Προβληματισμό δημιουργεί η φετινή μείωση των άγριων μανιταριών στη χώρα μας. Όπως μας αναφέρουν συλλέκτες του είδους δεν υπάρχουν σαφείς λόγοι καθώς πρόκειται για πολύπλοκους οργανισμούς που επηρεάζονται από διάφορους εξωγενείς παράγοντες.
Ο κ. Λίνος Κόττης, γραμματέας μανιταρόφιλων Ελλάδoς επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει τρομερή έλλειψη άγριων μανιταριών φέτος. Παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες και οι υγρασίες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των μανιταριών υπάρχουν ελάχιστες ως μηδαμινές ποσότητες από όλα τα είδη στη χώρα.
Υποθέσεις για τα πιθανά αίτια υπάρχουν ωστόσο κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει γιατί και πότε βγαίνουν τα μανιτάρια. Τους δύο προηγούμενους μήνες αναμένονταν οι καρποφορίες του γένους Boletus - Βωλίτης το γνωστό Porcini και δεν υπάρχουν.μανιτάρι Βωλίτης
Επίσης αυτήν την περίοδο αναμένουμε μανιτάρια του γένους Lactarius - Λακτάριος, οι καρποφορίες των οποίων έπρεπε ήδη να είχαν ξεκινήσει σε πευκοδάση και ελατοδάση της χώρας. Μία υπόθεση που μπορεί να γίνει είναι εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.
Το μανιτάρι ή καρπόσωμα είναι το ορατό μέρος του μύκητα το οποίο διατηρείται από λίγες ώρες μέχρι λίγες ημέρες. Είναι καρπός μιας διαδικασίας που γίνεται υπόγεια. Το μυκήλιό του, δηλαδή το κύριο μέρος του μύκητα, αναπτύσσεται και μπορεί να διατηρηθεί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μέχρι και αρκετές χιλιάδες χρόνια.
Επομένως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις συνθήκες που ευνοούν την παραγωγή. Μπορεί να είναι κάτι περιστασιακό ωστόσο η μείωση είναι η χειρότερη που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 20-25 χρόνια και αφορά όλες τις περιοχές της χώρας όπου αναπαράγονται τα μανιτάρια».
Ο κ. Νεκτάριος Φιλιππόπουλος, ειδικός άγριων μανιταριών και ιδρυτής της εταιρείας Fungi Hellas από την πλευρά του επιβεβαιώνει την πολύ έντονη μείωση άγριων ειδών μανιταριών φέτος γεγονός που πιθανόν να οφείλεται στις μεγάλες περιόδους ξηρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε από ποιους παράγοντες επηρεάστηκαν καθώς είναι πολύπλοκοι οργανισμοί που επηρεάζονται από το υπόλοιπο φυσικό οικοσύστημα.
Τώρα βρισκόμαστε προς το τέλος της σεζόν καθώς είμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου και κάποια βουνά είναι χιονισμένα. Από εδώ και στο εξής και μέχρι περίπου τις 10 Ιανουαρίου μπορεί κανείς να βρει μανιτάρια του γένους Lactarius - Λακτάριος και του γένους Cantharellus - Κανθαρίσκος. Επίσης, το μανιτάρι Κρατηρίσκος ο χρυσίζων ή Χρυσή τρομπέτα (Craterellus lutescens), το μανιτάρι Κρατηρίσκος ο αμαλθοκερατοειδης - Μαύρη τρομπέτα (Craterellus cornucopioides) και το μανιτάρι Ύδνο το κυρτό (Hydnum repandum). Οι γνώστες του αντικειμένου μπορούν να βρουν μανιτάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι καταναλωτές που θα ήθελαν να δοκιμάσουν νωπά άγρια είδη μανιταριών έχουν πολύ λίγες επιλογές, καθώς υπάρχουν μόλις 4-5 καταστήματα στην Αθήνα, ανάμεσα σε αυτά και η Fungi Hellas. Η τιμή πώλησης για τα προαναφερόμενα είδη είναι στα 25 ευρώ το κιλό με ΦΠΑ. Σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, η ζήτηση άγριων μανιταριών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εμπορία του είδους. Για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει αυξηθεί».
πηγή: agrotypos
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook