Σε έκτακτα μέτρα για τον κοροναϊό προχωρά η Ιταλία, η οποία κλείνει όλα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία της χώρας μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Το μέτρο, όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο, ενώ τα μαθήματα στη Λιγουρία, τη Λομβαρδία, το Πιεμόντε, το Μάρκε και την Εμίλια Ρομάνα -τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό- είχαν ήδη ανασταλεί μέχρι την Κυριακή. Το κλείσιμο που αποφασίστηκε σήμερα θα αφορά μέχρι τα μέσα Μαρτίου, εν αναμονή της νέας αξιολόγησης της εξέλιξης της λοίμωξης.
Σύμφωνα με το ANSA, η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με το υπουργικό του συμβούλιο. Η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας Lucia Azzolina, πάντως, δήλωσε ότι η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι τα μέσα Μαρτίου - που μεταδόθηκε από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa και άλλα τοπικά Μέσα - δεν έχει ακόμη ληφθεί, αλλά θα αποφασιστεί «τις επόμενες ώρες».
Να σημειωθεί ότι μέσα στις τελευταίες 24 ώρες κατέληξαν 27 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από κοροναϊό στην Ιταλία στους 79, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τα 2.263, ανάμεσά τους και ένα νεογέννητο μωρό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα ο επίτροπος Δημόσιας Υγείας Άντζελο Μπορέλι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.263 κρούσματα κορωνοϊού, μια αύξηση 428 ατόμων σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και 79 νεκροί, 27 περισσότεροι. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα 160 άτομα που θεραπεύτηκαν (11 περισσότερα από προχθές).
Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Παρουανέλι έθεσε τον εαυτό του σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους, λόγω του ότι συνεργάτης του διαγνώσθηκε θετικός στον ιό.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σε μια εβδομάδα στη Μοζαμβίκη, ενώ ενδέχεται να ακυρωθούν και οι εκδηλώσεις και οι συναντήσεις της 8ης Μαρτίου για τη Γιορτή της Γυναίκας.
Την ίδια ώρα, κεκλεισμένων των θυρών θα διεξάγονται μέχρι νεωτέρας τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Ιταλίας, υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ο υπουργός Αθλητισμού της Ιταλίας, Βιντσέντζο Σπανταφόρα, έπειτα από σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Ρώμη, ανακοίνωσε ότι το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας του ποδοσφαίρου της χώρας θα συνεχιστεί κανονικά, ωστόσο τα ματς θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. «Θα διατηρήσουμε και θα βοηθήσουμε τη συνέχιση των αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά θα φροντίσουμε και για την υγεία των πολιτών», ανέφερε ο Σπανταφόρα.
Ένα νεογέννητο μόλις 20 ημερών είναι ένα από τα μικρότερα σε ηλικία κρούσματα στην Ιταλία, όπου η εξάπλωση του κοροναϊού έχει λάβει ραγδαία εξάπλωση.
'Οπως εξήγησε ο περιφερειακός σύμβουλος κοινωνικής πρόνοιας, Τζούλιο Γκαλέρα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μωρό είναι από την επαρχία Μπεργκάμο, που έχει καταγράψει μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες ώρες, με 129 νέα κρούσματα. Το μωρό, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXIIΙ στο Μπεργκάμο και έχει βρεθεί θετικό στον ιό. Το νεογέννητο, όπως εξήγησε, νοσηλεύεται σε απομόνωση στο τμήμα νεογνών, αναπνέει μόνο του, είναι υπό παρατήρηση αλλά δεν είναι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς κόλλησε τον ιό και αν η μητέρα του βρέθηκε θετική στον κοροναϊό ή αν νοσεί κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του.
Γιατί η επιδημία του κορωνοϊού πλήττει τόσο βαριά την Ιταλία;
H Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί όσο καμία άλλη από την επιδημία του κοροναϊού στην Ευρώπη και εκείνη που μετρά τα περισσότερα θύματα μετά την Κίνα.
Σήμερα η κυβέρνηση της Ιταλίας διέταξε να κλείσουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενώ έχει αναβάλει τη διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων, επέβαλε καραντίνες, έκλεισε μνημεία. Και παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να σταματήσει την εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο 79 ανθρώπων στη χώρα και πάνω από 2.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Kαι το ερώτημα είναι γιατί;
Μια εξήγηση, σύμφωνα με ειδικούς, είναι ότι ο πληθυσμός της Ιταλίας είναι ο δεύτερος γηραιότερους του πλανήτη μετά την Ιαπωνία. 23% των Ιταλών είναι ηλικίας άνω των 65 κι είναι οι ηλικιωμένοι – και ειδικά όσοι αντιμετώπιζαν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας – που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κοροναϊό. «Η Ιταλία είναι μια χώρα ηλικιωμένων», λέει ο καθηγητής Μάσιμο Γκάλι, διευθυντής του Τμήματος Μολυσματικών Νοσημάτων του νοσοκομείου Sacco στο Μιλάνο. «Οι ηλικιωμένοι με προηγούμενα παθολογικά προβλήματα είναι πολυάριθμοι εδώ. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί αντιμετωπίζουν εδώ πιο σοβαρά κρούσματα του κοροναϊού, που επαναλαμβάνω, στη μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων ξεκινά με ήπια συμπτώματα και προκαλεί λίγα προβλήματα, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους και βέβαια στα παιδιά. Το προσδόκιμο ζωής μας είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Αλλά δυστυχώς, σε καταστάσεις όπως αυτή, οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο».
Μια άλλη, εναλλακτική εξήγηση που δίνουν επιστήμονες του Imperial College London για την επιδημία του κοροναϊού στην Ιταλία είναι ότι δεν εντοπίζονται πολλοί άνθρωποι με ήπια ή πιθανώς και μηδενικά συμπτώματα.
H επιδημία του κορωνοϊού ξέσπασε στον βορρά, την οικονομική καρδιά της Ιταλίας. Η Λομβαρδία, όπου βρίσκεται το Μιλάνο, είναι μια από τις πλουσιότερες και πλέον παραγωγικές περιοχές στην Ευρώπη και μαζί με την περιφέρεια του Βένετο, που έχει επίσης πληγεί σοβαρά από την επιδημία του κορωνοϊού, παράγει περίπου το ένα τρίτο της οικονομικής παραγωγής της χώρας,. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα Υγείας εκεί ήταν καλύτερα προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει την επιδημία, αλλά από την άλλη σημαίνει ότι ο αντίκτυπος για την οικονομία της χώρας θα είναι μεγαλύτερος.
Ποια είναι η πραγματική έκταση της επιδημίας του κοροναϊού στην Ιταλία;
Το ποσοστό θνησιμότητας (ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων) στην Ιταλία κινείται γύρω στο 3,16%. Αλλά διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν υποψίες ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων που αναφέρονται στη γειτονική μας χώρα δεν αντανακλά την πραγματική έκταση της επιδημίας του κοροναϊού.
Ερευνητές του Imperial College London πιστεύουν ότι ο πραγματικό αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία μπορεί να κυμαίνεται ανάμεσα στις 50.000 και 100.000, αλλά πολλοί από τους φορείς αντιμετωπίζουν τόσο ήπια συμπτώματα, που αγνοούν ότι έχουν κολλήσει τον κοροναϊό.
Υποβάλλονται περισσότεροι σε εξετάσεις για τον κορωνοϊό στην Ιταλία απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης;
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μέχρι τις 2 Μαρτίου είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις για τον κορωνοϊό 23.345 άτομα – ποσοστό που αναλογεί σε 386 ανά εκατομμύριο ατόμων, την ώρα που στην Αυστρία το αντίστοιχο ποσοστό είνια 235 ανά εκατομμύριο και στην Ελβετία 214 ανά εκατομμύριο. Κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η έκταση της επιδημίας αποκαλύπτεται στην Ιταλία ταχύτερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες.
Πηγή: iefimerida.gr