Ανατροπές στον τρόπο εργασίας όπως τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία, περαιτέρω αύξηση της μερικής απασχόλησης έφερε για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Στην «μετά κορωνοϊού εποχή», ο ιδιωτικός τομέας αποδεικνύεται ο «μεγάλος ασθενής», με τους εργαζόμενους να δηλώνουν πως δεν νιώθουν ασφάλεια και βεβαιότητα για το μέλλον της εργασίας και των αμοιβών τους, όπως αποτυπώνεται στην ειδική θεματική έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η ALCO για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1500 ατόμων σε όλη την Ελλάδα το χρονικό διάστημα από 9-14 Ιουνίου 2020.
Τα ευρήματα της έρευνας περιγράφουν ένα εντελώς νέο τοπίο στην αγορά εργασίας καθώς:
-3 στους 10 (το 33% των εργαζομένων), στον ιδιωτικό τομέα δήλωσαν ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία.
-Σχεδόν 2 στους 10 (το 19% των εργαζομένων) δήλωσαν ότι μετά την πανδημία συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία, ενώ το 14% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
-Το 35% των απασχολουμένων που εργαζόταν με τηλεργασία δήλωσε ότι απασχολούνταν περισσότερο χρόνο σε σχέση με το ωράριό του.
-Το 18% των εργαζομένων δήλωσε ότι κατά το διάστημα που η σύμβασή του ήταν σε αναστολή ο εργοδότης του ζητούσε να εργαστεί.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα ο δείκτης ασφάλειας της απασχόλησης από τον Μάρτιο του 2020 έχει επιδεινωθεί κατά 17 μονάδες, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω την μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους.
Εξάλλου και ο δείκτης εξέλιξης των αμοιβών έχει επιδεινωθεί κατά 12 μονάδες από τον Μάρτιο 2020.
Αποκαλυπτικά είναι τα ευρύματα της έρευνας καθώς:
Περίπου 4 στους 10 (39% των εργαζομένων) απάντησαν ότι δεν νιώθουν ασφάλεια διατήρησης της θέσης εργασίας τους και σχεδόν 6 στους 10 (59% των εργαζομένων) δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στο μισθό τους επιβεβαιώνοντας την έλλειψη αισιοδοξίας τους για την εξέλιξη των αμοιβών τους.
Πλέον γίνεται ξεκάθαρο πως η εργασία και οι εργαζόμενοι χρειάζονται περαιτέρω υποστήριξη.
Όσο για τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, αυτές θα «διογκώνονται» όσο υπερτερούν η ημιαπασχόληση, η εργασιακή ευελιξία και οι μειωμένες αμοιβές ως μέσα αύξησης της ανταγωνιστικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν ότι η διαμόρφωση ενός πλέγματος ουσιαστικής ενίσχυσης και προστασίας της εργασίας μέσω της πλήρους επαναφοράς και ενεργοποίησης των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού διαλόγου κρίνεται πλέον απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει «ισορροπία» στην αγορά εργασίας.
Αναγκαία κρίνεται επίσης η ανάπτυξη ενός θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της τηλεργασίας, μετά από εξειδικευμένο κοινωνικό διάλογο, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, με στόχο την αποτύπωση και ανάδειξη των θετικών και των «γκρίζων» περιοχών της πριν μετατραπεί από ευκαιρία σε ακόμη μια αρνητική παράμετρο για την εργασία.