Για προσέξτε μερικούς αριθμούς οι οποίοι συνθέτουν μία στατιστική εικόνα. Αν κι είναι νωρίς, πολύ νωρίς είναι για να θεωρηθεί αποδεικτική. Και δε θεωρείται. Είναι όμως, ενδεικτική…
Ο (εκ των πρωτοπόρων της βαθμολογίας) ΠΑΟΚ – μετά από πέντε αγωνιστικές του Πρωταθλήματος - δεν έχει παίκτη στους πέντε κορυφαίους σκόρερ. Έχει τον έκτο. Είναι ο Γιασμίν Κούρτιτς, με δύο γκολ. Οι πρώτοι –Καρλίτος (Παναθηναϊκός) και Τομ Φαν Βέερτ (Βόλος) – έχουν τέσσερα.
Δεν έχει παίκτη στους πέντε κορυφαίους των τελικών προσπαθειών. Έχει τον δέκατο ένατο. Είναι ο Ντόουγκλας Αουγκούστο με 8 προσπάθειες. Ο πρώτος - Τικίνιο (Ολυμπιακός) - έχει δέκα τρεις.
Δεν έχει παίκτη στους πέντε κορυφαίους στις κεφαλιές. Έχει τον εικοστό τρίτο. Είναι ο Σέφαν Σβαμπ με δύο. Ο πρώτος – Τικίνιο (Ολυμπιακός) – έχει οκτώ.
Δεν έχει παίκτη στους πέντε κορυφαίους των ασίστ. Έχει τον δέκατο έκτο. Είναι ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς με μία. Ο πρώτος – Πέτρος Μάνταλος (ΑΕΚ) – έχει τρεις.
Δεν έχει παίκτες στους πέντε κορυφαίους των σουτ εκτός περιοχής. Έχει τον δέκατο ένατο. Είναι ο Στέφαν Σβαμπ με τρία. Οι πρώτοι – Χουάν Μουμίθ (Ατρόμητος) και Στίβεν Τσούμπερτ (ΑΕΚ) – έχουν οκτώ.
Έχει δυο παίκτες στους πέντε κορυφαίους του γκολ ανά τελική προσπάθεια. Ο Ντόουγκλας Αουγκούστο κι ο Κάρολ Σφιντέρσκι ισοβαθμούν στις πρώτες θέσεις με Φώτη Ιωαννίδη (Παναθηναϊκός) και Αμπιόλα Ντάουντα (Απόλλων) στις τέσσερεις πρώτες θέσεις με ένα στις οκτώ.
Έχει παίκτη στους πέντε κορυφαίους στα εύστοχα γεμίσματα. Είναι ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ – ισοβαθμεί στην δεύτερη θέση με Όλεγκ Ρέαμπτιουκ (Ολυμπιακός) - με δώδεκα. Ο πρώτος – Μανώλης Σάλιακας (ΠΑ) - έχει δεκαεννέα.
Δεν έχει παίκτη στους πέντε κορυφαίους στις προσπάθειες για γεμίσματα. Έχει τον όγδοο. Είναι ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ – ισοβαθμεί με τον Φράνσεσκ Ρίτζις Κρέσπι (Αστέρας) - με είκοσι οκτώ. Ο πρώτος – Μανώλης Σάλιακας (ΠΑΣ) έχει σαράντα έξι.
Έχει παίκτη στους πέντε κορυφαίους σε πάσες. Είναι ο Στέφαν Σβαμπ – ισοβαθμεί στην τέταρτη θέση με τον Ρούμπεν Πέρεθ (Παναθηναϊκός) - με σαράντα επτά. Ο πρώτος – Ανδρέας Μπουχαλάκης (Ολυμπιακός) – έχει εξήντα μία.
Δεν έχει παίκτη στους …είκοσι κορυφαίους στα κλεψίματα. Έχει τον εικοστό πέμπτο. Είναι ο… Αλέξανδρος Πασχαλάκης με δεκατρία.
Δεν έχει παίκτη στους …εξήντα πέντε με περισσότερα λεπτά συμμετοχής από τετρακόσια δεκαπέντε (μο: Πλήρης συμμετοχή σε τέσσερεις αγώνες κι ένα ημίχρονο περίπου). Έχει τον εξηκοστό έκτο. Είναι ο Γιασμίν Κούρτιτς με τετρακόσια δεκαπέντε λεπτά μετά από πέντε αγωνιστικές.
Έχει παίκτη στους πέντε κορυφαίους των αποκρούσεων. Είναι ο δεύτερος Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Ο πρώτος Λευθέρης Χουτεσιώτης (Ιωνικός) έχει είκοσι
Κι έχει παίκτη στους πέντε με τα περισσότερα λάθη. Είναι ο τέταρτος Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, με τριάντα. Ο πρώτος – Μάρβιν Πέερσμαν (ΠΑΣ) – έχει τριάντα πέντε…
Από όλα αυτά τα στατιστικά εμείς κρατούμε ένα. Κι είναι αποδεικτικό του μεγαλύτερου μειονεκτήματος μέχρι τώρα τού (εκ των πρωτοπόρων της βαθμολογίας του Πρωταθλήματος) ΠΑΟΚ. Αυτό του χρόνου συμμετοχής στην ενδεκάδα. Ο Γιασμίν Κούρτιτς με τετρακόσια δεκαπέντε λεπτά είναι εξηκοστός έκτος θέση. Κι ο Στέφαν Σβαμπ με τετρακόσια εννέα λεπτά είναι εξηκοστός έβδομος!
Εν τούτοις ο ΠΑΟΚ υπερβαίνοντας αρνητικά δεδομένα (τραυματισμοί, ελλείψεις) οδηγεί – επιτελώντας έναν άθλο - τον μαραθώνιο του Πρωταθλήματος. Η μπάλα βλέπετε, παίζεται και με ψυχή και με μυαλό. Και σε αυτά ο ΠΑΟΚ επί του παρόντος τουλάχιστον, αριστεύει. Τούτο δε, καθώς διακρίνεται ως σύνολο κι ουχί ως άτομα.
Και πώς να διακριθεί άραγε, ως άτομα όταν οι ανάγκες επιβάλλουν τις διαφορετικές ενδεκάδες σε κάθε αγώνα του μέχρι σήμερα; Πώς να διακριθεί ένας παίκτης του ΠΑΟΚ σε γκολ, σε άσιστ, σε κεφαλιές, σε προσπάθειες, σε γεμίσματα –επί παραδείγματι η αναφορά των στατιστικών κατηγοριών – όταν μία παίζει και δυο δεν παίζει; Πως;
Αυτή είναι η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς…