Τα περισσότερα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, παρά τις αναπόφευκτες αλλαγές στη διατροφή που ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας επιβάλλει, εξακολουθούν να αποτελούν πρώτη επιλογή τόσο για εμάς όσο και για τους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα.
Ένα από τα πιάτα αυτά είναι η χωριάτικη σαλάτα. Τα χαμηλά λιπαρά, η υψηλή διατροφική της αξία και το γεγονός ότι μπορεί, μαζί με λίγο ψωμί, να αποτελέσει ένα χορταστικό, εύγευστο και κυρίως πλήρες γεύμα (περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες) της δίνουν πρώτη θέση στο τραπέζι μας.
Τι περιέχει συνήθως και τι μας προσφέρει;
Φρέσκες ντομάτες, αγγούρι, πράσινη πιπεριά, ξερά κρεμμύδια, ελιές, φέτα και φυσικά ελαιόλαδο είναι τα βασικά συστατικά της χωριάτικης σαλάτας μαζί με το αλάτι, τη ρίγανη και την κάππαρη, η οποία συνηθίζεται σε αρκετά ελληνικά νησιά.
Ντομάτα: Μια μέτρια ντομάτα δίνει περίπου 40 θερμίδες και είναι ένα από τα λαχανικά που θεωρείται πως έχουν αντικαρκινική δράση, η οποία οφείλεται στο λυκοπένιο που περιέχει. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτινοειδές (προβιταμίνη Α) που έχει αποδεδειγμένα αντιοξειδωτική δράση.
Συμβουλή: Αν σας προκαλεί φούσκωμα, μπορείτε να την ξεφλουδίσετε, καθώς ανήκει στα λαχανικά που δεν χάνουν τη θρεπτική τους αξία αν ξεφλουδιστούν.
Φέτα: Η παραδοσιακή φέτα φτιάχνεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα. Αν και εξαιρετικά νόστιμη, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, αφού δίνει αρκετές θερμίδες (260 θερμίδες ανά 100 γρ.). Η φέτα είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β12, Ριβοφλαβίνη και Ιώδιο. Για να πάρετε όλα τα θρεπτικά στοιχεία της φέτας, αλλά λιγότερες θερμίδες μπορείτε να επιλέξετε την light εκδοχή της.
Συμβουλή: Αν έχετε αρκετά μεγάλη ποσότητα η οποία δεν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, φυλάξτε τη μέσα σε άλμη (αλατόνερο) .
Ελαιόλαδο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε η οποία συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Αν και εξαιρετικά ωφέλιμο, το ελαιόλαδο δεν παύει να έχει πολλές θερμίδες. Σε μια κανονική σαλάτα για τέσσερα άτομα 3 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές.
Συμβουλή: Προτιμήστε το βιολογικό ελαιόλαδο.
Ελιές: Eίναι τροφή πολύ πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία όμοια με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, όμως η θερμιδική τους αξία δεν είναι αμελητέα: οι 5 ελιές δίνουν περίπου 45 θερμίδες. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν ενισχύουν τη λειτουργία του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος και μας προφυλάσσουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Συμβουλή: Οι ελιές έχουν συνήθως πολύ αλάτι και μπορεί να ανεβάσουν την πίεση. Προτιμήστε να τις ξαλμυρίσετε πριν τις φάτε. Αν σας αρέσουν οι θρούμπες, οι οποίες συντηρούνται με χοντρό αλάτι, να τις ξεπλύνετε πριν τις χρησιμοποιήσετε.
Πράσινη πιπεριά: Η πιπεριά έχει ελάχιστες θερμίδες (μια μέτρια πιπεριά δίνει 19 θερμίδες), είναι όμως από τα πιο πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Είναι αυτονόητο για την πιπεριά, όπως και για όλα τα λαχανικά που τρώγονται ωμά, πως πρέπει να πλυθεί πολύ καλά πριν μπει στη σαλάτα.
Συμβουλή: Όταν αγοράζετε πιπεριές, δώστε προσοχή στο δέρμα τους: πρέπει να είναι λείο και να έχει ομοιόμορφο χρώμα.
Κρεμμύδι: Ένα μέτριο κρεμμύδι δίνει 60 θερμίδες, ανήκει – όπως και το σκόρδο – στα λαχανικά που είναι γνωστά κυρίως για την αντισηπτική τους δράση, ενώ διάφορες μελέτες τα τελευταία χρόνια αναφέρονται και στην προστασία που είναι πιθανό να προσφέρει στον οργανισμό μας από τον καρκίνο.
Συμβουλή: Καθαρίστε τα κρεμμύδια μέσα στο νεροχύτη, πάνω από μια μικρή λεκάνη με νερό και όσο γίνεται πιο μακριά από τα μάτια σας, για να μην σας πιάσουν τα… κλάματα.
Αγγούρι: Ένα μέτριο αγγούρι δίνει 32 θερμίδες. Όταν διαλέγεται αγγούρια για τη σαλάτα προτιμήστε αυτά που είναι σκληρά στην υφή. Μπορούν να διατηρηθούν χωρίς πρόβλημα στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.
Συμβουλή: Βάλτε το στη σαλάτα χωρίς να το ξεφλουδίσετε, αφού φυσικά το πλύνετε πολύ καλά. Αν η φλούδα αφαιρεθεί, η διατροφική αξία του μειώνεται.
Πηγή: itrofi.gr