παίκτες δεν μπορούν είτε να αποδώσουν αυτό που περιμένει ο προπονητής είτε έχουν σκαμπανεβάσματα στην παρουσία τους. Αυτό συμβαίνει και στις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και απρόσμενο. Το ζήτημα είναι το πως θα αντιμετωπιστεί. Δεν αναφερόμαστε στην πτώση στα τελευταία παιχνίδια αλλά στην επάνοδο όπου θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα με τον πολύ καλό Πανσερραϊκό και φυσικά η σύγκρουση της 30ης Νοεμβρίου. Μπορεί να είναι ένα απλό παιχνίδι για τους Ευρωπαίους. όμως για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ αποτελεί μια σημαντική στιγμή της παρακολούθησης της αγαπημένης τους ομάδος κόντρα στην Άιντραχτ.
Αν κερδίσει ή φέρει ισοπαλία ο Δικέφαλος θα πετύχει κάτι το φοβερό. Αν χάσει θα του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Συνοπτικά θα πρέπει να πετύχει φέτος κάτι διαφορετικό. Να ωφεληθεί από την διακοπή και να παρουσιαστεί με σημαντικές δυνάμεις και απόλυτη αυτοσυγκέντρωση στην επανέναρξη.