Το κάζο στο Κύπελλο από τη Λαμία σε συνδυασμό με την κατρακύλα στο Πρωτάθλημα και τις δύο διαδοχικές ήττες από Βόλο και ΠΑΣ Γιάννινα έφεραν την απομάκρυνση του Άκη Μάντζιου από τον πάγκο του Άρη. Το ημερολόγιο έγραφε 14 Φεβρουαρίου. Οι άνθρωποι των «κιτρίνων» όμως έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και πριν καλά καλά περάσουν επτά μέρες έφεραν στην ομάδα το δεξί χέρι του Ντιέγκο Σιμεόνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης.
Ο λόγος για τον Χερμάν Μπούργος, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Αργεντίνο για 8.5 χρόνια στο πλευρό του στους «ροχιμπλάνκος». Συγκεκριμένα, κάθισε στην Ατλέτκο από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τον Αύγουστο του 2020, συμπληρώνοντας 479 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Σ΄ αυτά τα χρόνια κατέκτησε 1 Πρωτάθλημα Ισπανίας, 1 Κύπελλο Ισπανίας, 1 ισπανικό Super Cup, 2 Europa League και 2 UEFA Super Cup. Η έλευση του στους «κιτρινόμαυρους» έφερε την αναγέννηση. Η ομάδα συμμαζεύτηκε στην άμυνα, στην επίθεση βρήκε λύσεις και από εκεί που ήταν στην όγδοη θέση και εκτός πλέι οφ, κατάφερε όχι μόνο να συμμετέχει στο μίνι Πρωτάθλημα, αλλά να τερματίσει στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, πίσω από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.
Η πρώτη θητεία αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι ο Μπούργος τα πήγε περίφημα και το στοίχημα για τον ίδιο είναι η φετινή χρονιά, στην οποία ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να χτίσει την ομάδα από την αρχή και να βάλει τους πυλώνες ώστε να ολοκληρωθεί με αίσιο τέλος. Οι δύο στόχοι που έχουν τεθεί είναι η επιστροφή σε ευρωπαϊκό όμιλο και ο κυριότερος στόχος απ΄ όλους είναι ένας τίτλος που αγνοείται εδώ και 52 χρόνια στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Αυτό δεν αγχώνει ιδιαίτερα τον Μπούργος, που έχει περάσει ανάλογες στιγμές στην Ατλέτικο.
Το πνεύμα του πολεμιστή
Ο 53χρονος τεχνικός του Άρη σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «La Nation» ανέλυσε τις σκέψεις του από αυτά που θέλει να βλέπει από τους ποδοσφαιριστές του.
«Ο προπονητής πρέπει να κάνει πολλά πράγματα. Να δίνει κίνητρο, να αναλύσει τα πάντα στους παίκτες του και να διορθώνει αυτά που δεν του αρέσουν. Πρέπει να έχει το πνεύμα του πολεμιστή. Όπως ο Άρης, ο οποίος κατά την ελληνική μυθολογία ήταν ο θεός του Πολέμου».
«Κάποια στιγμή θα ήθελα να βρεθώ στη Ρίβερ αλλά δεν χρειάζεται βιασύνη. Ακολουθώ τον δικό μου δρόμο, δεν βιάζομαι και τώρα βρίσκομαι εκεί που θέλω να είμαι, στον Άρη. Ξέρω όμως ότι η Ρίβερ στέκεται σε μια γωνία. Δεν ανησυχώ, ούτε είναι έμμονη ιδέα. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα γίνεται και ο χρόνος θα δείξει», είπε χαρακτηριστικά.
«Γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους. Είπα στους παίκτες. Ήρθα εδώ για εσάς, γιατί πιστεύω ότι είστε πολύ καλοί και διορθώνοντας κάποια πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε μια καλή ομάδα. Και έτσι ήταν. Αρχίσαμε να δουλεύουμε και να διορθώνουμε κάποιες ελλείψεις που είχαν ως ομάδα. Πετυχαίναμε τα αποτελέσματα, τα οποία ήταν πολύ σημαντικά. Σπάνια βγαίνω στην Ελλάδα, γιατί περνάω όλη μου τη μέρα με το να σκέφτομαι, να αναλύω και να δουλεύω πράγματα που πρέπει να δώσω στους παίκτες. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη γλώσσα ή τους φροντιστές. Μιλάμε αγγλικά και μιας και μου αρέσει η γλώσσα, έμαθα και κάποια ελληνικά. Μιλάω ιταλικά, αγγλικά και ισπανικά. Έχω παίκτες που μιλούν έως και πέντε γλώσσες. Άρα και ο προπονητής πρέπει να προσαρμοστεί στην τρέχουσα κατάσταση και στο περιβάλλον που βρίσκεται».
Για την έξοδο του Άρη στην Ευρώπη: «Ζω το παρόν. Το μόνο που θυμάμαι είναι να παίρνω ένα σωρό πρωταθλήματα ως παίκτης, ένα σωρό σαν προπονητής και χρειάζομαι περισσότερα. Πρέπει να πάρω περισσότερα. Αυτό είναι το μόνο που θυμάμαι. Είναι σαν μια βάση για να πιέσεις τον εαυτό σου και πρέπει να συνεχίσεις. Ζω σκεπτόμενος αυτό. Γι’ αυτό, θυμάμαι ότι το πρώτο πρωτάθλημα το πήρα όταν ήμουν επτά χρονών και στα 10 ήμουν πρωταθλητής Αργεντινής. Κάθε τόσο ένα πρωτάθλημα. Κι άλλο, κι άλλο. Αυτό είναι που με συγκινεί. Ζω στο παρόν, το παρελθόν με ωθεί μόνο. Τους τελευταίους μήνες έχω αφοσιωθεί στον Άρη».
Η άμυνα είναι το Α και το Ω για τον Μπούργος
Ο Αργεντίνος προπονητής του Άρη ρίχνει μεγάλος βάρος στην αμυντική σύνθεση της ομάδας. Θεωρεί πολύ σημαντικό σε μία ομάδα για να πάει ψηλά και να χτυπήσει τίτλο είναι η άμυνα. Δηλαδή, να κρατάει το μηδέν στα μετόπισθεν. Είναι το Α και το Ω και τον ίδιο. Σε δεύτερη μοίρα βάζει το επιθετικό κομμάτι. Βέβαια, ο συνδυασμός αυτών των δύο μπορούν να εκτοξεύσουν τον σύλλογο. Πέρυσι, στο πρώτο κομμάτι, το αμυντικό, δεν τα πήγε και άσχημα, αφού διέθετε την τρίτη καλύτερη άμυνα του Πρωταθλήματος, με 28 γκολ παθητικό σε 36 αγώνες.
Μεγάλη συνεισφορά σε αυτή την επίδοση είχε το κεντρικό αμυντικό δίδυμο Φαμπιάνο-Μπράμπετς, στους οποίους ο Χερμάν Μπούργος θα χτίσει τον φετινό Αρη.
Από το ρόστερ αποχώρησαν τρία μπακ, οι Γκάνεα, Σούντγκρεν και Λούμορ. Το θετικό είναι όμως ότι στο ένα άκρο (δεξιά) παρέμεινε ο Εμπακατά, ενώ στο αριστερό άκρο η ομάδα ενισχύθηκε με τους Πίρσμαν και Μαζικού.
Με την παραμονή του Κουέστα κάτω από τα δοκάρια, τις προσθήκες που έγιναν αριστερά και αυτές που θα γίνουν στο δεξί άκρο και την παρουσία των Φαμπιάνο και Μπράμπετς στο κέντρο της άμυνας, όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά και περισσότερες επιλογές σε σχέση με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.
Αν υπάρχει μια τρανταχτή αδυναμία που φάνηκε σε μεγάλο βαθμό στο φιλικό παιχνίδι με το Αμβούργο (3-4) είναι η λειψανδρία στη μεσαία γραμμή. Ο τραυματισμός του Ντουκουρέ έφερε προβλήματα στο κέντρο και στην άμυνα. Βέβαια, ο Ντιόπ που πήρε αναγκαστικά χρόνο συμμετοχής, φάνηκε επηρεασμένος και ότι θέλει ακόμα δουλειά και προσαρμογή στα δεδομένα της νέας του ομάδας.
Με τον πρώτο επίσημο αγώνα της χρονιάς κόντρα στην Γκόμελ στο πλαίσιο των προκριματικών του Conference League να πλησιάζει, οι «κιτρινόμαυροι» καίγονται για ενίσχυση στα χαφ. Ο Μπούργος έχει ζητήσει από τη διοίκηση την παραμονή του Ματίγια και δεν αποκλείεται να γίνει ξανά ραντεβού των ανθρώπων της ομάδας με την πλευρά του Ισπανού ώστε να επέλθει συμφωνία και ο Ματίγια να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον σύλλογο.
Επίσης, στον Αρη εξετάζουν την προσθήκη ενός ακόμη φορ, ο οποίος όχι μόνο θα πλαισιώσει τον Γκρέι αλλά θα αποκτηθεί με την προοπτική να δημιουργήσει έντονο συναγωνισμό.
Ο Μπούργος αλλιώς τα υπολόγιζε και αλλιώς του ήρθαν στην Αυστρία όπου η ομάδα πραγματοποιεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Οι νέοι ήρθαν αργά, υπάρχει ακόμα αναμονή για κάποιους κι αυτό δυσκολεύει το έργο του 53χρονου. Γιατί οι νέοι που έρχονται θέλουν να γνωρίσουν το περιβάλλον, να αφομοιώσουν τη φιλοσοφία του προπονητή και κυρίως να φτάσουν άμεσα σε επίπεδο ετοιμότητας ώστε να μπουν απευθείας στα βαθιά.
Μένει, να δούμε αν θα γυρίσει μπούμεραγνκ στον Άρη η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του ρόστερ πριν η ομάδα ταξιδέψει στην Αυστρία κι ενώ πλησιάζει και το πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς με αντίπαλο την Γκόμελ.