Μία συζήτηση που πήγε να ξεκινήσει για αναδιάρθρωση στο πρωτάθλημα, μπήκε στην κατάψυξη. Υπήρξαν αντιδράσεις από μεγάλες ΠΑΕ.
Το σενάριο προέβλεπε αύξηση των ομάδων της Super League 1 σε 16 και play off μόνο ανάμεσα στους τέσσερις πρώτους. Υποστηρίχθηκε κυρίως από το περιβάλλον της ΓΓΑ και ενδεχομένως να ξαναπέσει στο τραπέζι μετά τις εκλογές.
Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε αύξηση του αριθμού των ομάδων μπορεί να γίνει μόνο από το μεθεπόμενο πρωτάθλημα. Αυτό υπαγορεύουν οι διεθνείς ποδοσφαιρικοί κανονισμοί. Πάντως, στην Ελλάδα έχουμε δει να παραβιάζεται η ποδοσφαιρική λογική και να γίνονται αναδιαρθρώσεις ακόμη και λίγο πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων.
Ίσως το μοναδικό ενδιαφέρων σημείο του σεναρίου είναι τα play off των τεσσάρων ομάδων. Το σύστημα που είχε καθιερώσει ο τότε πρόεδρος της Λίγκας Μηνάς Λυσσάνδρου, απέτυχε παταγωδώς. Τόσο στα play off, όσο και στα play out, παρακολουθήσαμε αγώνες μεταξύ αδιάφορων ομάδων και αναμετρήσεις όπου ένας αδιάφορος αντιμετώπιζε έναν που καίγονταν για βαθμούς. Ο ανταγωνισμός πήγαινε περίπατο.
Η στήλη είχε τοποθετηθεί επί του θέματος προ εξαετίας.
Θεωρεί πολλές ακόμη και τις 14 ομάδες. Η Deloitte, η εταιρία που έφτιαξε την Premier League, είχε προτείνει ελληνικό πρωτάθλημα με 12 ή και με 10 ομάδες. Και μάλιστα πριν από 24 ολόκληρα χρόνια!
Η πρόταση των εμπειρογνωμόνων κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων και καμία κυβέρνηση ή ποδοσφαιρική αρχή δεν τόλμησε το αυτονόητο.
Να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού μέσα από τον λελογισμένο αριθμό των ομάδων. Αυτών που χωράει η αγορά.
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση είχε να κάνει με το πρότυπο του σκωτσέζικου πρωταθλήματος, τότε που 10 ομάδες συναγωνίζονταν σε 4 γύρους. Κρίθηκε ανεφάρμοστη για τη χώρα μας και φτάσαμε στο σημερινό σύστημα, το οποίο δημιουργεί συνθήκες ανισότητας.
Το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος πρέπει να επανασχεδιαστεί, να είναι συμβατό με τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα και να ικανοποιεί τις σύγχρονες συνθήκες. Περισσότεροι αγώνες μεταξύ των μεγάλων ομάδων, μικρότερος αριθμός ΠΑΕ και εκπροσώπηση με κριτήρια που ήδη εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Για παράδειγμα αν δεν έχεις ικανοποιητικό γήπεδο και σοβαρές ακαδημίες, δεν μπορείς να παίξεις στη Super League 1.
Τέτοιος σχεδιασμός δεν έγινε ποτέ. Ισως γιατί σε κάποιους βολεύει να πορεύονται μέσα στη μετριότητα και στην τοξικότητα.