Εκτός απρόοπτου η Νιουκάστλ αναμένεται να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς μια ομάδα επιχειρηματιών από την Σαουδική Αραβία έχει έρθει σε συμφωνία με τον Μάικ Ασλεϊ, τον μέχρι σήμερα ισχυρό άνδρα του αγγλικού συλλόγου.Ωστόσο πίσω από το συγκεκριμένο deal βρίσκεται ένας άνθρωπος, όπου έχει καταφέρει να βάλει την δική του σφραγίδα στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
Πρόκειται για μία γυναίκα που έχει σπάσει τα στερεότυπα και έχει καταφέρει για τα καλά να μπει για τα καλά στο χώρο του ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα της Premier League. Είναι πανίσχυρη με πολλές διασυνδέσεις, κρύβεται πίσω από μεγάλα deal αγγλικών ομάδων που έχουν γίνει στο παρελθόν, και τώρα βρίσκεται πίσω από ένα «κόλπο γκρόσο».
O λόγος για την Αμάντα Στέιβλι, η οποία έχει κατορθώσει να επιβεβαίωση την δυναμική της παρουσία και στο ποδόσφαιρο, καταφέρνοντας να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της και όχι άδικα. Αλλωστε για αυτό τον λόγο έχει χαρακτηριστεί ως η «βασίλισσα του αγγλικού ποδοσφαίρου».
Το Metrosport.gr επιχειρεί να αναλύσει την γυναίκα φαινόμενο, που έχει καταφέρει να βάλει την δική της σφραγίδα σε μεγάλα deal της Premier League.
Ποια είναι η Αμάντα Στέιβλι
Γεννήθηκε στις 11 Απριλίου του 1973 στο βόρειο Γιόρκσαϊρ, σε περιβάλλον οικονομικής άνεσης. Ο πατέρας της, Ρόμπερτ είχε γη στην συγκεκριμένη περιοχή και πήρε την απόφαση να αξιοποιήσει τα στρέμματα που είχε υπό την κατοχή του, για να ανοίξει το θεματικό πάρκο Lightwater Valley.
Η Αμάντα εργαζόταν στο πάρκο ως σερβιτόρα, αφού ο πατέρας της δεν είχε σκοπό να την αφήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Επειτα από λίγα χρόνια αποφάσισε να ακουλουθήσει τον δρόμο της μητέρας της, Λιν, η οποία ήταν πρωταθλήτρια ιππασίας και μοντέλο. Έχοντας λάβει τα απαραίτητα γονίδια, ασχολήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με την ιππασία, ενώ δούλεψε και ως μοντέλο για να συνεισφέρει οικονομικά στα δίδακτρα της. Ωστόσο η πίεση που είχε στο πανεπιστήμιο και ο θάνατος του παππού της, ήταν οι λόγοι που αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές και εν τέλει να μην πάρει το πτυχίο στις σύγχρονες γλώσσες.
Αυτή η απόφαση ουσιαστικά άνοιξε τις πόρτες της διάπλατα ώστε να καταφέρει να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Ετσι λοιπόν το 1995 κατάφερε να πάρει δάνειο από τράπεζα ύψους 206.000 ευρώ για να ανοίξει εστιατόριο στην Αγγλία. Το μαγαζί της πήγαινε πολύ καλά, αφού είχε γίνει στέκι μιας εκ των καλύτερων ομάδων ιππασίας στην Μεγάλη Βρετανία εκείνη την εποχή. Εκεί γνώρισε τον Σεϊχη Μοχάμεντ Μπίν Ρασίντ αλ Μακτούμ από το Ντουμπάι, ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη την τότε εποχή. Το 1999 άρχισε να ασχολείται με επενδύσεις στο Ντουμπάι και χάρη στο επιχειρηματικό της ταλέντο, μετά από ένα χρόνο προχώρησε στην αγορά του συνεδριακού κέντρου ««Q.ton» στο Κέιμπριτζ, αξίας δέκα εκατομμυρίων λιρών, ενώ την ίδια χρονιά έκλεισε το εστιατόριο που είχε επί πέντε συναπτά έτη.
Το 2001 επισκέφθηκε το συνεδριακό κέντρο της Αμάντα Στέιβλι ο Πρίγκηπας Αντριού, με τον οποίο είχε σχέση μέχρι να της κάνει πρόταση γάμου το 2003, γεγονός που σηματοδότησε τον χωρισμό τους. Μάλιστα σε παλαιότερη συνέντευξη της είχε τονίσει πως: «Αν τον είχα παντρευτεί, η ανεξαρτησία μου θα είχε χαθεί».
Η Στέιβλι είχε την δική της ερμηνεία στις λέξεις «δυναμική γυναίκα» και μακριά από στερεότυπα, αποφάσισε να σπάσει το ανδρικό κατεστημένο στις μπίζνες και μετέπειτα στον αθλητισμό. Το 2005 ίδρυσε την PCP Capital Partners, και από εκείνη την χρονιά άρχισε η ραγδαία άνοδος της με μεγάλα deal, κυρίως στο αγγλικό πρωτάθλημα.
Το «κόλπο γκρόσο» με την Μάντσεστερ Σίτυ και η Λίβερπουλ
Ο Σεϊχής Μοχάμεντ Μπιν Ρασούντ Αλ Μακτούμ, είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Λίβερπουλ και είχε ζητήσει από την Στέιβλι να προχωρήσει τις διαδικασίες, μάλιστα την είχε τάξει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο των «κόκκινων» και πολλά εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η ίδια είχε και επαφές με το αφεντικό της Μάντσεστερ Σίτυ, σε περίπτωση που η συμφωνία με την Λίβερπουλ δεν προχωρούσε, όπως κι έγινε.
Ετσι λοιπόν ενεργοποίησε το plan b που δεν ήταν άλλο από την αγορά της Μάντσεστερ Σίτυ. Το καλοκαίρι του 2008 ο αγγλικός σύλλογος παραχωρήθηκε στον Αραβα επιχειρηματία από τον άλλοτε πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναβάτρα, με το ποσό των 210 εκατομμυρίων λιρών. Από την συγκεκριμένη μεταβίβαση κέρδισε δέκα εκατομμύρια λίρες και μία έπαυλη αξίας 11 εκατομμυρίων λιρών.
Σε συνέντευξη της για την αγορά του αγγλικού συλλόγου από τον Αραβα επιχειρηματία είχε τονίσει πως: «Είμαι αγοροκόριτσο και οπαδός του ποδοσφαίρου. Είμαι ένας λογικός άνθρωπος που ξέρει να επενδύει τα χρήματα άλλων ανθρώπων, άλλωστε αυτή είναι η δουλειά μου. Με τους κανόνες του παιχνιδιού στο σημερινό ποδόσφαιρο όλοι οι σύλλογοι πρέπει να έχουν μια οικονομική σταθερότητα. Είμαι πολύ περήφανη για την αλλαγή ιδιοκτησίας στην Μάντσεστερ Σίτυ» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων η Αμάντα Στέιβλι.
Έβαλε την δική της σφραγίδα στην αγορά της Νιουκάστλ
Ο αγγλικός σύλλογος είναι έτοιμος να γίνει ο νέος παίκτης του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Η Αμάντα Στέιβλι ήρθε σε συμφωνία με τον Μαικ Ασλεϊ καταφέρνοντας να μειώσει τις απαιτήσεις του στα 340 εκατομμύρια ευρώ για την παραχώρηση των μετοχών του στους Σουδάραβες, αφού στις αρχές των διαπραγματεύσεων ο Αγγλος επιχειρηματίας ζητούσε 460.000.000 ευρώ.
Το επενδυτικό αυτό σχήμα των Αράβων αναμένεται να αποκτήσει το 80% της Νιουκάστλ. Το 10% πηγαίνει στην γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την διαμεσολάβηση για το νέο μεγάλο deal του ποδοσφαίρου, και το άλλο 10% σε Αγγλους επενδυτές. Πλέον οι «καρακάξες» θα είναι ο πιο πλούσιος σύλλογος στον κόσμο, με την υπογραφή της Αμάντα Στέιβλι, αφού οι επικείμενοι ιδιοκτήτες έχουν περιουσία που ξεπερνάει τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Αν ακούσω κάτι και το θεωρήσω ευκαιρία, πρέπει να το δω, να το εξετάσω, όσα χρήματα κι αν κερδίζω, είτε είναι οκτώ εκατομμύρια είτε 200, το μόνο που θέλω είναι να πέφτω κάθε βράδυ στο κρεβάτι και να λέω ότι έκανα καλή δουλειά». Τάδε έφη η βασσίλισα της Premier League!!